Konya'nın kışla içinde gizli kalmış tarihi mekanı Akmanastır görüntülendi
Konya'da içinde Kapadokya'daki mimarilerin benzerlerinin de bulunduğu, kaya içine yontularak yapılan Akmanastır, askeri kışlanın taşınmasının ardından görüntülendi.
Konya'da içinde Kapadokya'daki mimarilerin benzerlerinin de bulunduğu, kaya içine yontularak yapılan Akmanastır, askeri kışlanın taşınmasının ardından görüntülendi.
Merkez Selçuklu ilçesi tarihi Sille Mahallesi yakınındaki tepenin eteğinde düz kaya cephesinde kolaylıkla işlenebilen tüf kayaç yapısında inşa edilen Akmanastır'da, kilise, şapel, ayazma (kutsal su kaynağı), rahip odaları, inziva yerleri ile bir de mescit bulunuyor.
Kitabesine göre 11. yüzyılda yenilendiği anlaşılan
Akmanastır, Hristiyan tarihi kaynaklarında "Aziz Khariton Kilisesi"
olarak adlandırılıyor.
Boyu 20 metre, genişliği ise 13 metre olan, ortasında
dikdörtgen dört paye kemerli kaya içine oyulmuş kilise, Bizans mimarisinde yaygın
dört sütunlu inşa edilmiş.
Tarihi mekanın en önemli yerlerinden ayazmaya ise dere
kenarındaki menfezden dar merdivenle iniliyor. Duvar ve tavanı taşla örülü
yerde, Hazreti Mevlana'nın kaldığı ve ibadet ettiği tarihi kaynaklarda
belirtiliyor.
Keşiş odalarında ise hücre şeklinde yapılar bulunuyor.
Bölgedeki bir mağaraya, Hazreti Meryem'in Hazreti İsa'yı
dünyaya getirdiği mağara ile manevi irtibat kurulduğu inancından dolayı
"Meryem Ana Vaftiz Yeri" adı verildiği bilgisi manastır kitabesinde
yer alıyor.
Akmanastır, 1927'den itibaren 47. Mühimmat Bölük Komutanlığı
Şehir Er Ali Bağcı Kışlası sınırları içinde muhafaza edildi.
Tarihi mekanlar, 1998'de "Korunması Gerekli Kültür
Varlığı" olarak tescil edildi.
MÜHİMMAT GALERİLERİ TUZ MAĞARALARINI ANDIRIYOR
Cephanelik Dönüşüm Projesi kapsamında 47. Mühimmat Bölük
Komutanlığı'nın Çumra'daki yerine taşınma projesiyle, alanın Büyükşehir
Belediyesine devredilmesiyle tarihi mekanlar, Anadolu Ajansı ekibince görüntülendi.
Kapadokya'daki mimari yapıların benzerlerinin de olduğu
yerde askeri mühimmat deposu olarak kullanılan kaya oyma ve her biri 65 metre
uzunluğundaki 14 galeri dikkati çekiyor.
İnşa tarihi bilinmeyen mühimmat galerileri,
aydınlatmalarıyla tuz mağaralarını andırıyor. Yaklaşık 150 metre uzunluktaki 2
metre genişliği ve 3 metre yüksekliğindeki koridor, galerileri birbirine
bağlıyor.
Her bir galeride metrelerce yükseğe açılan havalandırma
bacası bulunuyor.
"ASKERİ ALANDA
OLMASINDAN DOLAYI ÇOK İYİ KORUNMUŞ"
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler
Fakültesi Sanat Tarih Bölümü Erken Hristiyan ve Bizans Sanatları Ana Bilim Dalı
Başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, AA muhabirine, Akmanastır'ın Konya'daki
önemli dini merkezlerden birisi olduğunu söyledi.
Akmanastır'ın Aziz Khariton'un öğrencileri tarafından Geç Antik Dönem'de kurulduğunun değerlendirildiğini anlatan Mimiroğlu, "Bu manastır bölgede en önemli dini merkez olarak kendini gösteriyor. Askeri alanda olmasından dolayı çok iyi korunmuş. Bir taraftan da ziyaret edilemedi. Bu açıdan yerli ve yabancı turistlerce de büyük merak uyandırıyor. Manastır içinde bulunan çeşitli kitabelerden birinde en erken 11. yüzyılda buranın onarıldığı görülüyor. Manastırın bu tarihte yenilendiğini anlıyoruz." diye konuştu.
AA
Antalya'nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında Apollon'a adandığı düşünülen altar yapısı (sunak) ve içerisinde aralarında insan ve aslan bulunan küçük adak heykeller bulundu.
Dünya çapında en iyi 1000 restoranı belirleyen prestijli gastronomi rehberi La Liste, 2024 Ödül Töreni’ni Paris’te gerçekleştirdi. Törende, 7 Mehmet'in sahibi Mehmet Akdağ, “Uluslararası Zanaatkar ve Özgünlük Ödülü”ne layık görüldü.
Antalyalı kadınlar atalarından kalan geleneklerini sürdürüyorlar. Her yıl olduğu gibi Antalya'nın Akseki ilçesinde bir araya gelen ev hanımları erişte ve çorbalık keserek dibek taşında buğday dövme geleneklerini sürdürüyorlar. Kış ayına girdiğimiz bu günlerde kışlık eriştelerini ve çorbalık buğdaylarını hazırlayan kadınlar, tüm bunları mutlaka imece usulü yaparak birbirlerine yardımlaşmada da bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) çatısı altındaki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan dinozor çağından beri formunu koruyabilmiş, nesli tehlike altındaki nadir türlerden biri olan Mersin Balığı çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir lezzet kaynağı olan bu ürün, aynı zamanda havyarı ile ihracat potansiyeli yüksek bir değer” dedi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz