Otelin altından 640 yıllık kale çıktı
Arkeologlar, Fransa'nın batısındaki Vannes bölgesinde yakın zamana kadar faaliyet gösteren Hotel Lagorce'ün avlusunda 14. yüzyıldan kalma bir kalenin kalıntılarını bulduklarını duyurdu.
Arkeologlar, Fransa'nın batısındaki Vannes bölgesinde yakın zamana kadar faaliyet gösteren Hotel Lagorce'ün avlusunda 14. yüzyıldan kalma bir kalenin kalıntılarını bulduklarını duyurdu.
Adı Château de l'Hermine olarak bildirilen kale, 1380'lerde
Brittany Dükü IV. John tarafından yaptırılmış.
Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü (INRAP) geçen
sene yapılan kazılarda kalenin kalıntılarının ne kadar iyi korunduğunu gören
arkeologların çok şaşırdığını, 26 Mart'ta yayımladığı basın bildirisinde
duyurdu.
Dükün kaldığı evin, kalın duvarların, birden çok merdivenin
ve bir de hendeğin bulunduğu açıklandı.
Ayrıca kaledeki günlük hayatı yansıtan kıyafetler, asma
kilitler, sikkeler, mutfak aletleri ve mücevheratın da keşfedilenler arasında
yer aldığı bildirildi.
Bölgedeki nem oranının fıçı gibi tahta eşyaları dahi koruduğunun
altı çizildi.
INRAP'ın açıklamasında şu ifadeler de kullanıldı:
İnşaat tek seferde tamamlanmış ki bu da kullanılan finansal
ve insani kaynakların önemini gösteriyor. Kalıntılar, IV. John'un dönemin en
iyi mühendisleri ve zanaatkarlarını toplamayı bildiğini ortaya koyuyor.
10. ve 16. yüzyıllar arasında feodal bir devlet olan
Brittany, Vikingler bölgeden kovulduktan sonra kurulmuştu. Küçük yönetim
biriminin hükümdarları, soyla belirleniyordu. 1365'te iktidara gelen IV. John,
aynı zamanda ev olarak kullandığı pek çok kale inşa ettirmişti.
IV. John'un torunu II. Francis, düklüğün merkezini
Vannes'dan taşıyınca Château de l'Hermine de yalnızca yüz yıl civarı
kullanılmış oldu.
Kalenin planı, 2021'de başlatılan çalışmalar sonuç verene
kadar tam olarak bilinmiyordu.
42 metreye 17 metre genişliğinde olduğu ve duvarlarının
kalınlığının 5,5 metreyi bulduğu bildirildi.
Üç dört kat yüksekliğe ulaşan drenaj boruları ve tuvaletler
de keşfedilenler arasında.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) çatısı altındaki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan dinozor çağından beri formunu koruyabilmiş, nesli tehlike altındaki nadir türlerden biri olan Mersin Balığı çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir lezzet kaynağı olan bu ürün, aynı zamanda havyarı ile ihracat potansiyeli yüksek bir değer” dedi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz