METEOROLOJİ UZMANINDAN UYARI
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nde hava tahmin uzmanı olarak görev yapan Sultan Çiçekgil, sıcak yaz aylarında çıkan orman yangınlarının nedenleri ile erken uyarı sistemlerini önemini anlattı ve uyarıda bulundu.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nde hava tahmin uzmanı olarak görev yapan Sultan Çiçekgil, sıcak yaz aylarında çıkan orman yangınlarının nedenleri ile erken uyarı sistemlerini önemini anlattı ve uyarıda bulundu.
Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi'nde halen görevde olan ve emekli orman mühendislerine 'Orman Yangınları ile Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS)' konulu bir sunum yapan hava tahmin uzmanı Sultan Çiçekgil, meteorolojik koşulların orman yangınlarının oluşumu, şiddeti ve süresi üzerinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.
MEUS SİSTEMİNİN ÖNEMİ
Çiçekgil, orman yangınları ile maksimum sıcaklık, ortalama nem ve rüzgar hızı arasında bulunan korelasyonun MEUS sistemiyle uyumlu olduğunu, orman yangını riskinin tahmin edilmesiyle alınan lojistik tedbirler sayesinde, yangınla mücadelenin daha etkin ve daha ekonomik hale gelebildiğini ifade etti.
ÜÇ GÜN ÖNCE UYARI YAPILMIŞTI
Geçen yıl Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde Temmuz ayı sonunda başlayan ve kontrol altına alınması günler alan, 'Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını' olarak da kayıtlara geçen Manavgat Orman Yangını felaketine de değinen hava tahmin uzmanı Sultan Çiçekgil, "MEUS tarafından 3 gün önce tespit edilen tehlikeler ilgili birimlere aktarılmıştı. Yangının başladığı gün olan 28 Temmuz 2021 tarihi için MEUS'un günlük ortalama meteorolojik verilerine göre Antalya civarında yüzde 70-80 oranında yüksek orman yangını tehlikesi riski olduğu görülmüştü" dedi.
TARLADA ANIZ YAKMA VE PİKNİK
Sultan Çiçekgil, ülkemizde orman yangınlarının çıkmasına neden olan ana faktörleri de sıraladı. Çiçekgil, "Ana faktörler meteorolojik koşullar ve insan kaynaklıdır. Tarlada anız yakma, bağ-bahçe temizliği, çöplerin ateşe verilmesi, enerji nakil hatlarındaki arızalar, piknik ve çoban ateşi gibi faaliyetler de yangın çıkmasına neden olabiliyor" diye konuştu. Çiçekligil, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Orman yangınları ülkemizde olduğu gibi tüm dünya da her yıl bir kaç yüz milyon hektar bitki örtüsünü yakıp kül ediyor. Yangınlar hem meydana geldiği bölgede doğaya ve canlı ekosistemine büyük zararlar veriyor, hem de insanların hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Orman yangınları, orman yapısını bozan ve toprak özelliklerinde uzun vadeli değişikliklere neden olan küresel ölçekte önemli bir hasar kaynağıdır. Yangınlar ayrıca insan yaşamını tehdit eden, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve ekonomik kayıplara neden olan önemli bir afet ürünüdür."
177 BİN HEKTARI ALAN KÜL OLDU
Türkiye'de 2008 ila 2020 yılları arasında Ağustos aylarında çıkan orman yangınları sayısının ortalama 58 olarak kayıtlara geçtiğine, bu sayının 2021 yılında 158'e yükseldiğine de dikkat çeken Sultan Çiçekgil, "Maalesef ormanların büyük bir kısmı yangın tehdidi altında. Her yıl ortalama 20 bin 760 hektarlık alan yanarken, bu miktar 2021 yılının Ocak ile Ağustos ayları arasında büyük oranda arttı, 177 bin 66 hektar alan kül oldu" diye konuştu.
Meteoroloji Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin'in de izlediği sunumda orman mühendisleri de bilgi ve deneyimlerini paylaştı, Manavgat orman yangınında tespit ettikleri aksaklıları anlattı.
DHA
Akdeniz Elektrik Dağıtım (AEDAŞ) planlı yatırım ve bakım çalışmaları kapsamında 24 Kasım Pazar günü Antalya’daki 11 ilçede elektrik kesintisi yapılacağını duyurdu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre 23 Kasım Cumartesi günü Antalya ve İlçelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, dede oldu. Böcek’in torununa ‘Muhittin Aslan’ ismi verildi.
Türkiye, 2024 yılının ilk 10 ayında turizmde rekor kırarak toplam 54 milyon 629 bin 687 ziyaretçi ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, turizm sektöründe önemli bir ivme kaydettiklerini ve Türkiye’nin küresel ölçekte tanıtım faaliyetlerinde lider konuma yükseldiğini vurguladı.
Antalya’nın Serik, Manavgat ve Alanya ilçelerinde kuvvetli sağanak ve rüzgar nedeniyle su baskınları oluştu. Otel ve evde mahsur kalan 403 kişi, ekiplerin müdahalesiyle kurtarıldı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde drenajın tıkanması nedeniyle taşan sel suları ilköğretim okulunun istinat duvarının yıkılmasına neden oldu. İstinat duvarı Anaokulu arkasında bulunan oyun gruplarının üzerine yıkılarak okul bahçesindeki asfaltı sökerken korku dolu anların yaşanmasına neden oldu.
Meteoroloji 4’ncü Bölge Müdürlüğü’nün dün turuncu kod olarak yaptığı ve Antalya’nın doğu ilçelerinde etkili olması beklenen şiddetli yağış uyarısının ardından bugün sabah saatlerde Manavgat ve Serik'in bazı mahallelerine şiddetli yağmur seraları da vurdu.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan 5 yıldızlı bir otelde Şarlayık Deresi'nin taşması sonucunda sular altında kalırken oteldeki turistler tahliye edildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre 22 Kasım Cuma günü Antalya ve İlçelerinde yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Antalya’da bugün gök gürültülü sağanak beklendiği açıkladı. Antalya’nın 12 ilçesi için turuncu ve sarı kodlu uyarı verildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz