BODRUM'DA TUNUS RÜZGARI
Tunus tasarımcı Feriel Ben Attia, kimyasal madde kullanmadan, kilden ürettiği objeleri, Muğla'nın Bodrum ilçesinde açtığı sergide sanatseverlerin beğenisine sundu.
Tunus tasarımcı Feriel Ben Attia, kimyasal madde kullanmadan, kilden ürettiği objeleri, Muğla'nın Bodrum ilçesinde açtığı sergide sanatseverlerin beğenisine sundu.
Primitivist ve Berberi kabile olan Amazigh'in atalarından gelen sanatı yaşatan, Tunuslu tasarımcı Feriel Ben Attia, kimyasal madde içermeden, kilden yaptığı 33 eseri sanatseverler ile buluşturdu. Bodrum Göltürkbükü’ndeki Amanruya Luxury Resort’te açılan ‘Closer’ isimli sergiye, davetliler büyük ilgi gösterdi.
MİDYE KABUĞUNU SÜRTÜYOR
Eserlerin yapılışı hakkında bilgi veren Feriel Ben Attia, “Üretimimiz, açık havada, kısık ateşte yapılıyor. Ürünümüze istediğimiz şekli verdikten sonra sıcak Tunus rüzgarının yardımı ile kuruttuğumuz kilden seramiklerimize parlaklığı, deniz midyesinin kabuğunu sürterek veriyoruz. Böylece vernik gibi maddelerden uzak durmuş oluyoruz. Bu metot çok eskilere dayanıyor ve günümüzde UNESCO tarafından soyut miraslar listesinde koruma altına alınmış durumda” dedi.
'SALİMA BABAANNEMİN İSMİ'
Attia, otantik metodu korumak ve geleceğe taşımak adına 'Salima Studio’yu kurduğunu belirterek, ''Kilden oluşan objelere modern tasarımlar veriyorum. Salima, babaannemin ismi olup, çocukluğumdan beri kendisini örnek alıyorum. Sanat ve tasarım konusundaki zevkleriyle bana ilham olduğu için markamın adını 'Salima' olarak belirledim" diye konuştu.
YÜZDE 100 ORGANİK
Feriel Ben Attia’nın nişanlısı Ralph Sason ise ''Feriel, ilkel, teknoloji kullanılmadan yapılan sanat işçiliğini geleceğe taşımaya çalışıyor ve Amazigh kabilesi ile iş birliği yapıp modern tasarımlara imza atıyor. Kilden yapılan ürünlerde kimyasal boya yok. Yüzde 100 organik. Eserlerin ortama kattığı enerji farklı oluyor'' dedi.
Sergiyi gezen ve çok beğendiğini dile getiren Ceylan Çapa da “El emeği ve doğal ürünler ile yapılan eserler, çok hoşuma gitti'' diye konuştu.
Davetlilerden Alara Bitlis de ''Eserler, otel ile bütünlük sağlamış. Bodrum’da yaşayanların, sergiyi ziyaret etmelerini istiyorum'' dedi.
Sergi, 1 Ağustos'a kadar gezilebilecek.
DHA
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz