EL SANATLARI ALANYALI KADINLARA AKTARILIYOR
Alanya’nın kültürel kimliğini yansıtan ve zamanla unutulmaya yüz tutmuş Türk el sanatları, Alanya Belediyesi Sanat Atölyelerinde yaşatılıyor.
Alanya’nın kültürel kimliğini yansıtan ve zamanla unutulmaya yüz tutmuş Türk el sanatları, Alanya Belediyesi Sanat Atölyelerinde yaşatılıyor.
Alanya Belediyesi Sanat Atölyelerinde ücretsiz olarak düzenlenen kurslarda her yıl yaklaşık 3 bin ev hanımı usta öğreticiler tarafından eğitiliyor. Alanya’nın kültürel kimliğini yansıtan ve zaman içerisinde unutulmaya yüz tutmuş 40 farklı Türk el sanatı usta öğreticiler tarafından Alanyalılara aktarılıyor. Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile açılan kursları tamamlayan kursiyerler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifika sahibi oluyor.
Türk el sanatları ve yöresel sanatları yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini vurgulayan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, kurslarla ilgili bir açıklama yaparak, “Kadınlarımızın sosyo-ekonomik ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak, unutulmaya yüz tutmuş kültür mirasımız el sanatlarımızı yaşatmak amacıyla Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’müze bağlı doğu, batı ve merkez mahallelerimizdeki el sanatları atölyelerinde her yıl kurslar düzenliyoruz. Kadınlarımız için meslek edinme, hobi, nakış, dikiş, giyim, kozadan çiçek yapımı, geleneksel el nakışı, dekoratif eşyalar, çini, takı başta olmak üzere 40 farklı branşta düzenlenen kurslarımızda, her yıl yaklaşık 3 bin kursiyerimize usta öğreticiler tarafından eğitim veriyoruz. Kurslarımızda öğretilen el sanatları sayesinde hem eski sosyal yaşamımızın günümüze yansımalarını görüyor, hem de somut olmayan bu kültürel mirasımızı kuşaktan kuşağa aktararak koruyoruz” dedi.
“KURSLARIMIZI DEMİRTAŞ’TAN OKURCALAR’A KADAR TÜM HİZMET SAHAMIZA YAYDIK”
Doğuda Demirtaş Mahallesi’nden batıda Okurcalar Mahallesi’ne kadar tüm atölyelerde geleneksel el sanatları kursları açtıklarını belirten Başkan Yücel, “Daha çok vatandaşımızın istifade edebilmesi için kurslarımızı Demirtaş’tan Okurcalar’a kadar tüm hizmet sahamıza yaydık. Hanımeller atölyesi, Fahri Gürses Etüt ve Destek Eğitim Kurs Merkezi, Mahmutlar, Kestel, Çıplaklı, Cikcilli, Avsallar, Okurcalar, Oba ve Konaklı mahallelerimizdeki atölyelerimizde 40 farklı branşta kurs açarak ev hanımlarımızı el sanatlarıyla buluşturduk; eğittik ve kendi işlerini kurmalarını teşvik ettik” diye konuştu.
Kursu tamamlayan kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verdiklerini belirten Başkan Yücel, “Usta öğreticiler tarafından verilen kurslara katılan ev hanımlarımızın yaptığı el emekleri yılsonu sergisinde vatandaşlarımızın beğenisine sunuluyor. Kentimizin kültürel kimliğini yansıtan ve kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarının sergilendiği etkinliğin ardından kursu tamamlayan kursiyerlerimize Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriyoruz. Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa düzenlediğimiz kurslardan mezun olan kursiyerlerimiz bu sertifika ile isterse kendi işini kurabiliyor, isterse kendine atölye açabiliyor” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz