KORONAVİRÜS KIRAS FİSTANLARI ELDE BIRAKTI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim yerinde asırlardır kullanılan ve ‘kıras fistan’ olarak bilinen yöresel kıyafetler, korona virüs nedeniyle elde kaldı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim yerinde asırlardır kullanılan ve ‘kıras fistan’ olarak bilinen yöresel kıyafetler, korona virüs nedeniyle elde kaldı.
Türkiye ve dünyada maddi manevi zarara yol açan korona virüs pandemisi birçok sektör gibi tekstil sektörünü de olumsuz etkiledi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim yerinde uzun yıllardır kadınlar tarafından kullanılan ve ‘kıras fistan' denilen yöresel kıyafetler korona virüs pandemisi nedeniyle müşteri bulamadı. Korona virüs önlemleri çerçevesinde düğünlerde kısıtlamaya gidilmesi, kıras fistan işiyle uğraşan esnafa olumsuz yansıdı. Düğünlerin olmaması nedeniyle daha önce işyerlerine doldurdukları kıras fistanları satamadıklarını ifade eden Zeki Karakuş isimli esnaf, 40 yıldır tekstil işiyle uğraştığını ifade ederek, “Bu pandemi süresi içerisinde büyük bir ekonomi krize girdik. Çünkü düğünler kesildi. Bizim bölgede düğün yapıldığı zaman ‘ğelat' denilen hediyelik eşyalar götürülür. Bun yanında çeyizlik yatak, yorgan da satıyoruz. Ama maalesef bu sezonda biz bunu göremedik. Bu sene bu sıkıntıyı yaşadık hala yaşıyoruz da” dedi.
"Model değişikliği bizi bitiriyor"
Geçmiş yıllarda günde bazen 2 ya da 3 düğün işi aldıklarını belirten Karakuş, “Haftada 10 veya 15 düğün geliyordu. Şimdi ise haftada hiç görmüyoruz. Düğün sezonu bitmek üzere. Bugünden sonra da biraz zor görünüyor. İnşallah bu hastalık biter ve bu düğün sezonu seneye açılır. Seneye de modeller değişiyor. Elimizdeki malzemeleri seneye satabilecek miyiz? Model değişikliği bizi bitiriyor” ifadelerini kullandı.Düğün sezonu öncesinde işyerlerini doldurduklarını aktaran Karakuş, “Sezon başında düğünlerle ilgili işyerlerimizi doldurduk ve kısmetimizi bekledik. Ama bu pandemi nedeniyle mallar elimizde kaldı. Seneye de yeni desenler, yeni çeşitler olacak. Bu da bizi zor durumda bırakacak. Bunun yanında yetiştirdiğimiz elemanlarımız vardı. Ama ne yazık ki korona virüs nedeniyle bazı elemanları çıkarmak zorunda kaldık. İşyeri bizim olduğu için kiramız yok. Bu konuda rahatız ama kiracı olsaydık bu işi bırakırdık” diye konuştu.
"Kiramızı bile ödeyemiyoruz"
Moda Fistan sahibi Serhat Gülmez ise 20 yıldır bu sektörde olduğunu ifade ederek, “Sıkıntılı bir sektördür. 6 ay çalışıyor, 6 ay çalışmıyoruz. Bu sene hiç çalışmadık. Geçtiğimiz yıllar çok yoğundu. Doğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin her yerine kıras fistan gönderiyorduk. Bu sene çok sıkıntı yaşadık. Kiramızı bile ödeyemiyoruz. Yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.
İHA
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde Türkiye’nin turizm sektöründeki başarılarına ve geleceğe yönelik stratejilerine değindi. Antalya’da gerçekleşen kongrede, dijitalleşme ve yapay zekanın turizmdeki rolüne vurgu yapan Bakan Ersoy, bu teknolojilerin sektöre entegrasyonu için çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi.
14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin tanıtım toplantısında konuşan AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmin Türkiye’nin ‘bacasız sanayisi’ olarak ekonomide önemli bir yer tuttuğunu belirterek, 20-21 Kasım’da düzenlenecek kongreye 2 binin üzerinde katılım olacağını açıkladı.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, kente 10 aylık dönemde geçen yıla göre 1 milyon 200 bin daha fazla turist geldiğini belirterek, ''Antalya için belirlediğimiz 17 milyon turist hedefine adım adım ilerliyoruz'' dedi.
Turizmin başkenti Antalya’nın Kadriye Plajı’nda gün doğumu, fotoğraf karelerine yansıdı. O anlara şahit olanları eşsiz manzara mest etti.
Antalya’ya bu yıl 10 ayda gelen turist sayısı, 16 milyon 131 bin 847'e ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Rekorlarla dolu bir yılı geride bırakırken ülkemiz turizminin göz bebeği Antalya’mız yükselişini sürdürüyor” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gelecek yıl turizmde pazar çeşitliliğini artırmaya devam edeceklerini belirterek, “Bizim için önemli olan sadece yolcu sayısını artırmak değil farklı ülkelerden, farklı ürünlere yolcu getirmek” dedi.
Geçen yıl yabancı turist sayısında rekor kıran Antalya’da 2025 için yurt içi ve yurt dışından gelen rezervasyonlarda hareketlilik başladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon olarak revize edeceğiz” dedi.
Akdeniz ve Ege'ye gelen turistlerin yeni rotasının Denizli Pamukkale'de başlayan balon turları olduğunu söyleyen Antalyalı turizmci Recep Yavuz, günübirlik turlarla turistlerin bu deneyimi tercih etmeye başladığını söyledi. Pamukkale'nin bu etkisinin çevre illere de yayıldığını söyleyen Yavuz, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde de ilk uçuş denemelerinin başladığını belirtti.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, Antalya’ya gelen yabancı turist sayısının 15 milyona ulaştığını duyurdu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz