Otelin altından 640 yıllık kale çıktı
Arkeologlar, Fransa'nın batısındaki Vannes bölgesinde yakın zamana kadar faaliyet gösteren Hotel Lagorce'ün avlusunda 14. yüzyıldan kalma bir kalenin kalıntılarını bulduklarını duyurdu.

Arkeologlar, Fransa'nın batısındaki Vannes bölgesinde yakın zamana kadar faaliyet gösteren Hotel Lagorce'ün avlusunda 14. yüzyıldan kalma bir kalenin kalıntılarını bulduklarını duyurdu.
Adı Château de l'Hermine olarak bildirilen kale, 1380'lerde
Brittany Dükü IV. John tarafından yaptırılmış.
Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü (INRAP) geçen
sene yapılan kazılarda kalenin kalıntılarının ne kadar iyi korunduğunu gören
arkeologların çok şaşırdığını, 26 Mart'ta yayımladığı basın bildirisinde
duyurdu.
Dükün kaldığı evin, kalın duvarların, birden çok merdivenin
ve bir de hendeğin bulunduğu açıklandı.
Ayrıca kaledeki günlük hayatı yansıtan kıyafetler, asma
kilitler, sikkeler, mutfak aletleri ve mücevheratın da keşfedilenler arasında
yer aldığı bildirildi.
Bölgedeki nem oranının fıçı gibi tahta eşyaları dahi koruduğunun
altı çizildi.
INRAP'ın açıklamasında şu ifadeler de kullanıldı:
İnşaat tek seferde tamamlanmış ki bu da kullanılan finansal
ve insani kaynakların önemini gösteriyor. Kalıntılar, IV. John'un dönemin en
iyi mühendisleri ve zanaatkarlarını toplamayı bildiğini ortaya koyuyor.
10. ve 16. yüzyıllar arasında feodal bir devlet olan
Brittany, Vikingler bölgeden kovulduktan sonra kurulmuştu. Küçük yönetim
biriminin hükümdarları, soyla belirleniyordu. 1365'te iktidara gelen IV. John,
aynı zamanda ev olarak kullandığı pek çok kale inşa ettirmişti.
IV. John'un torunu II. Francis, düklüğün merkezini
Vannes'dan taşıyınca Château de l'Hermine de yalnızca yüz yıl civarı
kullanılmış oldu.
Kalenin planı, 2021'de başlatılan çalışmalar sonuç verene
kadar tam olarak bilinmiyordu.
42 metreye 17 metre genişliğinde olduğu ve duvarlarının
kalınlığının 5,5 metreyi bulduğu bildirildi.
Üç dört kat yüksekliğe ulaşan drenaj boruları ve tuvaletler
de keşfedilenler arasında.
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.
Lider Gazete, Hayatın İçinden sayfasından mutlu pazarlar diliyorum... Her hafta, hayata dair paylaşmaya değer konularla sizlere birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta sonu da sizlere Antalya'mızın Elmalı ilçesinin İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi'nden “merhaba” diyerek Hayatın İçinden' e hoş geldiniz...
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla “Hekim Gözüyle Fotoğraf Sergisi” açıldı.
Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı ve düğmeli evleri ile ünlü tarihi Sarıhacılar mahallesinde 2019 yılında başlayıp 2022 yılında restorasyonu tamamlanan 600 yıllık Sarıhacılar Camii'nin ibadete açılmasına rağmen restorasyon çalışmalarında götürülen ve halen geri gelmeyen camiye ait eserlerin yerine konulması bekleniyor.
Antalya'daki Side Antik Kenti'nde bulunan ve geçen yıl restorasyon çalışmaları tamamlanan Athena Tapınağı ziyaretçilerini ağırlıyor.
Antalya'nın tarihi Kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor.
Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin simge yapılarından kent kapısından, bu yıl yapılacak çalışmalarla yüzyıllar sonra yeniden su akacak.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz