ÇİNİ KURSU’NDAN AİLE BÜTÇESİNE KATKI
Geleneksel Türk el sanatlarından olan çini, Alanya Belediyesi’nin sanat atölyelerinde yaşatılıyor.

Geleneksel Türk el sanatlarından olan çini, Alanya Belediyesi’nin sanat atölyelerinde yaşatılıyor.
Geleneksel Türk el sanatlarından olan çini, Alanya Belediyesi’nin sanat atölyelerinde yaşatılıyor. Mahmutlar El Sanatları Merkezi’nde açılan kursta geleneksel el sanatı yaşatılırken kursiyerlerin aile ekonomisinde de katkı sağlanıyor. Kursun büyük ilgi gördüğünü belirten Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel “Kursiyerlerimiz bu kurslarda hem meslek ediniyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor” dedi
“KÜLTÜREL MİRASI YAŞATILIYOR”
Alanya Belediyesi, tarihte ilk kez Müslüman Türk devletlerinden Karahanlılar zamanında yapılan, daha sonra Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde özellikle iç ve dış mekan süslemesi olarak kullanılan çini sanatını korumak için Mahmutlar El Sanatları Merkezi’nde kurs açtı. Kültürel mirasların yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasına büyük önem veren Alanya Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı kurslarda eğitim veren usta öğreticiler tarafından, Mahmutlar El Sanatları Merkezi’nde kursiyerlere çini öğretiliyor. Merkezde yer alan dört atölyeden biri çini ve seramik sanatına ayrıldı. Dikiş, nakış ve kozanın yanı sıra çini de büyük ilgi görüyor.
“YABANCI KURSİYERLER HEDİYELİK VE SATIŞ AMAÇLI YAPIYOR”
Kursla ilgili bilgi veren çini öğreticisi Aynur Şahin, “Kursumuza 3’ü erkek olmak üzere 40 kursiyer devam ediyor. ‘Boyacı Çini İşlemeci ve Seramik Biçimlendirme’ ismiyle açılan kurslarımıza Türklerin yanı sıra İran, Rusya ve Kazak vatandaşları da büyük ilgi gösteriyor. Yabancı kursiyerlerimiz özellikle satış ve hediyelik amaçlı ürünler çalışıyor. Geleneksel ve modern boyama yöntemlerinin öğretildiği kursumuzda, şu an sıraltı denilen tekniği çalışıyoruz. Bu teknikte pişmiş toprak üzerine ince bir astar çekilerek onun üzerine süsleme yapılıyor. Kursiyerlerimize önce geleneksel boyamayı öğretiyor, daha sonra modern boyamayı yapıyoruz. Yaptığımız ürünlerde koyu tonların ardından en son kırmızı rengi kullanıp, sırlayıp atölyemize ait fırında ürünleri fırınlıyoruz. Tarihte kırmızı rengi ilk kez Türkler kullandığı için çini sanatında kırmızı, Türk rengi olarak geçer. Farklı kültürlerle çalışmak kursumuza zenginlik katıyor; farklı ürünler ortaya koyabiliyoruz. Ürünlerimizde kurşunsuz sır kullandığımız için mutfakta kullanılacak malzemeler de yapabiliyoruz”diye konuştu.
“ÇİNİ, AİLE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”
Çininin ev hanımlarının geçim kaynağı olacağını belirten Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Belediyemizin hem el sanatlarımızı yaşatmak hem de aile ekonomisine katkı sağlamak için açtığı pek çok kurs bulunmaktadır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile açtığımız kurslarımız yoğun ilgi görüyor. Katılımcılarımız bu kurslarda hem meslek ediniyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Çini sanatını yaşatmak için Mahmutlar El Sanatları Merkezi’mizde geleneksel ve modern tekniklerin öğretildiği bir kurs açtık. Kursumuzda bin yılı aşkın bir geçmişi olan çini sanatının sıraltı tekniği öğretiliyor. Türk el sanatlarını yaşatmak için bu tür kurslarımız devam edecek“ dedi.
İHA
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.
Lider Gazete, Hayatın İçinden sayfasından mutlu pazarlar diliyorum... Her hafta, hayata dair paylaşmaya değer konularla sizlere birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta sonu da sizlere Antalya'mızın Elmalı ilçesinin İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi'nden “merhaba” diyerek Hayatın İçinden' e hoş geldiniz...
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla “Hekim Gözüyle Fotoğraf Sergisi” açıldı.
Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı ve düğmeli evleri ile ünlü tarihi Sarıhacılar mahallesinde 2019 yılında başlayıp 2022 yılında restorasyonu tamamlanan 600 yıllık Sarıhacılar Camii'nin ibadete açılmasına rağmen restorasyon çalışmalarında götürülen ve halen geri gelmeyen camiye ait eserlerin yerine konulması bekleniyor.
Antalya'daki Side Antik Kenti'nde bulunan ve geçen yıl restorasyon çalışmaları tamamlanan Athena Tapınağı ziyaretçilerini ağırlıyor.
Antalya'nın tarihi Kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor.
Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin simge yapılarından kent kapısından, bu yıl yapılacak çalışmalarla yüzyıllar sonra yeniden su akacak.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz