Antalya'da seradaki çileğin fiyatı 1 ayda dip yaptı
Antalya'nın Aksu ilçesinde yaklaşık 4 bin dekar alanda üretilen çileğin kilogram fiyatı, 400 TL seviyelerindeyken 90 TL'ye kadar geriledi.
Antalya'nın Aksu ilçesinde yaklaşık 4 bin dekar alanda üretilen çileğin kilogram fiyatı, 400 TL seviyelerindeyken 90 TL'ye kadar geriledi.
Yaklaşık 1 ay önce kilogramı 300-400 TL arasında satılan çilek, serada ortalama 90 TL'ye düşmüş durumda. Çilek üreticisi Emine Peker, Aralık ayında hasada başladıklarını ve başlangıçta kilosunu 400 TL'ye sattıkları çileklerinin, bir ay içinde 90 TL'ye kadar düştüğünü söyledi. Peker, 10 dekar alanda çilek yetiştirdiğini belirterek, “Bir ay önce 400 TL'den çilek sattık. Bu sene rakamlar bu şekilde giderse en azından emeklerimizin karşılığını alırız diye sevindik. Ancak fiyatlar hızla düşerek 250 TL'ye indi. Şu an ise 90-100 TL civarında satıyoruz. Haftada iki defa hasat yapıyoruz ve her hasat yaklaşık 600 kilo civarında oluyor” dedi.
"YETİŞTİRMESİ
ZOR, RAF ÖMRÜ KISA"
Çileklerin yetiştirilmesinin oldukça zor ve maliyetli
olduğunu ifade eden Peker, “Çilek, hassas ve raf ömrü kısa bir meyve. Bin bir
zorlukla yetiştiriyoruz. Ürettiklerimizi hemen toplar toplamaz satışa
göndermemiz gerekiyor. Çilek üretimi, patlıcan ya da kabak gibi diğer sebzelere
göre çok daha fazla işçilik gerektiriyor” şeklinde belirtti. Maliyetlerin
arttığını anlatan Peker, “Maliyetleri karşılamakta zorlanıyoruz. Çilek
fiyatlarının 200-250 TL'nin altına düşmemesi gerekiyor. Ancak şu an bu
rakamlarla maliyetlerimizi karşılamamız mümkün değil” dedi. Peker, aracılara
yönelik düzenlemeler yapılmasını talep etti.
"ARACILAR
ARASINDAKİ FARKLAR NEDENİYLE ÜRETİCİNİN KAZANCI DÜŞÜYOR"
Üretici Aslan Peker ise, "Aracılar arasındaki farklar nedeniyle üreticinin kazancı düşüyor. Maliyetler iki katına çıkmışken bu fiyatlarla zorluk yaşıyoruz” dedi.
İHA
Antalya'nın Aksu ilçesinde yaklaşık 4 bin dekar alanda üretilen çileğin kilogram fiyatı, 400 TL seviyelerindeyken 90 TL'ye kadar geriledi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB), üyelerinin yurt içi ve yurt dışı ticaretini geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
2024 yılı boyunca Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 20,6 artışla 1 milyon 478 bin 25 olarak gerçekleşti. Antalya, 77 bin 512 satış ile Türkiye genelinde en fazla konut satışı yapılan dördüncü il olurken, Burdur'da 3 bin 389, Isparta'da ise 7 bin 415 konut satıldı.
Son zamanlarda gül yağı ihracatının en fazla Çin'e yapılması üzerine değerlendirmede bulunan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Isparta’dan çıkan gül yağının dünya pazarında daha büyük bir yer edinme yolunda ilerlediğini bölgenin adını daha fazla duyurmak ve Türk gül yağını global ölçekte hak ettiği yere taşımak istediklerini kaydetti.
Yat imalatında dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Antalya Serbest Bölge, 25 yılda toplam satış değeri 1 milyar 846 milyon dolara ulaşan 772 lüks yatı inşa ederek mavi sularla buluşturdu.
Türkiye'den 2024'te 141 milyon dolarlık çiçek ihracatı gerçekleştirildi, en fazla Hollanda ve İngiltere'ye satış yapıldı.
Asgari ücret ve emekli maaşı zammından sonra etiket değiştiren fırsatçılara karşı neler yapılabileceği konusunda Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, açıklama yaparak vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Yat sektöründen elektronik, tekstil ve medikale kadar 30'u yabancı sermayeli 88 firmanın bulunduğu Antalya Serbest Bölge'nin ticaret hacmi geçen yıl 1 milyar 117 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Antalya'nın Alanya ilçesinde seralarda yetişen muzlar sabahın ilk ışıkları ile toplanırken, kesilen muzlar kamyonetler ile depolara getiriliyor. Üreticiler, tüccara 35 TL'ye sattıkları muzun fiyatından oldukça memnun.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Bulgaristan sınırında oluşan tır kuyrukları ve ihracatta aksamalar nedeniyle 2024’te yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 6,3 düştüğünü söyledi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz