ASIRLIK LİSEDE ‘TARİHİ’ SERGİ
Türkiye’ye sayısız başarılı isim kazandıran, kentin bilinen ilk eğitim ve öğretim kurumu olan asırlık Antalya Lisesi’nin tarihine ışık tutacak “Antalya’da Bir Eğitim Hikayesi” sergisi ziyarete açıldı.

Türkiye’ye sayısız başarılı isim kazandıran, kentin bilinen ilk eğitim ve öğretim kurumu olan asırlık Antalya Lisesi’nin tarihine ışık tutacak “Antalya’da Bir Eğitim Hikayesi” sergisi ziyarete açıldı.
Özge TOPTAŞ/Rabia DEMİROK
Antalya Lisesi ile Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı’nın (ALİV) desteğiyle ortaya konulan serginin açılışı 124 yıl önce lise olarak kurulan Antalya Lisesi Müzesi’nde gerçekleştirildi. Kent kültürel mirasına sahip çıkılması amacıyla ortaya konulan, 1930 ila 1960 yıllarına ait çeşitli eşyalardan ve belgelerden oluşan serginin koordinatörlüğünü ALİV Başkanı Olcay Okutan üstlenirken, araştırma ve tasarımı ise Göktuğ Özgül tarafından yapıldı.
“MEZUNLAR LİSELERİNE SAHİP ÇIKTI”
Antalya’nın ve asırlık lisenin tarihine ışık tutan serginin açılış törenine ALİV Başkanı Olcay Okutan, ALİV Yönetim Kurulu, vakıf üyeleri, Antalya Lisesi mezunları, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreninde konuşan ALİV Başkanı Okutan, 2019’da restorasyon çalışmalarının ardından Antalya Lisesi’ne iadesi yapılan 113 yıllık tarihi binada yeniden sergilerle buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Serginin halka sunulması için çeşitli planlamalar yapılacağını ifade eden Okutan, “Sergimiz eğitim müzesi içerisinde yer alacak ve sergi gezimi ile ilgili bir planlama yapılacak. Ne zaman halka açılacağı, hangi günlerde gezilebileceği belirlenecek. Bugün bizleri yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu sıcak havada yaz tatilinde Antalya Lisesi mezunları okuluna sahip çıktı. Bugün burada bizimle birlikteler” diye konuştu.
TARİHİ BİNANIN TAHSİSİNE TEPKİ
Okutan son dönemlerde Antalya Lisesi’nin başka kurumlara tahsis edilmesi konusunun gündeme geldiğini hatırlatarak, “İki yıldır Antalya Lisesi’nin bu konu ile anılması bizi çok rahatsız ediyor. Biz bugün lisemizin bu tarihi binasının öğrencisine ve öğretmenlerine ait olduğunu bir kez daha gördük. Bu tahsisin tasarruf olduğu söyleniyor ancak binaların okula ait olduğunu sadece öğrencisinin ve öğretmeninin kullanabileceğini her zaman dile getiriyoruz. Öğrencimizin hakkını savunmak için ne gerekirse yapacağız” ifadelerini kullandı.
“ANTALYA LİSESİ ÖNEMLİ BİR EĞİTİM MARKASI”
Antalya Lisesi Müdürü Bekir Motor ise serginin Antalya için büyük önem arz ettiğine değinerek, “Beraber gezeceğimiz müze salonlarında ‘Gerçekten Antalya’da bunlarda olmuş mu?’ diyeceğiniz birçok önemli işin yapıldığını canlı ve belgeli olarak görme şansımız olacak. Okulumuz Antalya’da çok önemli bir eğitim markasıdır. Buradan mezun olan öğrencilerimiz Türkiye’nin, dünyanın ve Antalya’nın gururu olmuşlardır” şeklinde konuştu.
Sergi açılışında Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan 1974 mezunlarından ve ALİV Başkan Yardımcısı Saime Gülşen de, Antalya Lisesi’nin kentin temel taşlarından biri olduğunu dile getirdi. Gülşen, “Lisemiz bizim olmazsa olmazımızdır. Hiçbir zaman kopmadık. Böyle bir sergi ortaya koymaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bizler üzerimize düşen vazifeleri yapmaya, okulumuza sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi.
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.
Lider Gazete, Hayatın İçinden sayfasından mutlu pazarlar diliyorum... Her hafta, hayata dair paylaşmaya değer konularla sizlere birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta sonu da sizlere Antalya'mızın Elmalı ilçesinin İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi'nden “merhaba” diyerek Hayatın İçinden' e hoş geldiniz...
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla “Hekim Gözüyle Fotoğraf Sergisi” açıldı.
Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı ve düğmeli evleri ile ünlü tarihi Sarıhacılar mahallesinde 2019 yılında başlayıp 2022 yılında restorasyonu tamamlanan 600 yıllık Sarıhacılar Camii'nin ibadete açılmasına rağmen restorasyon çalışmalarında götürülen ve halen geri gelmeyen camiye ait eserlerin yerine konulması bekleniyor.
Antalya'daki Side Antik Kenti'nde bulunan ve geçen yıl restorasyon çalışmaları tamamlanan Athena Tapınağı ziyaretçilerini ağırlıyor.
Antalya'nın tarihi Kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor.
Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin simge yapılarından kent kapısından, bu yıl yapılacak çalışmalarla yüzyıllar sonra yeniden su akacak.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz