İHRACATTA 1 MİLYAR DOLARLIK SINIR AŞILDI
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya, Burdur ve Isparta'dan gerçekleştirilen ihracatın 1 milyar dolar sınırını aştığını açıkladı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya, Burdur ve Isparta'dan gerçekleştirilen ihracatın 1 milyar dolar sınırını aştığını açıkladı.
Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ
Muratpaşa ilçesinde bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, 2 yılı aşkın süredir tüm dünyada yaşanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının sektörleri çeşitli alanlarda etkilediğini dile getirdi.
TÜRKİYE’NİN ÇIKIŞI İHRACATTA
Çavuşoğlu, salgın sürecinde sona yaklaşılmasının ardından yaşanan sorunların el birliği ile üstesinden gelineceğini ifade ederek, "Ülkemiz ve bölgemiz adına ihracatın önemini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu konuda elimizden gelen gayreti göstermeye, karşımızda çıkan sorunları çözmeye devam ediyoruz. Bizler ülkemizin çıkışının ihracatla gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu kapsamda birliğimizdeki tüm ihracatçılarımızda ciddi çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
2022 döneminin henüz başında yaşanan Rusya ve Ukrayna krizinden de bölge ihracatının etkilendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, krizin bir an önce çözüme ulaşması gerektiğini vurguladı.
GEÇEN YILA GÖRE DOLAR BAZINDA YÜZDE 6 ARTIŞ
Çavuşoğlu, ihracatı etkileyen tüm faktörlere rağmen sevindirici gelişmeler yaşandığını aktararak, "Şu an itibarıyla Antalya, Burdur ve Isparta'yı içeren bölgemiz 1 milyar dolarlık ihracat sınırını aşmış bulunmaktadır. Bu bizler için çok sevindirici bir gelişmedir. Bu yılın ocak ayından bugüne kadar ulaştığımız ihracat rakamlarına baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 6 civarında dolar bazında bir artış yaşandığını görüyoruz" diye konuştu.
KİLOGRAM BAZINDA DÜŞÜŞ
İhracatta kilogram bazında ise yüzde 24 civarında bir düşüş yaşandığını ifade eden Çavuşoğlu, kilogram bazındaki düşüş engellendiği takdirde, yüzde 30 ila 35 civarında artış yaşanacağın, hedeflerinin kilogram bazında belirlenen rakamlara ulaşmak olduğunu aktardı. Kilogram bazındaki düşüşün ihracat yapılan tüm ülkelerde yaşandığını ileten Çavuşoğlu, düşüşün yurt dışında yaşanan enflasyondan da kaynaklı olduğunu belirterek, "Kilogram bazında yaşanan düşüşün dövizdeki dalgalanmayla çok bir ilgisi yok. Aslında bu düşüş yurtdışındaki enflasyon kaynaklı. Bizim ülkemizde döviz bazında maliyetler artıyor. Ancak maliyetler sadece bizde artmıyor. Diğer ülkelerde de artıyor. Bu anlamda aslında kabul edilebilir fiyatlar olduğunu görüyoruz. Baktığımızda yüzde 25 civarında döviz bazında artış var. Bu da demektir ki aslında yurt dışında da yüzde 25 ila 30 civarında bir artış söz konusu" ifadelerini kullandı.
“HOLLANDA SIRALAMAYA GİRDİ”
Çavuşoğlu, şu ana kadar yapılan ihracatta Batı Akdeniz bölgesinde öne çıkan ülkelere ve sektörlere ilişkin bilgi vererek, şunları kaydetti:
"Verilere göre ilk sırada yaş sebze ve meyve ihracatı yer alırken, ikinci sırada maden, üçüncü sırada ağaç ve orman ürünleri, dördüncü sırada kimyevi maddeler, beşinci sırada ise demir ve demir dışı metal ihracatı geliyor. Ülke olarak baktığımızda ise Çin, Almanya, Romanya, Rusya ve Hollanda ilk beş sıralamasında yer alıyor. Hollanda uzun bir aradan sonra yeniden sıralamaya girdi. Bu da bizler için olumlu bir gelişmedir."
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı devam meclisinde geçen yıl 16 milyar olarak belirlenen bütçenin bu yıl 39 milyar lira olarak yüzde 143 arttığı görüldü. Bütçe Büyükşehir Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi.
Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programında 2025’te asgari ücrete yapılacak zam hakkında değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, yüzde 35’lik bir artış oranıyla asgari ücret tutarının tahmini olarak 22 bin 952 liraya çıkabileceğini söyledi.
Antalya’da düzenlenen Kültür Yolu Festivali, şehre büyük bir hareketlilik ve canlılık kazandırarak, yerel ekonomiyi canlandırdı. TESK Genel Başkan Vekili ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, bu tür festivallerin yerel işletmelerin canlılık kazanmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde yağ oranı ve aromasıyla coğrafi işaret tescili alan Manavgat susamı, otellerin mutfaklarına lezzet katıyor.
Lider Haber TV’de yılbaşından itibaren elektrik faturalarında yapılacak olan yeni düzenlemeler hakkında bilgiler veren TÜKONFED Enerji Komisyonu Üyesi Fetih Evren Şahin, “Bu düzenlemeyi elektrikte yeni dönemin ayak sesleri olarak görmekte fayda var” dedi.
TÜİK, ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 48,58, aylık yüzde 2,88 arttı.
Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğine (BAİB) üye firmaların, yılın 10 aylık dönemindeki ihracatı 2 milyar doları aştı.
Antalya Ticaret Borsası, Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerini açıkladı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, “Karşılıksız çek tutarı kentimizde yüzde 372, ülkemizde yüzde 225 artmıştır. Yani ticaretin parasal yönüyle ilgili göstergelerde de kentimiz, ülke ortalamasının yaklaşık yüzde 50 gerisinde seyretmektedir” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz