Uzayda gıda üretiminin mümkün olup olmadığı test ediliyor
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından finanse edilen yeni bir araştırma kapsamında, bilim insanları uzayda hücrelerden gıda üretiminin mümkün olup olmadığını test ediyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından finanse edilen yeni bir araştırma kapsamında, bilim insanları uzayda hücrelerden gıda üretiminin mümkün olup olmadığını test ediyor.
BBC'nin haberine göre, ESA'nın desteğiyle yürütülen söz
konusu projede, yerçekiminin az olduğu ve radyasyon seviyesinin yüksek olduğu
uzay ortamında laboratuvar üretimi gıdaların yetiştirilip yetiştirilemeyeceğine
dair araştırmalar yapılıyor.
Araştırma kapsamında, astronot başına günlük 20 bin sterline
kadar çıkabilen beslenme maliyetlerinin azaltılması hedeflenirken, bilim
insanlarının çalışmalarının olumlu sonuç vermesi halinde, astronotlar yakın
gelecekte biftek, püre ve tatlı gibi yiyecekleri doğrudan uzayda laboratuvar ortamında
üretebilecek.
Projede kullanılan "biyoreaktör" isimli sistemin;
protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin maddelerini hücrelerden üretip,
bunları gerçek gıdaya dönüştürmesi hedefleniyor.
Imperial College Londra'daki Bezos Sürdürülebilir Proteinler
Merkezi'nde geliştirilen sistemin, geleneksel tarıma göre daha az kaynak
tükettiği ve çevreye daha az zarar verdiği belirtiliyor.
Deneyler kapsamında, uzayda test edilmek üzere daha küçük
ölçekli bir biyoreaktör, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderilirken,
bu sistem ESA'nın ilk ticari geri dönüş uydusu Phoenix ile dünyaya geri
getirilecek.
İngiltere merkezli Frontier Space şirketinin CEO'su ve
kurucusu Dr. Aqeel Shamsul, bu çalışmanın iki yıl içinde Uluslararası Uzay
İstasyonu'nda küçük çaplı bir gıda üretim tesisi kurulmasının ilk adımı
olduğunu belirterek, "Hayalimiz, uzayda ve Ay'da üretim tesisleri
kurmak." ifadesini kullandı.
Shamsul, ayrıca, insanların uzayda kalıcı olarak
yaşayabilmesi için bu tür teknolojilerin şart olduğuna işaret etti.
İngiltere'nin ilk astronotu Helen Sharman da uzayda daha
çeşitli ve besleyici gıdaların elde edilmesinin önemine dikkati çekerek, bu tür
gıdaların, uzun süreli görevlerde astronotların sağlığını korumak ve kilo
kaybını önlemek açısından kritik rol oynayabileceğini ifade etti.
AA
GSM operatörleri, yıllardır aynı hattı kullanan sadık müşterilerini yüksek faturalarla baş başa bırakırken, yeni abonelere cazip kampanyalar sundu. Mevcut kullanıcıların fahiş faturalar ödemesiyle ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicileri hakları konusunda uyardı ve duruma tepki gösterdi.
Akdeniz Üniversitesi öğrencileri TÜBİTAK’tan büyük bir destek aldı. 207 öğrenci projesi bilimsel araştırma ve sanayi odaklı programlar kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları masaya yatırıldı.
Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu’nu Teknokentte ağırladıklarını aktardı. Ziyarette Ar-Ge çalışmaları devam eden Milli Muharip Uçak KAAN ve diğer projelere yönelik TUSAŞ tarafından yapılacak yatırımlar hakkında toplandı gerçekleştirildi.
Dünyanın ilk rahim naklini, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, dolandırıcıların hedefi oldu. Sosyal medyada, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak oluşturulan bir videoda, Özkan'ın adı ve sesi taklit edilerek sahte bir krem tanıtımı yapıldığı ortaya çıktı.
Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Bilişim Uzmanı Ali Murat Kırık, HGS sisteminde yaşanan sinkaflı küfürlü mesajlar ve kripto para istenmesi olayına dair açıklamalarda bulundu.
Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliğinde Türkiye’de bir ilk olan Avrupa Havacılık Okul ve Kurumları Arasında İş Birliği Ağı Oluşturma Toplantısı gerçekleştirildi.
Antalya Teknokent tarafından 8’incisi düzenlenecek olan Akdeniz Bilişim Zirvesi bu yıl yine tüm bilişim gönüllülerini aynı çatı altında topladı.
Türk savunma sanayisinin öncü projelerinden biri olan Bayraktar TB3 SİHA, tarihi bir başarıya imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu. Bu kritik uçuş testi, Türkiye'nin çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'dan gerçekleştirildi. Bayraktar TB3’ün bu başarısı, sadece Türk savunma sanayisi için değil, dünya genelindeki askeri stratejiler açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, Antalya’da düzenlenen Teknoloji Yarışmaları büyük bir coşkuyla tamamlandı. Yarışma sonunda 'En'ler mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz