Ayçiçek tohumları çiçek açtı
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın Korkuteli ilçesine bağlı Çaykenarı Mahallesi’ne hibe ettiği yağlık ayçiçeği tohumları, büyüdü yüzünü güneşe çevirdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın Korkuteli ilçesine bağlı Çaykenarı Mahallesi’ne hibe ettiği yağlık ayçiçeği tohumları, büyüdü yüzünü güneşe çevirdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı geçtiğimiz nisan ayında Korkuteli ilçesine bağlı Çaykenarı Mahallesindeki çiftçilere 100 dekar alana ekimi yapılmak üzere yağlık ayçiçeği tohumu desteği sağladı. Yüksek yağ oranı ve verime sahip, toprak seçiciliği olmayan, kuraklığa dayanıklı ayçiçeği üretiminin Korkuteli’nde yaygınlaştırılması amacıyla verilen tohumlar boy vererek çiçek açtı.
Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü ekipleri ekimi gerçekleştirilen alanda inceleme yaparak ayçiçeği fidelerinin gelişimini kontrol etti. Ayçiçekleri Eylül ayında hasat edilecek. Hasat sonrası tarlada kalan ayçiçeği anızları toprakla karıştırılarak organik gübre olarak işlev görecek.
Ayçiçeğinden yağ üretilmesi esnasında çıkan ayçiçeği artıkları da hayvan küspesi olarak değerlendirilerek hayvancılıkla uğraşan çiftçilere verilecek. Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisi Hatice Parlak ürünlerin verimli olduğunu belirterek ”Nisan ayında vermiş olduğumuz ayçiçeği hibesinden yararlanan çiftçilerimiz oldukça memnun. Alanda inceleme yaptık. Dekarda 200 kilogram kadar verim alabilecekler” dedi.
"Örnek çalışma "
Çaykenarı Mahalle Muhtarı Soner Akkanat “Büyükşehir Belediyemiz ayçiçek ekimi için öneride bulunarak bizlere tohum verdi. 100 dekarlık alana bu tohumları ekerek hem ürün çeşitliğini artırmak hem de farklı üretimlere önyargı ile yaklaşan çiftçilerimize örnek olmak için bu çalışmayı gerçekleştirdik. Bize bu imkanı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Çaykenarı Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan Miray Akkanat ise “İlk kez ayçiçeği ektim. Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen tohumların gelişimi çok iyi. Ziraat Mühendisi arkadaşlar ile fikir alışverişinde bulunarak daha iyi verimin sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Başkanımız Muhittin Böcek’e bu desteklerinden çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz