Penguenleri çok sevdiğimi yazmıştım. Bu gün penguenlerin imparatorunu tanıtacağım.
***
Antartika’da araştırma yapan Helen Scales ile fotoğrafçı Stefan Cristmann’ın araştırmalarından derledim. Zevkle okumanızı dilerim.
***
Maceraya Antartika’dan başlıyorlar. Yani Afrika’nın güney ucunun 4 bin 325 kilometre güneybatısında, Kraliçe Maud Toprakları’nda yer alan Atka Körfezi’nde.
***
Scales ve Christmann iki ayı aşkın bir süre imparator penguenlerin yaklaşık bir metre boyları ve 40 kilogramı aşabilen ağırlıklarıyla penguenlerin en büyüklerini yani imparator penguenlerini denizdeki yiyecek arayışlarından geri dönmesini beklemişler.
***
Christmann’ın planı, kış mevsimini ikinci kez Atka Körfezi’nin kabaca 10 bin penguenden oluşan kolonisiyle geçirmekmiş. Beş yıl önce de buradaydı yine aynı yerde olduklarını belirten Scales “ imparatorların üreme döngülerini kayıt altına alma uğraşını tamamlamak üzere yeniden bölgeye geldi. Sıcaklıkların en az sıfırın altında 45 dereceye düşmesi ve çığlıklar atan ve görüş mesafesini bir metrenin altına düşüren kar fırtınalarıyla Antarktika kışları herkese göre değil –özellikle de en soğuk aylar olan temmuz ve ağustos süresince” diye anlattı.
***
Scales, Antartika’da imparator penguenleriyle ilgili maceralarını anlattığı makalesine şöyle devam ediyor. “Düzenli bir üreme alanı ve çevre sularda ava çıkabilecekleri bir üs görevi üstlenen ve son yıllarda azalan deniz buzu, imparator penguenler için yaşamsal önemde. Antarktika genelinde 54 kolonideki ergin imparatorlar –üreyen, yaklaşık 256 bin 500 çift– harika yüzücüler olsalar da, bahar gelip buzlar erimeden yavrularını büyütüp deniz buzlarından sulara çıkarmaları gerekiyor. Antarktika’nın deniz buzlarının yüksek derecede değişkenlik göstermesi sıradışı bir şey değil. Ancak beş yıl önce buz tabakasında hızlı bir azalma baş gösterdi ve 2017 yılında da rekor düzeyde düşüş yaşandı. Deniz buzları şimdilerde toparlanıyor olabilir, ancak hâlâ uzun süredir koruduğu ortalamanın altında ve iklim modellemeleri, iklim değişikliğine karşı ivedi önlemler alınmaması hâlinde yüzyılın sonuna gelindiğinde kayda değer kayıpların devam edeceği öngörüsünde bulunuyor” diyor.
***
İmparator penguenlerini araştıran Massachusetts Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nden deniz kuşu biyoloğu Stéphanie Jenouvrier “Gidişatın değişmediği bir senaryoda imparator penguenler yok oluşa doğru ilerliyor” diyor.
***
Ekibinin araştırmaları, karbon emisyonlarının önünün alınmaması hâlinde imparator kolonilerinin yüzde 80’inin 2100 yılında yok olabileceği ve türün hayatta kalma şansının fazlasıyla azalacağını gösteriyor. Ortalama küresel sıcaklık o döneme dek üç ile beş derece arasında artma yolunda ilerliyor “Ama yükseliş 1,5 derecenin altında tutulabilirse” diyor Jenouvrier, “belki de kolonilerin yaklaşık yüzde 20’si kaybedilirken, daha uygun deniz koşulları nedeniyle potansiyel imparator penguen sığınakları olabilecek Ross Denizi ve Wedell Denizi popülasyonları az da olsa artabilir” dediler.
***
Altı ay süren kış boyunca Antarktika’nın bu bölümündeki insanların tamamı, Christmann dahil, 12 kişiden ibaretmiş. Ne ıssız, ne güzel bir şeymiş değil mi?
***
Kendilerini Atka Körfezi’nin üzerinde, buz sahanlığındaki küçük bir Alman araştırma merkezinde soğuktan korunmaya çalışmışlar. İçeride kaldıkları bu süreçte, penguenler kendilerine –en kötüleri hariç– fırtınalı havalarda bile yalnızca dik bir yokuştan inilip buz sahanlığına çıkılan bir kar aracı yolculuğu uzaklıktaymış.
***
Bu günkü penguen yazımız bu kadar. Penguen yazıları biter, arılar, çiçekler, böcekler başlar. Hele bir de arı kuşları var ki, onları seri olarak yazmayı isterim.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz