Havaların soğumasıyla yörüklerin yayladan dönüşü başladı
Antalya'da nisan ve mayıs aylarında yaylalara çıkan Yörükler, havaların soğumasıyla dönüşe başladı.

Antalya'da nisan ve mayıs aylarında yaylalara çıkan Yörükler, havaların soğumasıyla dönüşe başladı.
Sıcak havalardan etkilenmemek, hayvanlardan daha yüksek verim sağlayıp tereyağı ve peynir yapmak için yeşil meraların bulunduğu Toros Dağları'nın zirvelerine, Akseki'nin yaylalarına Nisan ve Mayıs aylarında çıkan Yörükler, havaların soğumasıyla dönüş hazırlığına başladı. Eskiden at ve develerle yapılan yolculuklar günümüzde kamyon ve diğer motorlu taşıtlar yardımıyla yapılarak köylere dönülüyor.
Manavgat ilçesinin dağlık kesimlerinde bulunan kırsal
mahallesi olan Gebece köyünde yaşayıp hayvancılıkla uğraşan ve yaz aylarında
ailesi ile birlikte Akseki'nin Alacabel yakınlarındaki Kaklıktaş mevkisinde
hayvanlarını otlatan Mehmet Çoşkun, havaların soğuması ile birlikte Yayladan
dönüş hazırlıklarına başladıklarını söyledi. Yaz aylarında ailesi ile birlikte
hayvancılık yaptığını anlatan Çoşkun, "Biz yaz aylarında Akseki'nin
Alacabel yakınlarında Kaklıktaş mevkiinde hayvanlarımızı otlatmak için yaylaya
çıkıyoruz. Buradan hava şartlarına göre Ekimin sonu, Kasım ayının ortaları gibi
kendi köyümüze dönüyoruz. Kışın hayvanlarımız 7 ay kendi yerlerimizde, yazın
ise yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz. Bu yıl havalar çok iyi gittiği için
yaklaşık 6 ay yaylada kaldık. Şimdi havalar soğumaya başladı. Hazırlıklarımızı
tamamladık ve yeniden kış ayını çıkarmak üzere köyümüze geri dönüyoruz"
diye konuştu.
"HER YIL YÜKSEK
RAKIMLI YAYLALARA ÇIKIYORUZ"
Yörüklerden Duran Topaça (73) yaptığı açıklamada,
hayvancılık mesleğinin atalarından kaldığını söyledi. Manavgat ilçesine bağlı
Gecebece Mahallesi'nde yaşadıklarını ve geçimlerini sağladıkları küçükbaş
hayvanların daha iyi şartlarda beslenmesi için bahar ve yaz aylarında geniş
otlaklara ihtiyaçları olduğunu anlatarak, bu nedenle bu dönemi yüksek rakımlı
yaylalarda geçirdiklerini, her yıl Akseki'nin Yarpuz Mahallesi yakınlarında
bulunan bin 800 metre rakımlı Kaklıktaş Yaylası'na çıktıklarını, kasım ayının
ilk haftasında ise dönüş yolculuklarının başladığını kaydetti.
"ANAMDAN DOĞALI
DAVARCILIK YAPIYORUM"
73 yaşında olmasına rağmen halen küçükbaş hayvancılığı
yaptığını anlatan Topaça, "Anamdan atamdan davarcılık mesleği kalmış ve
halen davarcılık mesleğini sürdürüyorum. Kendim 72 yaşındayım. Yaylaya hava
şartlarına göre Mayıs ayının 20'sinde çıkıyoruz ve Kasım ayının 15'inde
iniyoruz” dedi.
Hayatının hayvancılık yaparak geçtiğini söyleyen Topaça,
“Davarcılık zor bir meslek. Dağlara çıkıyoruz. Bırakacağız diyoruz
bırakamıyoruz. Çünkü hayvancılık ata mesleğimiz. 6 oğlum var, 4 tanesini
okuttum. Onlar devlette çalışıyor. Diğer 2 oğlum ile birlikte davarcılık
mesleğine devam ediyoruz ama artık yoruldum. Ömrümüz böyle geçip gidiyor "
diye konuştu.
"ESKİDEN
GÜNLERCE YÜRÜYEREK YAYLAYA ÇIKIYORDUK"
Hayvanlarımızı eskiden yürüyerek yaylalara çıktıklarını anlatan Topaça, "Şimdi ise hayvanlarımızı kamyonlarla götürüyoruz. Belirli bir yerde indirip oradan yine yaya yolu ile devam ediyoruz. Köyümüzde bulunan ağıllarda hayvanlarımızı besliyoruz. Eşyalarımızı ise traktörlerimiz ile götürüyoruz. Artık göçme zamanımız geldi. Havalar soğumaya başladı" şeklinde konuştu.
İHA
Antalya'nın Serik ilçesi açıklarında nesli tükenmek üzere olan Caretta Carettalar balıkçıların deniz yolculuğuna eşlik etti. Yürekleri ısıtan o görüntüler cep telefonu ile kaydedildi.
AK Parti Antalya İl Başkanlığı’nda geleneksel bayramlaşma töreni gerçekleştirildi. Törende partililer ve vatandaşlar bayramlaşırken çiçek takdiminde bulunuldu.
Alanya'da Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreni Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer'in ev sahipliğinde gerçekleşti.
2024 yılına ilişkin kira geliri beyannamelerinin kolaylıkla verilebilmesi için Antalya Defterdarlığı, kentteki üç büyük AVM’de stant açtı. Büyük ilgi gören uygulama kapsamında, mükelleflerin beyannamelerini 2 Nisan’a kadar teslim etmeleri gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca hesaplanan gelir vergisinin ilk taksiti ve damga vergisinin de aynı tarihe kadar ödenmesi gerekiyor.
Antalya'da Ramazan ayı öncesi örnek bir dayanışma yaşandı. Hayırseverler, Osmanlı'dan miras Zimem Defteri geleneğini yaşatarak kentteki bazı bakkal ve marketlerde bulunan yaklaşık 1 milyon liralık veresiye borcunu sessizce kapattı. Borçların kapatıldığı marketler arasında yer alan iki esnaf, hem borçlular hem de esnaf için büyük bir rahatlama sağlandığını söyledi.
Antalya'da üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllü gençler, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi tarihi “düğmeli ev”de yalnız yaşayan 70 yaşındaki kadının evini temizledi.
Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında Belediye Başkanı Mustafa Kodal hakkında adli işlem başlatıldı. Başkan Kodal'ın makamında, makam aracında ve şahsi konutunda arama yapıldı.
Türkiye Yardım Gönüllüleri Platformu, yardıma ihtiyacı olanlara yardım elini uzatmaya devam ediyor. Platform gönüllüsü Doğan Elden Ramazan ayında da hayırseverlerin yardımlarını yerlerine ulaştırdı.
İslam dininde “Bin aydan daha hayırlı olduğu” bilinen Kadir Gecesi'nde Antalya'da vatandaşlar camilere akın etti.
Afrika ve Orta Doğu üzerinden gelen yoğun toz taşınımı Antalya semalarını kapladı. Şehrin simgeleri görünmez hale gelirken, Konyaaltı Varyantı'ndan ve havadan çekilen görüntüler, puslu manzarayı gözler önüne serdi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz