'DALGALAR' MOZAİK SERGİSİ ANTALYA MÜZESİ'NDE AÇILDI
Antalya’da yaşayan yüksek mimar, restoratör ve mozaik sanatçısı Berna Başarır, 'Dalgalar' adını verdiği cam ve taş mozaik çalışması rengârenk tablolarını sanatseverlerle buluşturdu.
Antalya’da yaşayan yüksek mimar, restoratör ve mozaik sanatçısı Berna Başarır, 'Dalgalar' adını verdiği cam ve taş mozaik çalışması rengârenk tablolarını sanatseverlerle buluşturdu.
Antalya Arkeoloji Müzesi Güzel Sanatlar Galerisi'nde Yeşim Ertan'ın küratörlüğünde açılan serginin kurdelesini Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Başkanı Tecelli Sercan Sırma, Konyaltı Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı ve Gürsu Mahallesi Muhtarı Özlem Saday, sanatçı Berna Başarır birlikte kesti.
DALGALARIN ETKİ VE TEPKİSİ
'Dalgalar' adlı serginin küratörü Yeşim Ertan, mozaik sanatçısı Berna Başarır'ın sanat yolculuğunda bilim, sanat, teknoloji ve parçacıklardan yola çıktığını, çeşitli dalga formlarının yarattığı etki ve tepkiyle toplumsal, bireysel, evrimsel, bilinçsel, varoluşsal dönüşümün nasıl gerçekleştiğini mozaik çalışması eserlerinde sorguladığını söyledi.
Yeşim Ertan, "Sanatçımız Berna Başarır'ın yüksek mimar oluşu, tarihi mekânlardaki restorasyon işlemlerinde çalışması nedeniyle çok fazla bilgi birimi kimine sahip. Berna Başarır, birikimlerini geçmişi Tunç Çağı'na dayanan mozaik sanatına aktararak sanat şaheserleri yaratıyor" dedi.
BİR ÇOK PROJELERDE YER ALDI
Sanatçı Berna Başarır, 1997 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı Restorasyon Programında yüksek lisans çalışmalarına başladı. İlk olarak Kastamonu Kalkınma Vakfı restorasyon Projeleri kapsamında bir ahşap konutun röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanmasında bulundu. Başarır, Nevşehir Üçhisar da mağara ve taş yapıların rölevesi, Ayasofya Camisi'nin kuzeybatı köşesinin restorasyon çalışmalarına da katıldı, 2001 yılında yüksek mimar unvanını aldı. İTÜ Mimarlık Anabilim Dalı Restorasyon Programından mezun oldu. Başarır Antalya'da da Perge, Demre, Myra antik kentlerinde restorasyon projelerinde de yer alırken mozaik ve resim sanatı çalışmalarına da yoğunlaştı. Mozaik sanatıyla ilgili bilgi veren Berna Başarır, "Mozaik yapım tekniğinin bilinen en erken örneğine Anadolu'da Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nin Çayönü Tepesi'nden rastlandı" dedi. Mozaik sanatının uygarlıkların eşiği bilinen Mezopotamya, Anadolu ve Mısır üçgenindeki tarih sahnesinde yerini aldığını, günümüzde ise antik mozaikten çağdaş mozaiğe geçildiğini, yaşamımızdaki dalgalanmaları ise mozaik sanatına yansıttığını dillendirdi.
SERGİ DE CANLI PERFORMANS
Mozaik çalışması rengârenk duvar panolarının yer aldığı sergide, mozaik sanatının en önemli malzemelerinden biri olan 'smalti' adlı taş camın Türkiye'deki ilk kâşifi olarak bilinen mozaik sanatçısı Metin Katarcı da canlı performans sergiledi. Katarcı, renkli 'smalti' taş camın keski ve çekiç ile şekil verilerek kesim ve kırılması işlemini uygulamalı olarak gösterdi.
MOZAİK SANATI NEDİR
Bir yüzeyin farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde eser üretilmesidir. Geçmişi Tun Çağı'na dayanan ve günümüze kadar uzanan mozaik sanatı çalışmaları doğal taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu, seramik gibi pek çok çeşitli malzemeler kullanılarak yapılıyor.
Sergi 15 Ağustos Pazartesi gününe kadar açık kalacak.
DHA
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz