Milli Muharip Uçak’tan yeni fotoğraf
Montaj faaliyetleri devam eden Milli Muharip Uçak (MMU)’ın ilk prototipinden, yeni bir fotoğraf geldi. Uçağın büyük ölçüde tamamlandığı görüldü.
Montaj faaliyetleri devam eden Milli Muharip Uçak (MMU)’ın ilk prototipinden, yeni bir fotoğraf geldi. Uçağın büyük ölçüde tamamlandığı görüldü.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB)
koordinasyonunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) ana entegratörlüğünü
üstlendiği Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'nde kritik aşamalar birer birer
tamamlanıyor. Geçtiğimiz ay iniş takımları üzerine alınan MMU prototipinin,
F110 tipi motorlarının entegrasyonu da başarıyla tamamlandı. Mart 2023’te
motorlarını çalıştırarak hangardan çıkış yapması (Roll-Out) planlanan uçak,
Türkiye'nin havadaki gücüne güç katacak. MMU prototipine ait son fotoğrafta,
uçağın montaj faaliyetlerinin büyük ölçüde tamamlandığı görülüyor.
TÜRKİYE'NİN HAVADAKİ
GÜCÜ
Tamamen dünya standartlarında üretimin ön planda tutulduğu Milli Muharip Uçak Projesi'nin ilk prototipinde yaklaşık 6 bin 500 yapısal parça ve 30 alt sistemin yer alması hedefleniyor. Projenin fazlar halinde geliştirilmesi ve daha sonraki prototip ve seri üretim aşamalarında alt sistemlerin artırılması öngörülüyor. Bir sonraki aşamada kullanılacak olan Yıldırım Test Tesisi'nin kurulum faaliyetlerinin büyük oranda tamamlandığı projede, Demir Kuş (Iron Bird) ve sistem entegrasyon laboratuvarlarının kurulum faaliyetleri de başladı. 2023-2029 döneminde Milli Muharip Uçak Projesi'nde yeni aşamaların (detay tasarım ve kalifikasyon fazı) başlatılması planlanıyor. Bu süreçte ilk uçuşun gerçekleştirilmesi, geliştirme test uçakları ve tam boy yapısal test uçaklarının üretilmesi hedefleniyor.
MİLLİ MUHARİP UÇAK
PROGRAM TAKVİMİ
Mart 2023’te hangardan çıkış yapması ve 2026 yılında ise ilk
uçuşunu gerçekleştirmesi planlanan Milli Muharip Uçak’ın program takviminde,
kısa süre önce bazı revizeler gerçekleştirildi. Bu doğrultuda uçağın ilk uçuş
tarihi, 2025 yılına çekildi. 18 Mart 2023 olarak belirlenen hangardan çıkış
tarihi ise Ocak veya Şubat aylarına
çekilebilir. Bununla ilgili ilk sinyali, TUSAŞ CEO’su Prof. Dr. Temel Kotil,
Aralık ayı içerisinde verdi.
Türk savunma sanayiinin en büyük projesi olan Milli Muharip
Uçak’ın ilk prototipi, geçtiğimiz günlerde nihai montaj hattına alınmıştı.
Uçak, Mart 2023’te hangardan çıkış yapacak. TUSAŞ tarafından 3 adet MMU Blok 0
ve 1 adet de MMU Blok I prototipinin üretileceği biliniyor.
2026 sonuna kadar 3 adet MMU Blok 0 prototipinin üretiminin
tamamlanması planlıyor. 2029 yılından itibaren ise MMU Blok I konfigürasyonun
üretim faaliyetlerinin başlaması ve 10 adet MMU Blok I A/C’nin, Türk Hava
Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor.
İlk etapta 4.5 nesil olarak nitelendirilecek Milli Muharip
Uçak’ın, nihai aşamada 5. nesil statüsüne ulaşması hedefleniyor. Halihazırda
ABD üretimi F-22 ve F-35 savaş uçakları, 5. nesil savaş uçakları olarak
biliniyor. Rus yapımı Su-57 ve Çin yapımı J-20 platformları ise 5. nesil
statüsüne ulaşmayı hedefleyen 4.5 nesil savaş uçakları olarak nitelendiriliyor.
Kaynak:
SavunmaSanayiST.com
Dünyanın ilk rahim naklini, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, dolandırıcıların hedefi oldu. Sosyal medyada, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak oluşturulan bir videoda, Özkan'ın adı ve sesi taklit edilerek sahte bir krem tanıtımı yapıldığı ortaya çıktı.
Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Bilişim Uzmanı Ali Murat Kırık, HGS sisteminde yaşanan sinkaflı küfürlü mesajlar ve kripto para istenmesi olayına dair açıklamalarda bulundu.
Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliğinde Türkiye’de bir ilk olan Avrupa Havacılık Okul ve Kurumları Arasında İş Birliği Ağı Oluşturma Toplantısı gerçekleştirildi.
Antalya Teknokent tarafından 8’incisi düzenlenecek olan Akdeniz Bilişim Zirvesi bu yıl yine tüm bilişim gönüllülerini aynı çatı altında topladı.
Türk savunma sanayisinin öncü projelerinden biri olan Bayraktar TB3 SİHA, tarihi bir başarıya imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu. Bu kritik uçuş testi, Türkiye'nin çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'dan gerçekleştirildi. Bayraktar TB3’ün bu başarısı, sadece Türk savunma sanayisi için değil, dünya genelindeki askeri stratejiler açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, Antalya’da düzenlenen Teknoloji Yarışmaları büyük bir coşkuyla tamamlandı. Yarışma sonunda 'En'ler mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.
Antalya'da, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen ve siber yetenekleri bir araya getiren uluslararası ‘HackMasters Yarışması’ kazananı Azerbaycan takımı BHOSWARE takımı oldu.
Antalya'da TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen "Fikir Maratonu Yarışması" başladı.
Antalya’daki Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest, teknoloji dünyasının merakla beklediği birçok yeniliği sergilemeye devam ediyor.
Antalya’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları finali, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Festivalin ikinci gününde, Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, gençlerle bir araya geldiği bir söyleşi gerçekleştirdi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz