BAŞKAN ÇANDIR TARIM-GFE’Yİ DEĞERLENDİRDİ
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mart ayı tarımsal girdi fiyatları endeksini (Tarım-GFE) değerlendirdi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mart ayı tarımsal girdi fiyatları endeksini (Tarım-GFE) değerlendirdi.
Tarım- GFE’nin aylık yüzde 15.16 ve yıllık yüzde 105.70 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakamlar, son bir yılda olduğu gibi aylıkta ve yıllıkta endeks tarihinin rekorları olmuştur. Yılbaşından itibaren ilan edilen aylık Tarım- GFE, daha önce hiç karşılaşmadığımız derecede önceki yılların toplam değerini katlayacak düzeyde yüksek ilan edilmeye başlamıştır. 2015-2021 dönemi Mart ayları toplam Tarım-GFE aylık değerleri toplamı yüzde 5.2 ilan edilmişken açıklanan son rakam bunun 3 katı kadar olmuştur. Tarımsal girdi fiyatları enflasyonunda son 6 aydır önceki yılların toplamını aşan bir basamak etkisi görülmektedirö değerlendirmesinde bulundu.
FİYATLAMA MEKANİZMASI TAMAMEN BOZULDU
Tarım GFE’nin geçen yıl mart ayında aylık yüzde 1.33 ve yıllık yüzde 21.33 olarak ilan edildiğini anımsatan Çandır, bu yıl Mart ayındaki aylık tarımsal girdi fiyatları enflasyonunun, 2021 yılının bir yıllık enflasyonuna yaklaştığına dikkat çekti. 2015-2021 dönemi Mart ayları ortalama aylık enflasyonu yüzde 0.74 ve yıllık enflasyon da yüzde 12.59 olduğunu belirten Çandır, tarımsal girdilerde fiyatlama mekanizmasının tamamen bozulduğuna işaret etti.
Mart ayında tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 16.12 ve yıllıkta ise yüzde 113.89’luk artış ilan edildiğini belirten Çandır, aylık gübrede yüzde 44.65, enerjide yüzde 23.32, yemde yüzde 12.26’lik artış, yıllıkta ise gübrede yüzde 228.20, enerjide yüzde 175.39, yemde 107.41’lik artışa dikkat çekti.
TÜİK’in açıkladığı Mart ayı tarımsal üretici fiyat endeksi Tarım-ÜFE’nin aylık yüzde 12.02 ve yıllık yüzde 84.11 olduğunu belirten Çandır, “Mart ayı dahil olmak üzere son 7 aydır ilan edilen rakamlar gösteriyor ki, tarımsal üreticiler aylık ve yıllık olarak sürekli zarar etmektedirler. Bu tespitin tek istisnası Ocak ayındaki aylık veriler olmuştur" dedi.
Yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının da tarımı etkilediğini belirten Çandır, “Mart ayında açıklanan aylık yüzde 9.19 ve yıllık yüzde 114.97 düzeyindeki yurtiçi üretici enflasyonu ile aylık yüzde 7.29 ve yıllık yüzde 105.82 düzeyindeki yurtdışı üretici enflasyonu, genel olarak sektörün geçmişten gelen maliyet yükünü gelecekte de artarak taşımaya devam edeceğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu. Çandır, TÜİK tarafından ilan edilen Nisan ayı yurtiçi ve yurtdışı üretici ile tarımsal üretici fiyatları endekslerinin artmaya devam etmesinin etkisiyle önümüzdeki aylarda tarımsal girdi fiyatlarının artmaya devam edeceğinin öngörüldüğünü kaydetti.
Mart ayında tüketici enflasyonu TÜFE’nin aylık yüzde 5.46 ve yıllık yüzde 61.14 ilan edildiğini anımsatan Ali Çandır, Batı Akdeniz’in enflasyonunun aylık yüzde 5.46 ve yıllık yüzde 66.69 ilan edildiğini kaydetti. Antalya’nın ve Batı Akdeniz’in 2 yıldır ülke ortalamasının üzerinde bir enflasyon yaşadığını söyleyen Çandır, “Biz bu yüksek seyri genellikle kentimiz ekonomisinin ülke ortalamasının üzerinde bir performans gösterdiği zamanlarda gözlemliyorduk. Ülke ortalamasının altında bir ekonomik performans gösterirken ortalamanın üzerinde bir enflasyon yaşıyor olmamız, kentimiz ve bölgemiz üzerinde sıra dışı aşırı yük oluşturmaktadır" diye konuştu. Çandır, Antalya ve Batı Akdeniz açısından hayati önemi olan üretici kesimin maliyet yükünün yıllardır birikmeye devam ettiğini belirterek, “Üretici kesim üzerinde biriken bu yük, bir şekilde ve belirli bir sürede tüketici kesime yansıma riskine hala sahip bulunmaktadır" dedi.
HABER MERKEZİ
Altın piyasası, Amerikan seçimlerinin ardından hareketli günler geçirdi. Trump’ın seçim kazanmasıyla birlikte düşüşe geçen altın fiyatları, geçtiğimiz günlerde yeniden toparlandı. Kuyumculuk sektöründen Yasin Adalı, altın fiyatlarındaki son durumu değerlendirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı devam meclisinde geçen yıl 16 milyar olarak belirlenen bütçenin bu yıl 39 milyar lira olarak yüzde 143 arttığı görüldü. Bütçe Büyükşehir Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi.
Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programında 2025’te asgari ücrete yapılacak zam hakkında değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, yüzde 35’lik bir artış oranıyla asgari ücret tutarının tahmini olarak 22 bin 952 liraya çıkabileceğini söyledi.
Antalya’da düzenlenen Kültür Yolu Festivali, şehre büyük bir hareketlilik ve canlılık kazandırarak, yerel ekonomiyi canlandırdı. TESK Genel Başkan Vekili ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, bu tür festivallerin yerel işletmelerin canlılık kazanmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde yağ oranı ve aromasıyla coğrafi işaret tescili alan Manavgat susamı, otellerin mutfaklarına lezzet katıyor.
Lider Haber TV’de yılbaşından itibaren elektrik faturalarında yapılacak olan yeni düzenlemeler hakkında bilgiler veren TÜKONFED Enerji Komisyonu Üyesi Fetih Evren Şahin, “Bu düzenlemeyi elektrikte yeni dönemin ayak sesleri olarak görmekte fayda var” dedi.
TÜİK, ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 48,58, aylık yüzde 2,88 arttı.
Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğine (BAİB) üye firmaların, yılın 10 aylık dönemindeki ihracatı 2 milyar doları aştı.
Antalya Ticaret Borsası, Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerini açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz