DEFNE YAPRAĞI GEÇİM KAYNAĞI OLDU
İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılan defne yaprağı, son yıllarda değerinin artmasıyla Antalya'nın Akseki ilçesindeki orman köylüsünün en önemli geçim kaynağı oldu.
İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılan defne yaprağı, son yıllarda değerinin artmasıyla Antalya'nın Akseki ilçesindeki orman köylüsünün en önemli geçim kaynağı oldu.
Akseki'nin Sinanhoca Mahallesi'nde her yıl ocak-şubat aylarında hasadı yapılan defne yaprağı, yaklaşık 100 aileye önemli ölçüde gelir sağlıyor. Dik yamaçlarda, kayalıkların arasındaki ağaçlardan defne yaprağı toplayan köylüler, traktör römorklarına yükledikleri çuvallarını, köy meydanında istifliyor. Burada tartımı yapılan defne yapraklarını kilosunu 7 ile 10 TL'den satın alan firma, fabrikalarda işlemek üzere Denizli’ye götürüyor. Özellikle ilaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektörlerinde kullanılan defne yaprakları ya da işlenmiş ürünler Avrupa ülkelerine ihraç edildiği belirtildi. Yılın bu döneminde köylülerin büyük çoğunluğu defne kesimiyle uğraşırken, 5 kişilik bir ailenin ortalama 25 bin TL gelir elde ettiği öğrenildi.
Vatandaşlar, Akseki’nin Sinanhoca Mahallesi Kozarası ve Tulukdağından defne yaprağı toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Sinanhoca Mahalle Muhtarı Hasan Aslan, ocak ve şubat ayında defne hasadı yapıldığını ifade ederek, "Bu yıl açık arttırma ile ihale yaptık. Rekor fiyata sattık. Mahalle halkımız ciddi gelir elde etti. Yaklaşık 150 ton defne yaprağı kesildi. İhaleyi Denizli’de bir firmaya verdik. Defne ağacının birincisi baharat olarak ikincisi ise yağ olarak kullanılıyor. Bu köylünün geçim kaynağı. Defne ağacı yaprakları firma tarafından yapılan çeşitli işlemlerin ardından yaprak hale getirilip farklı ülkelere ihraç ediliyor" dedi.
"BU YIL 150 TON REKOLTE ELDE EDİLDİ"
Sinanhoca Mahallesi'nde arazilerde yetişen defne ağaçlarının kalite oranının yüksek olduğunu söyleyen Aslan, "Köylüler için önemli bir gelir kaynağı olan defne yaprağında bu sezon 150 ton civarında rekolte elde ettik. Açık arttırma ile 5 firma ihaleye katıldı. Geçtiğimiz yıl kilosunu 2 liradan verdiğimiz defne yaprağı bu yıl oldukça yüksek fiyatla alıcı buldu. Kilosunu 7 lira 10 kuruştan sattık. İyi bir gelir elde ediyoruz. Defne, alıcı firmalar tarafından işlendikten sonra yurt dışına ihraç edilerek ülke ve ilçe ekonomisine de önemli katkı sağlıyor" diye konuştu.
"GELİRİ İYİDİR"
Sinanhoca Mahallesi'nde defne ağaçlarının olduğu arazilerin 4 bölgeye ayrılan alanda defne kesimi yapıldığını söyleyen Arslan, “Her yıl dönüşümlü olarak defne kesimi yaptıklarını ve köylü olarak kesime hep birlikte giriyor. Köyümüzde yaklaşık 50 hane aileleri ile birlikte kesim yapar. Gelir kaynağımız oldukça iyidir. Köylüler, para kazandıkları bu sahalarını korur, kollar. Defnede kesilen dallar bir yıl sonra daha gür çıkıyor ve daha çok verim elde ediyoruz" diye konuştu.
"AYAĞIMIZDAN GELİP ALIYORLAR"
Sinanhoca Mahallesi'nden 70 yaşındaki Tahsin Sağlam da, "Aklım erdi ereli köyümüzde defne kesimi yapılıyor. Bizim köyün defnesi oldukça kalitelidir. Tüccar bizden ayağımızda alıp fabrikalarına götürüyor. Fabrikalarda işlenip, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıyorlar. Ayrıca balıkların arasına koyuyorlar" ifadelerini kullandı.
Fatma Büyükarslan ise defnenin velinimetleri olduğunu, dönüşümlü olarak her yıl farklı bölgelerde kesim yaparak aile bütçelerine katkı sunduklarını kaydetti.
İHA
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı devam meclisinde geçen yıl 16 milyar olarak belirlenen bütçenin bu yıl 39 milyar lira olarak yüzde 143 arttığı görüldü. Bütçe Büyükşehir Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi.
Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programında 2025’te asgari ücrete yapılacak zam hakkında değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, yüzde 35’lik bir artış oranıyla asgari ücret tutarının tahmini olarak 22 bin 952 liraya çıkabileceğini söyledi.
Antalya’da düzenlenen Kültür Yolu Festivali, şehre büyük bir hareketlilik ve canlılık kazandırarak, yerel ekonomiyi canlandırdı. TESK Genel Başkan Vekili ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, bu tür festivallerin yerel işletmelerin canlılık kazanmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde yağ oranı ve aromasıyla coğrafi işaret tescili alan Manavgat susamı, otellerin mutfaklarına lezzet katıyor.
Lider Haber TV’de yılbaşından itibaren elektrik faturalarında yapılacak olan yeni düzenlemeler hakkında bilgiler veren TÜKONFED Enerji Komisyonu Üyesi Fetih Evren Şahin, “Bu düzenlemeyi elektrikte yeni dönemin ayak sesleri olarak görmekte fayda var” dedi.
TÜİK, ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 48,58, aylık yüzde 2,88 arttı.
Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğine (BAİB) üye firmaların, yılın 10 aylık dönemindeki ihracatı 2 milyar doları aştı.
Antalya Ticaret Borsası, Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerini açıkladı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, “Karşılıksız çek tutarı kentimizde yüzde 372, ülkemizde yüzde 225 artmıştır. Yani ticaretin parasal yönüyle ilgili göstergelerde de kentimiz, ülke ortalamasının yaklaşık yüzde 50 gerisinde seyretmektedir” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz