'DALGALAR' MOZAİK SERGİSİ ANTALYA MÜZESİ'NDE AÇILDI
Antalya’da yaşayan yüksek mimar, restoratör ve mozaik sanatçısı Berna Başarır, 'Dalgalar' adını verdiği cam ve taş mozaik çalışması rengârenk tablolarını sanatseverlerle buluşturdu.

Antalya’da yaşayan yüksek mimar, restoratör ve mozaik sanatçısı Berna Başarır, 'Dalgalar' adını verdiği cam ve taş mozaik çalışması rengârenk tablolarını sanatseverlerle buluşturdu.
Antalya Arkeoloji Müzesi Güzel Sanatlar Galerisi'nde Yeşim Ertan'ın küratörlüğünde açılan serginin kurdelesini Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Başkanı Tecelli Sercan Sırma, Konyaltı Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı ve Gürsu Mahallesi Muhtarı Özlem Saday, sanatçı Berna Başarır birlikte kesti.
DALGALARIN ETKİ VE TEPKİSİ
'Dalgalar' adlı serginin küratörü Yeşim Ertan, mozaik sanatçısı Berna Başarır'ın sanat yolculuğunda bilim, sanat, teknoloji ve parçacıklardan yola çıktığını, çeşitli dalga formlarının yarattığı etki ve tepkiyle toplumsal, bireysel, evrimsel, bilinçsel, varoluşsal dönüşümün nasıl gerçekleştiğini mozaik çalışması eserlerinde sorguladığını söyledi.
Yeşim Ertan, "Sanatçımız Berna Başarır'ın yüksek mimar oluşu, tarihi mekânlardaki restorasyon işlemlerinde çalışması nedeniyle çok fazla bilgi birimi kimine sahip. Berna Başarır, birikimlerini geçmişi Tunç Çağı'na dayanan mozaik sanatına aktararak sanat şaheserleri yaratıyor" dedi.
BİR ÇOK PROJELERDE YER ALDI
Sanatçı Berna Başarır, 1997 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı Restorasyon Programında yüksek lisans çalışmalarına başladı. İlk olarak Kastamonu Kalkınma Vakfı restorasyon Projeleri kapsamında bir ahşap konutun röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanmasında bulundu. Başarır, Nevşehir Üçhisar da mağara ve taş yapıların rölevesi, Ayasofya Camisi'nin kuzeybatı köşesinin restorasyon çalışmalarına da katıldı, 2001 yılında yüksek mimar unvanını aldı. İTÜ Mimarlık Anabilim Dalı Restorasyon Programından mezun oldu. Başarır Antalya'da da Perge, Demre, Myra antik kentlerinde restorasyon projelerinde de yer alırken mozaik ve resim sanatı çalışmalarına da yoğunlaştı. Mozaik sanatıyla ilgili bilgi veren Berna Başarır, "Mozaik yapım tekniğinin bilinen en erken örneğine Anadolu'da Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nin Çayönü Tepesi'nden rastlandı" dedi. Mozaik sanatının uygarlıkların eşiği bilinen Mezopotamya, Anadolu ve Mısır üçgenindeki tarih sahnesinde yerini aldığını, günümüzde ise antik mozaikten çağdaş mozaiğe geçildiğini, yaşamımızdaki dalgalanmaları ise mozaik sanatına yansıttığını dillendirdi.
SERGİ DE CANLI PERFORMANS
Mozaik çalışması rengârenk duvar panolarının yer aldığı sergide, mozaik sanatının en önemli malzemelerinden biri olan 'smalti' adlı taş camın Türkiye'deki ilk kâşifi olarak bilinen mozaik sanatçısı Metin Katarcı da canlı performans sergiledi. Katarcı, renkli 'smalti' taş camın keski ve çekiç ile şekil verilerek kesim ve kırılması işlemini uygulamalı olarak gösterdi.
MOZAİK SANATI NEDİR
Bir yüzeyin farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde eser üretilmesidir. Geçmişi Tun Çağı'na dayanan ve günümüze kadar uzanan mozaik sanatı çalışmaları doğal taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu, seramik gibi pek çok çeşitli malzemeler kullanılarak yapılıyor.
Sergi 15 Ağustos Pazartesi gününe kadar açık kalacak.
DHA
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.
Lider Gazete, Hayatın İçinden sayfasından mutlu pazarlar diliyorum... Her hafta, hayata dair paylaşmaya değer konularla sizlere birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta sonu da sizlere Antalya'mızın Elmalı ilçesinin İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi'nden “merhaba” diyerek Hayatın İçinden' e hoş geldiniz...
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla “Hekim Gözüyle Fotoğraf Sergisi” açıldı.
Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı ve düğmeli evleri ile ünlü tarihi Sarıhacılar mahallesinde 2019 yılında başlayıp 2022 yılında restorasyonu tamamlanan 600 yıllık Sarıhacılar Camii'nin ibadete açılmasına rağmen restorasyon çalışmalarında götürülen ve halen geri gelmeyen camiye ait eserlerin yerine konulması bekleniyor.
Antalya'daki Side Antik Kenti'nde bulunan ve geçen yıl restorasyon çalışmaları tamamlanan Athena Tapınağı ziyaretçilerini ağırlıyor.
Antalya'nın tarihi Kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor.
Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin simge yapılarından kent kapısından, bu yıl yapılacak çalışmalarla yüzyıllar sonra yeniden su akacak.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz