ATIKLARDAN SANATA KATKI
Antalya'da yaşayan sanatçı Bilge Beğde, pandemi döneminde doğa atıklarını çeşitli dekoratif süs eşyalarına dönüştürdü.
Antalya'da yaşayan sanatçı Bilge Beğde, pandemi döneminde doğa atıklarını çeşitli dekoratif süs eşyalarına dönüştürdü.
İzmit'teki bir yerel gazeteden emekli olup 10 yıl önce Antalya'ya yerleşen Bilge Beğde, güzellik uzmanlığı ve müzik çalışmalarının yanı sıra sanatın birçok dalıyla da uğraşıyor. Hobi olarak başladığı sanat çalışmalarında profesyonelleşen Bilge Beğde, sabah sporu yaptığı park ve bahçelerden topladığı ağaç dalı, ağaç kabuğu, çam kozalağı gibi atıkları atölyesinde işledi. Doğa atıkları, farklı tasarımlarla dekoratif süs eşyalarına dönüştü.
ATIKLAR SANAT ESERİ
Bilge Beğde, atık yumurta kolisi, karton kutu, tuvalet kâğıdı göbeği, kâğıt peçete, cam şişe, plastik bardak gibi atıklardan rengârenk çiçek figürleri, duvar ve kapı süsleri ile mücevher kutuları, çimentodan da nostalji araba maketleri yapıyor. Gördüğü doğa manzarasının etkisinde kalıp, ağaç dalı, ağaç kabuğu, yaprak ve çeşitli bitki köklerini değerlendirerek kompozisyon oluşturan Bilge Beğde'nin dolunaylı gece lambası tasarımları ise en çok ilgi gören eseleri arasında yer aldı.
HAYAT SANATLA RENKLİ
Sanat merkezlerinde aldığı eğitimler sonrası kendisini geliştiren, genç ve yetişkinlere özel kurslar da veren, sanat üretimlerini turistik eşya satan mağazalara pazarlayarak aile bütçesine katkıda bulunan Bilge Beğde, "Sanat insan hayatını renklendiriyor" dedi. Beğde, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle genç kız ve kadınlar, televizyondaki dizi filmleri izleyerek zamanlarını harcamamalı. Mutlaka sanatın farklı dallarıyla uğraşmalılar. Sanat, insan yaşamında önemli bir yere sahip. Sağlık açısından da çok önemli. Sanatla uğraşan kişi yaşadığı acıları üzüntüleri bir kenara bırakıyor, stres atıyor. Moral kazanıyor, huzur ve mutluluğu buluyor. Üretimler pazarlanınca da kazanç elde ediliyor, yaşam şartları bir anda değişiyor."
DHA
Antalyalı kadınlar atalarından kalan geleneklerini sürdürüyorlar. Her yıl olduğu gibi Antalya'nın Akseki ilçesinde bir araya gelen ev hanımları erişte ve çorbalık keserek dibek taşında buğday dövme geleneklerini sürdürüyorlar. Kış ayına girdiğimiz bu günlerde kışlık eriştelerini ve çorbalık buğdaylarını hazırlayan kadınlar, tüm bunları mutlaka imece usulü yaparak birbirlerine yardımlaşmada da bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) çatısı altındaki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan dinozor çağından beri formunu koruyabilmiş, nesli tehlike altındaki nadir türlerden biri olan Mersin Balığı çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir lezzet kaynağı olan bu ürün, aynı zamanda havyarı ile ihracat potansiyeli yüksek bir değer” dedi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz