Eğirdir Gölü ikiye ayrılma tehlikesi yaşıyor
Isparta’da bulunan Eğirdir Gölü, mevsimsel yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2028 yılında ikiye ayrılması tehlikesi yaşayan göl için proje hazırlanıyor.
Isparta’da bulunan Eğirdir Gölü, mevsimsel yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2028 yılında ikiye ayrılması tehlikesi yaşayan göl için proje hazırlanıyor.
Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan ve mevsimsel
yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan en büyük
içme ve sulama havzası Eğirdir Gölü, önlem alınmadığı takdirde 2028 yılında
ikiye ayrılma tehlikesi yaşıyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri
Fakültesi, gölün kuraklık karşısında beklenen olumsuz senaryodan etkilenmemesi
için Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte altı
havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesini yürütüyor.
"BOĞAZ TAMAMEN KURUYACAK VE GÖL İKİ PARÇAYA AYRILACAK"
Proje hakkında bilgi veren Süleyman Demirel Üniversitesi
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç,
Eğirdir Gölü’nün sosyo ekonomik açıdan kritik öneme sahip olduğunu belirterek,
“Gölün sürdürülebilir etkin kullanımı için kritik su seviyeleri mevcut. Son
yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin muhtemel kuraklık etkilerine ek olarak
tarımsal sulamada su kullanımı birleştiğinde göl su seviyesinin hızlı bir
şekilde kritik seviyelere ulaştığı gözlenmiştir. Kritik seviyelerden en önemlilerinden
bir tanesi de 913 metre ve bunu kuruma noktası olarak da adlandırabiliyoruz.
913 metre su koduna ulaşıldığı zaman gölün Hoyran bölümü ile arasında yer alan
boğaz tamamen kuruyacak ve göl iki parçaya ayrılacak. Sonrasında da gölün eski
haline gelmesi belki de mümkün olmayacaktır” dedi.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİNE KARŞI DİRENÇLİLİĞİN ARTIRILABİLMESİ
İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Gölün su seviyesinin daha da azalmaması için alınması
gereken tedbirlerden bahseden Kaçıkoç, modelleme çalışması ile sonuçları
sınanmış hayata geçirilebilir eylem planlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bölgede iklim değişikliği etkilerine karşı dirençliliğin
artırılabilmesi ve gölün etkin kullanılabilmesinin garanti altına alınabilmesi
için çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Kaçıkoç, “Tarım ve Orman
Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte altı havzada nehir havzası
yönetim planlarının hazırlanması projesi çerçevesinde modelleme çalışmaları
gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Dünya çapında en iyi 1000 restoranı belirleyen prestijli gastronomi rehberi La Liste, 2024 Ödül Töreni’ni Paris’te gerçekleştirdi. Törende, 7 Mehmet'in sahibi Mehmet Akdağ, “Uluslararası Zanaatkar ve Özgünlük Ödülü”ne layık görüldü.
Antalyalı kadınlar atalarından kalan geleneklerini sürdürüyorlar. Her yıl olduğu gibi Antalya'nın Akseki ilçesinde bir araya gelen ev hanımları erişte ve çorbalık keserek dibek taşında buğday dövme geleneklerini sürdürüyorlar. Kış ayına girdiğimiz bu günlerde kışlık eriştelerini ve çorbalık buğdaylarını hazırlayan kadınlar, tüm bunları mutlaka imece usulü yaparak birbirlerine yardımlaşmada da bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) çatısı altındaki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan dinozor çağından beri formunu koruyabilmiş, nesli tehlike altındaki nadir türlerden biri olan Mersin Balığı çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir lezzet kaynağı olan bu ürün, aynı zamanda havyarı ile ihracat potansiyeli yüksek bir değer” dedi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz