İKİNCİ EL OTOMOBİLDE BAYRAM HAVASI
Yaklaşan Kurban Bayramı ve 1 Temmuz itibarıyla kısıtlamaların kaldırılması, ikinci el otomobil piyasasında bir kıpırdanmaya neden oldu.

Yaklaşan Kurban Bayramı ve 1 Temmuz itibarıyla kısıtlamaların kaldırılması, ikinci el otomobil piyasasında bir kıpırdanmaya neden oldu.
Kurban Bayramı'nın yaklaşması henüz ikinci el otomotiv pazarına yansımadı. Bazı galericiler ikinci el otomobil piyasasında bir kıpırdanmanın başladığını belirtirken bazıları ise eski bayramlar öncesi yaşanan hareketliliğin olmadığını söyledi. Galericiler, yüksek model arabaların satılmadığını, en çok 80 ile 150 bin bandındaki araçların rağbet gördüğünü ifade etti.
"BAYRAM HEYECANIMIZ YOK"
Sektörün şu anki durumunun diğer bayram öncesindeki durumlara benzemediğini belirten galerici Tahsin Arslan, “Şu an sektörde bir durgunluk var. Bu durum diğer bayram öncesi bayramlara hiç benzemiyor. Bayram heyecanımız yok. Galerici esnafında, otomotiv sektöründe her bayram öncesi bir heyecan vardı. Araçlarımızı hazırlıyorduk. Bayrama satış yapacağız diye ama henüz öyle bir başlangıç göremiyorum. Fiyatlarda dalgalı bir şekilde gidiyor. İhtiyacı olmayan vatandaş şu anda galericilere dahi getirmiyor. Getirse de afaki rakamlar var. Yine bir kargaşa var. Sattığımızı alamıyoruz. Genel olarak piyasa sakin. Yasaklar kalktı, pandemi bitiyor dedik ama şuan bize yansıyan bir şey yok. Şu anda yüksek model araçlar satılmıyor. Genellikle otomatik vites ve 80 ile 150 bine kadar olan düzgün araçlar satılıyor. Vatandaşın tercihi ucuz olsun" dedi.
Galerici Kerem Uygun, "Bayram öncesi hep buralar dolu olurdu. Her yer araba olurdu. Şimdi ise oldukça fazla düştü işler. Fiyatlar oldukça yüksek. O yüzden insanlar ekonomik araçlara yöneliyor. 1990 model bir araç için 25 bin TL gözden çıkarmanız gerekiyor” diye konuştu.
“150 BİNDEN SONRASI SATILMIYOR"
Galerici Uğur Aziret ise "Pandemiden çıktığımız için müşterilerde bir rahatlama var. Bize bayram öncesi hareketliliği sağladı. Ama daha önceki bayramlarda bunu yaşayamadık. Bu da sıfır arabaların üretimi olmadığından dolayı yerli arabalar bir ilgi var. Biz de kendimizi ona göre konuşlandırıyoruz. Yerli araba alıp satmaya çalışıyoruz. Şu anda fiyatlarda ufak ufak bir artış var ama bu hissedilir derecede değil. Araç alma pozisyonuna geldiği zaman o zaman görüyor maalesef. Fiyat olarak bizde 150 - 200 bin, 300- 400 bin bandında arabalarda vardı. Biz bunları komple eriterek 100- 150 bin, 60-70 bin liralık arabaları bulunduruyoruz. 150 binden sonrası satılmıyor" şeklinde konuştu.
İHA
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mart ayı enflasyon verilerine göre, Nisan ayında kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar için uygulanacak artış oranı yüzde 51,26 oldu.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 2,46 olurken, yıllık bazda yüzde 38,10 oldu.
Antalya iş dünyasının temsilcileri, son günlerde kamuoyuna yansıyan boykot çağrılarına karşı sağduyu çağrısı yaparak üretim, istihdam ve ticaretin sürdürülebilirliğine vurgu yaptı. AESOB Başkanı Adlıhan Dere, "Dükkanlarımız açık, herkes evine ekmek götürmek için müşterisini bekliyor" dedi.
Antalya Ticaret Borsası'nın Mart ayı hal endeksi verileri, işlem gören domates, sebze ve meyvelerde miktar düşüşünün fiyat artışlarına yansıdığına işaret etti. Verilere göre meyvede yıllık miktar düşüşü yüzde 61'i aşarken, sebze grubunda ise fiyatlar yükseldi.
Ramazan Bayramı’nın esnafa can suyu olacağını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Esnafımız tüm umudunu bayram alışverişine bağlamış durumda” dedi.
Antalya'nın Kumluca ilçesinde örtü altı üretim yapan Ahmet Ünal, mart ayı ortasında kavun yetiştirerek büyük bir başarıya imza attı.
Antalya’da Ramazan Bayramı öncesinde marketlerde fiyat denetimi gerçekleştirildi.
Her yıl bayram arifelerinde yaşanan otobüs ve uçak biletlerindeki fahiş fiyat artışlarına dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Biz her bayramda aynı filmi, aynı senaryoyu, aynı reklamı izliyoruz maalesef. Bir fırsatçılık zihniyeti ve anlayışı maalesef hiç bitmedi bu ülkede” dedi.
Döviz kurundaki dalgalanmalar, özellikle Antalya ve çevresindeki ihracatçılar üzerinde büyük baskılar oluşturuyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bu durumun küresel rekabette geriye düşmeye neden olduğunu ve İspanya, Fas, Mısır gibi ülkelerle rekabetin giderek zorlaştığını vurguladı.
Antalya'nın Kaş ilçesinde kış döneminde bakım ve onarım için karaya çekilen tur tekneleri, yaz sezonuna hazırlanıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz