Geçen yıl 19 serbest bölgede 12 milyar dolar ihracat yapıldı
Ticaret Bakanlığına bağlı 19 serbest bölgede geçen yıl 12 milyar dolar ihracat yapılırken, 4,1 milyar dolar dış ticaret fazlası sağlandı.

Ticaret Bakanlığına bağlı 19 serbest bölgede geçen yıl 12 milyar dolar ihracat yapılırken, 4,1 milyar dolar dış ticaret fazlası sağlandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, katma değerli üretim ve ihracatın merkezleri olan serbest bölgelerin Türkiye'nin üretim kapasitesine, istihdam imkanlarına ve dış ticaret performansına güç katmaya devam ettiği vurgulandı.
Söz konusu bölgelerdeki toplam ihracatın 2024'te 12 milyar
dolar olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:
"Serbest bölgelerin ithalatı 2023'e göre yüzde 14,8
düşüşle 7,9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Böylece, Ticaret Bakanlığımıza
bağlı serbest bölgelerin dış ticaret fazlası 2023'teki 3,2 milyar dolar
seviyesinden 2024'te 4,1 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama
oranı ise yüzde 152'ye yükselerek, serbest bölgelerin uluslararası ticaretteki
rekabetçi gücünü bir kez daha teyit etmiştir."
İSTİHDAM 100 BİNE
YAKLAŞTI
Açıklamada, orta-ileri (yüzde 47,7) ve yüksek (yüzde 8,3)
teknoloji sınıflarına giren malların ihracattaki payının, 2023'teki yüzde 52,37
seviyesinden 2024'te yüzde 56'ya yükseldiğine dikkat çekildi.
Geçen yıl buralardaki satışlar içerisinde ihracatın payının
2023'teki yüzde 71 düzeyinden 2024'te yüzde 74'e çıktığı belirtilen açıklamada,
yıl sonu itibarıyla, 524'ü yabancı olmak üzere, toplam 2 bin 91 firmanın faaliyet
gösterdiği serbest bölgelerde istihdamın 96 bin 436 kişiye ulaştığı bildirildi.
Serbest bölgelerin sadece dış ticarete değil yüksek
teknoloji odaklı üretime ve istihdama da güç verdiği vurgulanan açıklamada,
şunlar kaydedildi:
"Katma değer üreten bu bölgeler, Türkiye'yi küresel
ekonomide daha güçlü bir konuma taşıyor. Serbest bölgelerimizi daha da
güçlendirmek, ülkemizin kilit ihracat üsleri haline getirmek üzere
çalışmalarımızı 2025 yılında da sürdüreceğiz."
AA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Enflasyon düşüyor, düşecek. Bu programı hayata geçirmek için her şeyi yaptık, güçlü bir siyasi destek var, kararlıyız'' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 7 ildeki 13 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek.
Son dönemde trafikte sigortasız araçların oluşturduğu tehlikelere ve zorunlu trafik sigortası fiyatlarının hızla artmasına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, özellikle sigortasız araçların yol açtığı mağduriyetlerin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Gündüz, “Her dört araçtan biri sigortasız dolaşıyor” dedi.
Türkiye’de konut piyasasındaki son durumu değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, satış rakamlarında geçmiş yıllara göre bir artış yaşandığını ancak piyasanın hala açılmadığını belirtti. Koçak, bunun en önemli nedenlerinden birinin konut kredilerindeki yüksek faiz oranları olduğunu vurguladı.
Antalya'da otelciler, 9 günlük bayram tatilinde yakalayamadığı doluluğu Paskalya'da telafi etmeyi hedefliyor. POYD Başkanı Hakan Saatçioğlu, hava şartları ve tatilin son anda uzatılması nedeniyle bayramda beklenilen yoğunluğun oluşmadığını ifade ederek, rotayı 11 Nisan'da başlayacak Paskalya tatiline çevirdiklerini açıkladı. Saatçioğlu, “Paskalya'da otelleri hemen hemen yüzde 100 dolduracağız” dedi.
ABD’nin tarife artışlarını açıklamasıyla birlikte geçtiğimiz hafta altında yükseliş yaşandı. Trump tarifeleri sonrasında altının ons fiyatı 3 bin 160 doların üzerini görerek rekor kırdı. Kuyumcu Yasin Adalı yılbaşından bu yana altında yüzde 20’lik bir artış görüldüğünü kaydetti.
Antalya'nın Alanya ilçesinde muşmula hasadı başlarken zorlu şartlarda ağaçlardan toplanan meyveler önce paketleniyor, ardından hal pazarına götürülerek satışa sunuluyor.
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, mesken abone grubuna yapılan yüzde 25’lik elektrik zammı ile ilgili açıklamada bulundu. Tat, yapılan bu artışın, özellikle dar gelirli vatandaşları ve sabit gelirle geçinen aileleri zor durumda bırakacağını belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mart ayı enflasyon verilerine göre, Nisan ayında kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar için uygulanacak artış oranı yüzde 51,26 oldu.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 2,46 olurken, yıllık bazda yüzde 38,10 oldu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz