KORONAVİRÜSE KARŞI PROPOLİS TAKVİYESİ
Anadolu Propolisinin Sitokin Fırtınasını engellediğini belirten uzmanlar, pandemi döneminde propolisin düzenli kullanımını öneriyor.
Anadolu Propolisinin Sitokin Fırtınasını engellediğini belirten uzmanlar, pandemi döneminde propolisin düzenli kullanımını öneriyor.
Pandemi sürecinde, COVID-19 enfeksiyonunun tedavisine destek olarak araştırılan doğal gıda takviyelerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu takviyeler arasında en dikkat çekeni ise polifenol içeriğiyle güçlü antioksidan ve antiviral etkilere sahip doğal bir arı ürünü olan propolis. Uzmanlar, propolis kullanan korona virüs hastalarının iyileşme sürecine olumlu katkıda bulunduğunu belirtiyor.
“UMUT VAAD EDEN BİR DOĞAL GIDA TAKVİYESİDİR”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Çakmak, propolisin Covıd-19 enfeksiyonunda görülen sitokin fırtınasını baskılayıcı etki gösterdiğine dair bilimsel çalışmalar olduğunu belirterek “Korona virüs olarak bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS), dünya çapında hızla yayılmaya devam eden ve halk sağlığını tehdit eden bir salgına dönüştü. Akut solunum yetersizliği ve organ fonksiyonlarında bozukluklarla seyreden bu hastalığın tedavisinde inflamasyonu baskılayacak destekler araştırılmakta. Yürütülen son bilimsel çalışmalar, propolisin korona virüs enfeksiyonunda görülen ve sitokin fırtınası olarak adlandırılan bağışıklık sisteminin hiperaktivasyonu sonucu verilen bağışıklık yanıtı üzerine dengeleyici etkisi olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, propolisin içerindeki polifenol bileşenlerin bağışıklık sistemin aşırı yanıtına bağlı görülen sitokin fırtınasını baskılayarak bağışıklık yanıtını dengelediğini bildirmektedir. Propolis zengin polifenol profiliyle, Covıd-19 tedavisinde faydalanılabilecek umut vaad eden bir doğal gıda takviyesidir” dedi.
BESLENMEDE PROPOLİS
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elvan Odabaşı, pandemi sürecinde bağışıklığı destekleyebilecek doğal gıdaların önemine değinerek, “Araştırmalara göre Beden Kitle İndeksi’ne göre hafif şişman ve obez grubuna giren kişiler Covid-19 riskinde normal kilolu bireylere göre daha fazla risk altında. Aynı zamanda bu grupta, hastalıkla beraber oluşacak komplikasyonların daha şiddetli yaşandığı ve normal kilolu bireylere göre ölüm oranlarının daha yüksek olduğu belirtiliyor. Pandemi sürecinde beslenmenizi Propolis gibi doğal antioksidanlarla zenginleştirmenizi öneriyorum. İçinde bulunduğumuz dönemde en çok ihtiyacımız olan da bu, yani polifenollerden zengin beslenme. Yapılan bir bilimsel çalışmada, Anadolu propolisin içeriğinde doğal olarak bulunan fenolik ve flavonoid bileşenlerin korona virüs üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, Anadolu propolisin, SARS-CoV-2 virüsünün ACE-2 reseptörüne bağlanmasını önleyici etki gösterdiği tespit edilmiştir” diye konuştu.
KORONAVİRÜSE KARŞI ETKİLİ
Arı Ürünleri Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, Anadolu propolisinin güçlü bileşiminden ve pandemi sürecindeki kullanımına dikkat çekti. 2021 yılı Nisan ayında Acta Medica Mediterranae dergisinde yayınlanan ‘Covıd-19 ve Anadolı Propolisi: bir olgu sunumu’ başlıklı vaka raporunda medikal tedaviye cevap vermeyen Covid-19 hastasında Anadolu propolisinin dikkat çekici etkilerinin bildirildiğini söyleyen Samancı, " Salgın sürecinde tüketimi artan propolis ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar, bağışıklık dengeleyici ve sitokin fırtınasını baskılayıcı etkileri olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz