KORONAVİRÜS KIRAS FİSTANLARI ELDE BIRAKTI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim yerinde asırlardır kullanılan ve ‘kıras fistan’ olarak bilinen yöresel kıyafetler, korona virüs nedeniyle elde kaldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim yerinde asırlardır kullanılan ve ‘kıras fistan’ olarak bilinen yöresel kıyafetler, korona virüs nedeniyle elde kaldı.
Türkiye ve dünyada maddi manevi zarara yol açan korona virüs pandemisi birçok sektör gibi tekstil sektörünü de olumsuz etkiledi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim yerinde uzun yıllardır kadınlar tarafından kullanılan ve ‘kıras fistan' denilen yöresel kıyafetler korona virüs pandemisi nedeniyle müşteri bulamadı. Korona virüs önlemleri çerçevesinde düğünlerde kısıtlamaya gidilmesi, kıras fistan işiyle uğraşan esnafa olumsuz yansıdı. Düğünlerin olmaması nedeniyle daha önce işyerlerine doldurdukları kıras fistanları satamadıklarını ifade eden Zeki Karakuş isimli esnaf, 40 yıldır tekstil işiyle uğraştığını ifade ederek, “Bu pandemi süresi içerisinde büyük bir ekonomi krize girdik. Çünkü düğünler kesildi. Bizim bölgede düğün yapıldığı zaman ‘ğelat' denilen hediyelik eşyalar götürülür. Bun yanında çeyizlik yatak, yorgan da satıyoruz. Ama maalesef bu sezonda biz bunu göremedik. Bu sene bu sıkıntıyı yaşadık hala yaşıyoruz da” dedi.
"Model değişikliği bizi bitiriyor"
Geçmiş yıllarda günde bazen 2 ya da 3 düğün işi aldıklarını belirten Karakuş, “Haftada 10 veya 15 düğün geliyordu. Şimdi ise haftada hiç görmüyoruz. Düğün sezonu bitmek üzere. Bugünden sonra da biraz zor görünüyor. İnşallah bu hastalık biter ve bu düğün sezonu seneye açılır. Seneye de modeller değişiyor. Elimizdeki malzemeleri seneye satabilecek miyiz? Model değişikliği bizi bitiriyor” ifadelerini kullandı.Düğün sezonu öncesinde işyerlerini doldurduklarını aktaran Karakuş, “Sezon başında düğünlerle ilgili işyerlerimizi doldurduk ve kısmetimizi bekledik. Ama bu pandemi nedeniyle mallar elimizde kaldı. Seneye de yeni desenler, yeni çeşitler olacak. Bu da bizi zor durumda bırakacak. Bunun yanında yetiştirdiğimiz elemanlarımız vardı. Ama ne yazık ki korona virüs nedeniyle bazı elemanları çıkarmak zorunda kaldık. İşyeri bizim olduğu için kiramız yok. Bu konuda rahatız ama kiracı olsaydık bu işi bırakırdık” diye konuştu.
"Kiramızı bile ödeyemiyoruz"
Moda Fistan sahibi Serhat Gülmez ise 20 yıldır bu sektörde olduğunu ifade ederek, “Sıkıntılı bir sektördür. 6 ay çalışıyor, 6 ay çalışmıyoruz. Bu sene hiç çalışmadık. Geçtiğimiz yıllar çok yoğundu. Doğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin her yerine kıras fistan gönderiyorduk. Bu sene çok sıkıntı yaşadık. Kiramızı bile ödeyemiyoruz. Yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.
İHA
Palau bayraklı "Astoria Grande" adlı kruvaziyer, Antalya'nın Alanya ilçesine geldi.
Giderek kutuplaşan bir ortamda diplomasinin rolünü ve temel ilkelerini yeniden tanımlama yolunda diyaloğa ilham vermeyi amaçlayan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kentin turizminin hareketlenmesine de katkı sağlıyor.
Antalya'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle Tahtalı Dağı'nın zirvesinde kar yağışı etkili oldu.
Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı Antalya'da, yerli ve yabancı misafirlerin tertemiz tesislerde konaklaması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının iç turizm pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, yerli turistin tercihinin Akdeniz ve Ege olacağını belirterek, “Özellikle Side, Alanya bölgesinden başlayıp daha sonra işte Belek, Kundu bütçeye göre Kemer bölgelerinde yoğunluk olacaktır. Bir de yerli turistin Ege'ye yönelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı ve ara tatilin arka arkaya denk gelmesi Antalya'da hem sezon açılışını öne çekti hem de otellerin doluluk oranlarını yükseltti.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir otelde erkek sayısı fazla olduğu gerekçesi ile 2 erkek müşterinin rezervasyonunun iptal edilmesi hakkında konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Maalesef çok kötü bir uygulama. Gerçekten ayrımcılık söz konusu” dedi.
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 2025 turizm sezonu için umut verici bir tablo çizdi. Karaer, Avrupa’dan gelen rezervasyon rakamlarının bu iyimserliği desteklediğini vurguladı.
Ramazan Bayramı ile birlikte yaz turizm sezonunun başlayacağını söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Bu sene eğer savaş biterse gelen Rus turist rakamı 4 milyonun üzerine çıkacak. Sadece en olumsuz söyleyeceğimiz şey Benelüks ülkelerin dediğimiz Belçika ve Hollanda geçen seneye göre biraz durgun gidiyor” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmde bu yılın Avrupa pazarı için çok hareketli geçeceğini belirterek, “Alman ve İngiliz pazarı bu yılı artıda tamamlayacak.” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz