ASIRLIK LİSEDE ‘TARİHİ’ SERGİ
Türkiye’ye sayısız başarılı isim kazandıran, kentin bilinen ilk eğitim ve öğretim kurumu olan asırlık Antalya Lisesi’nin tarihine ışık tutacak “Antalya’da Bir Eğitim Hikayesi” sergisi ziyarete açıldı.
Türkiye’ye sayısız başarılı isim kazandıran, kentin bilinen ilk eğitim ve öğretim kurumu olan asırlık Antalya Lisesi’nin tarihine ışık tutacak “Antalya’da Bir Eğitim Hikayesi” sergisi ziyarete açıldı.
Özge TOPTAŞ/Rabia DEMİROK
Antalya Lisesi ile Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı’nın (ALİV) desteğiyle ortaya konulan serginin açılışı 124 yıl önce lise olarak kurulan Antalya Lisesi Müzesi’nde gerçekleştirildi. Kent kültürel mirasına sahip çıkılması amacıyla ortaya konulan, 1930 ila 1960 yıllarına ait çeşitli eşyalardan ve belgelerden oluşan serginin koordinatörlüğünü ALİV Başkanı Olcay Okutan üstlenirken, araştırma ve tasarımı ise Göktuğ Özgül tarafından yapıldı.
“MEZUNLAR LİSELERİNE SAHİP ÇIKTI”
Antalya’nın ve asırlık lisenin tarihine ışık tutan serginin açılış törenine ALİV Başkanı Olcay Okutan, ALİV Yönetim Kurulu, vakıf üyeleri, Antalya Lisesi mezunları, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreninde konuşan ALİV Başkanı Okutan, 2019’da restorasyon çalışmalarının ardından Antalya Lisesi’ne iadesi yapılan 113 yıllık tarihi binada yeniden sergilerle buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Serginin halka sunulması için çeşitli planlamalar yapılacağını ifade eden Okutan, “Sergimiz eğitim müzesi içerisinde yer alacak ve sergi gezimi ile ilgili bir planlama yapılacak. Ne zaman halka açılacağı, hangi günlerde gezilebileceği belirlenecek. Bugün bizleri yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu sıcak havada yaz tatilinde Antalya Lisesi mezunları okuluna sahip çıktı. Bugün burada bizimle birlikteler” diye konuştu.
TARİHİ BİNANIN TAHSİSİNE TEPKİ
Okutan son dönemlerde Antalya Lisesi’nin başka kurumlara tahsis edilmesi konusunun gündeme geldiğini hatırlatarak, “İki yıldır Antalya Lisesi’nin bu konu ile anılması bizi çok rahatsız ediyor. Biz bugün lisemizin bu tarihi binasının öğrencisine ve öğretmenlerine ait olduğunu bir kez daha gördük. Bu tahsisin tasarruf olduğu söyleniyor ancak binaların okula ait olduğunu sadece öğrencisinin ve öğretmeninin kullanabileceğini her zaman dile getiriyoruz. Öğrencimizin hakkını savunmak için ne gerekirse yapacağız” ifadelerini kullandı.
“ANTALYA LİSESİ ÖNEMLİ BİR EĞİTİM MARKASI”
Antalya Lisesi Müdürü Bekir Motor ise serginin Antalya için büyük önem arz ettiğine değinerek, “Beraber gezeceğimiz müze salonlarında ‘Gerçekten Antalya’da bunlarda olmuş mu?’ diyeceğiniz birçok önemli işin yapıldığını canlı ve belgeli olarak görme şansımız olacak. Okulumuz Antalya’da çok önemli bir eğitim markasıdır. Buradan mezun olan öğrencilerimiz Türkiye’nin, dünyanın ve Antalya’nın gururu olmuşlardır” şeklinde konuştu.
Sergi açılışında Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan 1974 mezunlarından ve ALİV Başkan Yardımcısı Saime Gülşen de, Antalya Lisesi’nin kentin temel taşlarından biri olduğunu dile getirdi. Gülşen, “Lisemiz bizim olmazsa olmazımızdır. Hiçbir zaman kopmadık. Böyle bir sergi ortaya koymaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bizler üzerimize düşen vazifeleri yapmaya, okulumuza sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz