KASET VE PLAKLARI BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Isparta’da yaklaşık 40 yıldır kaset satışı yapan Kemal Çelik, müzikteki dijitalleşmeye yenilmedi. Birçok sanatçının orijinal kasetinin yanı sıra plak da bulunduran Çelik, yurt dışına dahi satış yapıyor.
Isparta’da yaklaşık 40 yıldır kaset satışı yapan Kemal Çelik, müzikteki dijitalleşmeye yenilmedi. Birçok sanatçının orijinal kasetinin yanı sıra plak da bulunduran Çelik, yurt dışına dahi satış yapıyor.
Isparta’da müzik kaseti ve plak satışı yapan Kemal Çelik, teknolojiye adeta direniyor. Son yıllarda müzik alanındaki dijitalleşmeye boyun eğmeyen Çelik, Yayla Mahallesi’ndeki 30 metrekarelik dükkanında nostaljiyi yaşatıyor. Küçücük dükkanına binlerce orijinal kaset, plak ve CD sığdıran Çelik, kente sektörün son temsilcileri arasında. Çelik, sosyal medya üzerinde yaptığı duyurularla bugüne kadar yurtiçinin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Fransa ve Irak gibi ülkelere de sanatçıların orijinal kasetlerinin satışını yaptı. Kemal Çelik, kaset fabrikalarının ilerleyen zamanlarda yeniden açılabileceğine inanıyor.
“MESLEĞİMİ SEVDİĞİM İÇİN BIRAKMADIM”
Kent merkezindeki mevcut dükkanının 1989 yılından bu yana hizmet verdiğini ifade eden Kemal Çelik, mesleğe babası Sadettin Çelik ve kardeşi Soner Çelik’le birlikte başladığını söyledi. İlk dükkanlarını Şarkikaraağaç ilçesinde 1980 yılında açtıklarını belirten Çelik, “Dijitalleşme her alanda var, bizim sektörde 2012 yılında kaset üretimi bitti. Plak ve CD üretimi devam etti ancak ben bu işi sevdiğim için bırakmadım. Şuanda orijinal kaset, CD ve plak satmaya devam ediyorum” dedi.
“YURTDIŞINA DA KASET GÖNDERİYORUZ”
Sanata değer verenlerin sevdikleri sanatçıların orijinal kaset ve plak arşivi tutuklarını ifade eden Çelik, “Dijitalde dinledikleri gibi orijinal albümü almak istiyorlar. 14-15 yaşlarında müşterilerimiz var. Üzeri yaşlarda zaten çok müşterimiz var. Türkiye’nin her yerinde müşterimiz var. Bizim sosyal medya üzerinde sayfamız var. Isparta dışında Almanya, Fransa, Irak gibi ülkelerden takipçilerimiz var. Buralara da istenilen albümlerin kasetlerini ulaştırıyoruz” diye konuştu
“ISPARTA’DA EN ÇOK AKDENİZ BÖLGESİ SANATÇILARININ KASETLERİ SATILIYOR”
Dükkanında her tarz müziğin kasetine yer verdiğini kaydeden Kemal Çelik, her sanatçının ayrı bir hayranı olduğunu söyledi. Arabesk sanatçılara ilginin daha fazla olduğuna değinen Çelik, Isparta’da özellikle Akdeniz bölgesindeki yerel sanatçı kasetlerinin çok sattığını belirtti. Bir dönem kentte 30’u aşkın kasetçi bulunduğunu ifade eden Çelik, “Onların hepsi birer birer kapattılar, iş değişikliği yapanlar oldu. Kasetçiliği bırakan bazı esnafların ürünlerini ben aldım. İstanbul’daki Unkapanı’nda çalışmalar devam ediyor. Önceden buraya her hafta Unkapanı’ndan toptancı gelirdi, onlar bıraktı. Biz şuanda toptancı veya bu işi bırakan arkadaşlardan ürün alıyoruz. Unkapanı’nda şuanda CD ve plak üretimi devam ediyor. Oradan da güncel çıkanları takip edip, isteyen müşterilerimize ulaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.
“ONLARIN SAYESİNDE EKMEK YEDİK”
Tüm sanatçılara teşekkür eden Çelik, “Bugüne kadar ekmeklerini yedik. Tüm sanatçılarımızın orijinal kaset, plak ve CD’lerini hayranlarına ulaştırdık. Hayatta olan sanatçılarımıza sağlık diliyor, vefat edenleri saygıyla anıyoruz” dedi.
“KASET FABRİKALARININ DA YENİDEN AÇILACAĞINA İNANIYORUM”
Sektörde son yıllarda plak üretiminin yeniden başladığını belirten Kemal Çelik, kaset fabrikalarının da yakın zamanda açılabileceğine inandığını söyledi. Çelik, “CD zaten üretiliyor. Teknolojinin gelişimiyle herkes müzikleri dijital ortamda dinlemiş olsa da sanata değer verenler var. Bu kişiler orijinallerini alıp arşivlemek istiyorlar” diye konuştu.
İHA
Antalyalı kadınlar atalarından kalan geleneklerini sürdürüyorlar. Her yıl olduğu gibi Antalya'nın Akseki ilçesinde bir araya gelen ev hanımları erişte ve çorbalık keserek dibek taşında buğday dövme geleneklerini sürdürüyorlar. Kış ayına girdiğimiz bu günlerde kışlık eriştelerini ve çorbalık buğdaylarını hazırlayan kadınlar, tüm bunları mutlaka imece usulü yaparak birbirlerine yardımlaşmada da bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) çatısı altındaki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan dinozor çağından beri formunu koruyabilmiş, nesli tehlike altındaki nadir türlerden biri olan Mersin Balığı çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir lezzet kaynağı olan bu ürün, aynı zamanda havyarı ile ihracat potansiyeli yüksek bir değer” dedi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz