Antalya Serbest Bölge'nin ticaret hacmi ortalama 1,1 milyar dolara ulaştı
Türkiye’nin ihracat ve yüksek katma değerli üretim hedeflerine katkı sağlayan Antalya Serbest Bölgesi, 37. kuruluş yılını kutluyor.
Türkiye’nin ihracat ve yüksek katma değerli üretim hedeflerine katkı sağlayan Antalya Serbest Bölgesi, 37. kuruluş yılını kutluyor.
14 Kasım 1987 yılında Türkiye’nin ilk kurulan iki serbest bölgesinden biri olan Antalya Serbest Bölgesi, 37 yılı geride bırakıyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi olan bölge, 782 bin 482 metrekarelik alan üzerinde yer alıyor. Antalya’nın uluslararası havalimanına sahip olması sayesinde dünyada birçok ülkeye doğrudan ulaşım imkanı sağlanması, kendisine ait limanının olması, havalimanına ve şehir merkezine erişim kolaylığı yatırımcıları için önemli lojistik avantaj sağlıyor.
Antalya Serbest
Bölgesi, ticaret hacmi ve sağladığı istihdam ile öne çıkıyor
IMF'nin 2024 Ekim ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda;
Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 3,1'e yükselmesinin sonucunda, ihracat ve iç
tüketimdeki güçlü talebi öne çıkardı. Bununla birlikte, yüksek enflasyon ve
finansal istikrarsızlık risklerinin ekonomik büyümeyi kısıtlayabileceğine
dikkat çekiliyor. Özellikle iş gücü piyasasında yaşanan dalgalanmalar ve
işsizlik oranındaki artışın, enflasyonla mücadelede önemli bir endişe kaynağı
olarak belirtildiği raporda; IMF, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümeyi
sağlayabilmesi için dış ticaret ilişkilerini çeşitlendirmesini öneriyor. Bu
bağlamda Antalya Serbest Bölgesi özellikle yat üretimi, medikal ve
elektrik-elektronik gibi sektörlerde yapılan ticaret hacmi ve sağladığı
istihdam ile öne çıkıyor.
Yatırımlar ve
istihdam RAKAMLARI
Antalya Serbest Bölgesi’nde, 2024 Ekim ayı itibarıyla, 27’si
yabancı sermayeli olmak üzere toplam 87 firma faaliyet gösteriyor. Bölge, bu
firmalarda 8 bin 407 kişiye istihdam sağlarken, yıllık ticaret hacmi ortalama
1.1 milyar dolara ulaştı. Kuruluşundan bugüne
kadar toplamda 18 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştiren bölge, ihracatta
güçlü bir performans sergileyerek ithalatı karşılama oranını yüzde 150
seviyelerine çıkardı.
TÜRKİYE’NİN ORTA
VADELİ PROGRAMI (OVP) VE YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİM
Türkiye’nin 2024-2026 Orta Vadeli Programı (OVP), sanayi,
tarım, hizmet ticareti ve madencilik gibi yüksek katma değerli sektörlerin
teşvik edilmesine odaklanıyor. Antalya Serbest Bölgesi de yat, medikal ve
elektrik-elektronik sektörlerinde yüksek katma değerli üretimi merkeze alarak
bu stratejiye katkıda bulunuyor. Bölgede ticaret hacminin yüzde 96’sı sanayi
grubu üretimden oluşurken, bu üretim, Türkiye’nin istihdam ve dış ticaret
performansını güçlendirecek büyüme hedefini destekliyor.
İHA
Antalya’da düzenlenen Kültür Yolu Festivali, şehre büyük bir hareketlilik ve canlılık kazandırarak, yerel ekonomiyi canlandırdı. TESK Genel Başkan Vekili ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, bu tür festivallerin yerel işletmelerin canlılık kazanmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde yağ oranı ve aromasıyla coğrafi işaret tescili alan Manavgat susamı, otellerin mutfaklarına lezzet katıyor.
Lider Haber TV’de yılbaşından itibaren elektrik faturalarında yapılacak olan yeni düzenlemeler hakkında bilgiler veren TÜKONFED Enerji Komisyonu Üyesi Fetih Evren Şahin, “Bu düzenlemeyi elektrikte yeni dönemin ayak sesleri olarak görmekte fayda var” dedi.
TÜİK, ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 48,58, aylık yüzde 2,88 arttı.
Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğine (BAİB) üye firmaların, yılın 10 aylık dönemindeki ihracatı 2 milyar doları aştı.
Antalya Ticaret Borsası, Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerini açıkladı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, “Karşılıksız çek tutarı kentimizde yüzde 372, ülkemizde yüzde 225 artmıştır. Yani ticaretin parasal yönüyle ilgili göstergelerde de kentimiz, ülke ortalamasının yaklaşık yüzde 50 gerisinde seyretmektedir” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun 3 Ekim'de Havayolu firmaları ile gerçekleştirdiği toplantıda açıkladığı Antalya-Rize-Artvin Havalimanı'na 8 Kasım'da başlayacak uçuşların biletleri satışa çıktı. Uçuşlar haftada iki kez olmak üzere Pazartesi ve Cuma günleri yapılacak.
Haldeki sebze fiyatlarındaki artışı ve mevcut durumu değerlendiren Komisyoncu Hasan Ali Yılmaz, sebze fiyatlarındaki yükselişin sebebinin mevcut ürünlerin azalması ve hava koşullarının etkisi olduğunu söyledi. Yılmaz, “Önümüzdeki günlerde ürün artınca fiyatlarda düşüş olabilir” dedi.
Manavgat'ta yer fıstığı hasadı tüm hızıyla devam ediyor. 25 bin dönümlük alanda bu yıl 10 ile 12 bin ton rekolte beklenen Manavgat'ta üreticiler geçen yıl kilogramı 45 liradan alıcı bulan fıstığın bu yıl 25 liraya kadar düşmesinden şikayetçi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz