Gönüllüler tarafından yetiştirilip ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor
Manavgat Gençlik Merkezi bahçesinde bulunan serada, gönüllü gençler tarafından yetiştirilen sebzeler, ihtiyaç sahiplerine yine gönüllüler tarafından dağıtılıyor.
Manavgat Gençlik Merkezi bahçesinde bulunan serada, gönüllü gençler tarafından yetiştirilen sebzeler, ihtiyaç sahiplerine yine gönüllüler tarafından dağıtılıyor.
Geçen yıl Nisan ayında Manavgat Gençlik Merkezi'nin bahçesine kurulan 100 metrekarelik serada yetiştirilen sebze ve meyveler ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Merkeze gelen gençlerin tarıma ilgi göstermesi ve tarımcılık faaliyetleri hakkında bilgi edinmesi amacıyla sera kurduklarını ifade eden Manavgat Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Süleyman Karakaya, “2019 yılında faaliyete başlayan Gençlik Merkezimizde gençlerimize hangi aktiviteleri yapmak istediklerini sormuştuk. Gezi gibi kültürel faaliyetlerin yanı sıra gençlerimizin en çok talep ettiği şeylerden biri bir sera kurulması, diğeri kümes yapılmasıydı. Bu doğrultuda geçen yıl seramızı tamamlayarak ekim faaliyetlerine başladık" diye konuştu.
Pandemi sürecinde tarımsal faaliyetlerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Karakaya, “Koronavirüs salgını sırasında başlayan ve Ukrayna-Rusya savaşında devam eden gıdada yaşanan tedarik zincirinin bozulması, bizlere tarımın bir ülke için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bizler de geleceğimiz olan gençlerimize tarımın önemini vurgulamak ve hayatın topraktan başladığını anımsatmak amacıyla sera ve kümesimizi kurduk" diye konuştu.
Geçen yıl içerisinde serada domates başta olmak üzere çeşitli sebzeleri yetiştirdiklerini anlatan Karakaya, “Bu aşamada hem gençlerimiz tarım yapmanın, bir şeyler ekip dikmenin ve hasat yapmanın zevkine vardı hem de elde edilen ürünleri ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırarak gönül zenginliklerini artırdı" diye konuştu.
Gelecek için gençlerden umutlu olduklarını sözlerine ekleyen Karakaya, “Genç nüfusu kalabalık bir ülkeyiz, gençlerimizin birer vatansever olarak yetişmesi, kötü alışkanlıklardan uzak kalması amacıyla Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü olarak faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Geleceğimizden ve gençlerimizden umutluyuz" diye konuştu.
DHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz