KALEİÇİ'NDE AKADEMİK SANATLAR
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin akademisyen sanatçıları, Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi'nde farklı canlı sanat performanslarıyla yerli ve yabancıların ilgi odağı oldu.
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin akademisyen sanatçıları, Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi'nde farklı canlı sanat performanslarıyla yerli ve yabancıların ilgi odağı oldu.
Dr. Öğr. Üyesi Ebru Nalan Sülün'ün küratörlüğünde Kaleiçi semtinin tarih kokan sokaklarında hayata geçirilen 'Birlikte Zamanın İzinde' adlı projede akademisyen sanatçılar Ali İbrahim Öcal 'Siyah Akış', Bilal Yılmaz 'Hadrian Lights', Erdal İnci 'Clones Project', Gül Yasa Aslıhan 'Tutunmak', Handan Dayı 'Anakronizm', Ilgaz Özgen Topçuoğlu 'Sesimi Duy...!', Işık Aslıhan 'Onlar Hep Uçtular', Mehmet Sinan Kuran 'Antalya Halkıyla İnteraktif Sanat Üretimi', Nezaket Ekici 'Protez', Özgül Kahraman 'Oyun Zamanı' adlı canlı performans çalışmalarıyla yer aldı.
Akademisyenler, Muratpaşa Belediyesi'nin katkılarıyla sokaklarda belirlenen açık hava sanat alanlarında canlı performanslarıyla ilgi odağı oldular. Ilgaz Özgen Topçuoğlu'nun 'Sesimi Duy…!', Handan Dayı'nın 'Anakronizim' adlı çalışmaları ise en çok dikkat çeken canlı performanslar arasında yer aldı.
ESKİ BİNADA CANLI SESLER
Ilgaz Özgen Topçuoğlu, Kaleiçi semtindeki terk edilmiş ve içerisi harabeye dönüşmüş tarihi eski bir konakta canlandırma yaptı. Konaktaki geçmiş acı-tatlı yaşamı bebek, çocuk, genç, yetişkin sesleriyle canlandırdı. Kapısına zincirli kilit vurulmuş binanın önünden geçenler, bebek ve çocuk ağlaması seslerini duyunca şaşkınlık yaşadı, gerçek sanıp içeriye girmek, yardım etmek istedi. Bazı kişiler de polisi arayıp ihbarda bulundu. "Bu bina perili ev" diyenler de oldu.
BİNA ÖNÜNDE ÇOCUK FİGÜRLERİ
Handan Dayı'nın yine terk edilmiş tarihi eski bir konak önünde yaptığı 'Anakronizm' adlı fotoğraf çalışması da konaktaki geçmiş yaşamı canlandırdı. Sokaktan geçenler, kapı önünde oturan çocuk, duvar dibinde oturan yaşlı bir adam, pencereden dışarı bakan yaşlı bir kadın portreleri önünde hatıra fotoğraf çektirmeden yollarına devam etmedi.
ZAMAN KENT KAVRAMIYLA BİRLEŞTİ
Dr. Ebru Nalan Sülün, canlı sanat performanslarla Kaleiçi sokaklarına renk kattıklarını, bu yıl ki 'Kaleiçi OldTown Festivali'ne 'Birlikte Zamanın İzinde' adlı projeyle katıldıklarını belirtti. Sülün, "Projemize İstanbul'dan da akademisyen sanatçılar farklı canlı performanslarıyla destek verdi. Bilal Yılmaz, Antalya'da bir ilki gerçekleştirdi, tarihi Hadrian Kapısı'na (Üçkapılar) sallanarak dikkat çeken ışıklar yerleştirdi. Yüksek tavandaki Antalya'ya özgü kabartma çiçek motiflerini gece-gündüz görünür hale getirdi. Projemizde 'zaman' kavramını kent tarihi içerisindeki sürekliliği, zamanlar arasındaki bağlantı ve kopuş noktalarını, kültürel ve sanatsal süreklilikler içerisinde ele aldık 'kent' kavramıyla birleştirdik" dedi.
DHA
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz