DAMANACA DEPOZİTOSU 55 LİRAYA ULAŞTI
Hammaddesi yurt dışından sağlanan damacananın depozitosu, 1 yılda neredeyse 3 kat arttı. Geçen yıl 15-20 lira arasında değişen fiyat, bu yıl 55 liraya kadar ulaştı.

Hammaddesi yurt dışından sağlanan damacananın depozitosu, 1 yılda neredeyse 3 kat arttı. Geçen yıl 15-20 lira arasında değişen fiyat, bu yıl 55 liraya kadar ulaştı.
Pandemi sürecinde yüzde 70 civarında artan damacana su satışlarıyla birlikte kullanım ömrü 70 dolum olan damacana sirkülasyonu da arttı. Damacanalar dolum yapılan fabrikalarda temizlendikten sonra piyasaya sürülüyor. 70 dolumu tamamlayan ve temizlenemeyen damacanalar ise piyasaya sürülmüyor. İçerisine meyve suyu, alkol, şerbet gibi şeyler koyulan damacanalar temizlenemiyor ve bir daha kullanılamıyor.
HAMMADDESİ YURT DIŞINDAN
Damacana yapımında kullanılan hammadde ise yurtdışından tedarik ediliyor. Son zamanlarda hammadde fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle boş damacana depozitosu 1 yıl içerisinde neredeyse 3 katına çıktı. Geçen yıl 15-20 lira arasında değişen damacana depozitoları, bu yıl 55 liraya kadar ulaştı. Yüksek fiyat dolayısıyla daha ince plastikten damacanalar da üretilmeye başlandı. Diğer damacanalar gibi 70 dolum yapılan ince damacanaların kötü yanı ise daha çabuk kırılabiliyor olması.
DEPOZİTO 55 LİRAYA ULAŞTI
Antalya Tüp ve Su Dağıtıcıları Derneği (ANTSUDER) Başkan Yardımcısı Halil Mert, pandemi sürecindeki yaşanan kapanmalarda üretimin durduğunu söyledi. Halil Mert, “Depozito geçen sene ortalama 15-20 lira civarındaydı, şu an hammadde sıkıntısından dolayı 55 liraya kadar ulaştı. 2 yıldır zorlu bir süreçten geçiyoruz. Pandemi sürecinde kapanmalar yaşandı, üretim durdu. Bunlar nedeniyle hammadde sıkıntısı yaşıyoruz. İhracatta ek vergiler var, bunlar da maliyeti artırıyor. Bu durum bayilerimize yansıyor, bayilerimizden de müşterilerimize yansıyor" dedi.
70 DOLUM ÖMRÜ VAR
Damacanaların üzerindeki numara ve barkodlarla takip edildiğini söyleyen Mert, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz damacanaları daha temiz kullanmaları. Damacanalara meyve suyu, şerbet gibi ürünler koyuyorlar, bu tür şeyleri şu zorlu süreçte yapmasınlar. El altında tuttukları damacanaları piyasaya salsınlar lütfen. 2 ay kadar üretici firmalarımız maliyet artışından dolayı kapalı kaldı. Geçici çözüm olarak damacananın daha incesini üretmeye başladılar. Bunların da diğer damacanalar gibi 70 dolum ömrü var. Bu 70 dolum damacana üzerindeki numara ve barkodlar ile takip ediyor" diye konuştu.
DHA
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mart ayı enflasyon verilerine göre, Nisan ayında kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar için uygulanacak artış oranı yüzde 51,26 oldu.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 2,46 olurken, yıllık bazda yüzde 38,10 oldu.
Antalya iş dünyasının temsilcileri, son günlerde kamuoyuna yansıyan boykot çağrılarına karşı sağduyu çağrısı yaparak üretim, istihdam ve ticaretin sürdürülebilirliğine vurgu yaptı. AESOB Başkanı Adlıhan Dere, "Dükkanlarımız açık, herkes evine ekmek götürmek için müşterisini bekliyor" dedi.
Antalya Ticaret Borsası'nın Mart ayı hal endeksi verileri, işlem gören domates, sebze ve meyvelerde miktar düşüşünün fiyat artışlarına yansıdığına işaret etti. Verilere göre meyvede yıllık miktar düşüşü yüzde 61'i aşarken, sebze grubunda ise fiyatlar yükseldi.
Ramazan Bayramı’nın esnafa can suyu olacağını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Esnafımız tüm umudunu bayram alışverişine bağlamış durumda” dedi.
Antalya'nın Kumluca ilçesinde örtü altı üretim yapan Ahmet Ünal, mart ayı ortasında kavun yetiştirerek büyük bir başarıya imza attı.
Antalya’da Ramazan Bayramı öncesinde marketlerde fiyat denetimi gerçekleştirildi.
Her yıl bayram arifelerinde yaşanan otobüs ve uçak biletlerindeki fahiş fiyat artışlarına dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Biz her bayramda aynı filmi, aynı senaryoyu, aynı reklamı izliyoruz maalesef. Bir fırsatçılık zihniyeti ve anlayışı maalesef hiç bitmedi bu ülkede” dedi.
Döviz kurundaki dalgalanmalar, özellikle Antalya ve çevresindeki ihracatçılar üzerinde büyük baskılar oluşturuyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bu durumun küresel rekabette geriye düşmeye neden olduğunu ve İspanya, Fas, Mısır gibi ülkelerle rekabetin giderek zorlaştığını vurguladı.
Antalya'nın Kaş ilçesinde kış döneminde bakım ve onarım için karaya çekilen tur tekneleri, yaz sezonuna hazırlanıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz