Darbe aldıkça sertleşen malzeme geliştirildi
Bilim insanları darbe aldıkça daha sert hale gelen bir madde geliştirdi. "Uyarlanabilir dayanıklılığa" sahip malzemeyi mısır nişastasından ilham alarak tasarladı.

Bilim insanları darbe aldıkça daha sert hale gelen bir madde geliştirdi. "Uyarlanabilir dayanıklılığa" sahip malzemeyi mısır nişastasından ilham alarak tasarladı.
ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden projeyi yürüten Yue
Jessica Wang, "Mısır nişastası ve suyu yavaşça karıştırdığımda kaşık
kolayca hareket ediyor. Fakat kaşığı kaldırıp karışıma tekrar sokmak
istediğinde geri girmiyor. Sanki sert bir yüzeyi bıçaklamak gibi" dedi.
Wang, buradan yola çıkarak darbe aldıkça sertleşen ve
iletken özelliğe sahip bir malzeme geliştirdiklerini söyledi.
Araştırmacılar, bunun için öncelikle 4 farklı polimerden
oluşan bir sulu çözelti hazırladı,daha sonra bu çözeltiyi ince bir tabaka
üzerine yayarak kuruttu.
Katı polimer tabakayla ilgili deneylerde malzemenin darbe
aldıkça daha sert hale geldiği gözlemlendi.
Araştırmada yer alan Di Wu, karışımda iki pozitif ve iki
negatif yüklü polimer çeşidi kullandıklarını, maddenin bunlar arasındaki
etkileşimden ötürü daha sert hale geldiğini söyledi.
Bu etkileşimi köfte ve spagettiye benzeten akademisyen,
"Pozitif yüklü moleküller, suyu sevmediği için köfte benzeri mikro yapılar
halinde toplanıyor" dedi. Araştırmacı, bu köfte benzeri yapıların
darbelerin enerjisini parçalanmadan emebildiğini söyledi.
Wang, malzemenin gelecekte akıllı saatlere ek olarak kalp ve
damar hastalıklarının takibinde faydalanılan sensörlerde ve farklı kıyafetlerde
kullanılabileceğini belirtti.
Akdeniz Üniversitesi öğrencileri TÜBİTAK’tan büyük bir destek aldı. 207 öğrenci projesi bilimsel araştırma ve sanayi odaklı programlar kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları masaya yatırıldı.
Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu’nu Teknokentte ağırladıklarını aktardı. Ziyarette Ar-Ge çalışmaları devam eden Milli Muharip Uçak KAAN ve diğer projelere yönelik TUSAŞ tarafından yapılacak yatırımlar hakkında toplandı gerçekleştirildi.
Dünyanın ilk rahim naklini, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, dolandırıcıların hedefi oldu. Sosyal medyada, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak oluşturulan bir videoda, Özkan'ın adı ve sesi taklit edilerek sahte bir krem tanıtımı yapıldığı ortaya çıktı.
Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Bilişim Uzmanı Ali Murat Kırık, HGS sisteminde yaşanan sinkaflı küfürlü mesajlar ve kripto para istenmesi olayına dair açıklamalarda bulundu.
Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliğinde Türkiye’de bir ilk olan Avrupa Havacılık Okul ve Kurumları Arasında İş Birliği Ağı Oluşturma Toplantısı gerçekleştirildi.
Antalya Teknokent tarafından 8’incisi düzenlenecek olan Akdeniz Bilişim Zirvesi bu yıl yine tüm bilişim gönüllülerini aynı çatı altında topladı.
Türk savunma sanayisinin öncü projelerinden biri olan Bayraktar TB3 SİHA, tarihi bir başarıya imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu. Bu kritik uçuş testi, Türkiye'nin çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'dan gerçekleştirildi. Bayraktar TB3’ün bu başarısı, sadece Türk savunma sanayisi için değil, dünya genelindeki askeri stratejiler açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, Antalya’da düzenlenen Teknoloji Yarışmaları büyük bir coşkuyla tamamlandı. Yarışma sonunda 'En'ler mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.
Antalya'da, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen ve siber yetenekleri bir araya getiren uluslararası ‘HackMasters Yarışması’ kazananı Azerbaycan takımı BHOSWARE takımı oldu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz