ALKÜ’DE NEVRUZ KUTLAMALARI
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) Nevruz Bayramı bu yıl yapılan çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) Nevruz Bayramı bu yıl yapılan çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) Nevruz Bayramı bu yıl yapılan çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kestel Yerleşkesi Amfi tiyatroda düzenlenen etkinliğe ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Can Tansel Tuğcu, Prof. Dr. Erdoğan Aslan, Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, Alanya Ülkü Ocakları Başkanı Doç. Dr. Yavuz Uysal, dekanlar, daire başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
“NEVRUZ TÜRK DÜNYASINDA COŞKUYLA KUTLANIR”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, “Nevruz, toprak altındaki canlıların uykudan uyanışlarının, dirilişlerinin kısaca baharla buluşmalarının günüdür” diyerek sözlerine başladı. Sözlerinin devamında Rektör Kalan, “Nevruz bayramı, binlerce yıldır Balkanlardan Orta Asya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada, Türk’ün var olduğu her yerde baharın müjdeleyicisi, yeni yılın ilk günü olarak tüm Türk dünyasında coşkuyla kutlanır. Geçtiğimiz yıllarda Covid-19 pandemisinden dolayı kutlama fırsatımız olmadı. Bu nedenle sizlerle bir araya gelemedik ve etkinlikleri iptal ettik. Şartların biraz daha olgunlaşmasıyla birlikte nihayet sizlerle birlikteyiz” dedi.
“TÜRKLER ARASINDA ERGENEKON’DAN ÇIKIŞ GÜNÜ OLARAK BİLİNİR”
Nevruz’un ayrıca Türkler arasında Ergenekon’dan çıkış günü olarak bilindiğine değinen Kalan, “Ergenekon’dan çıkışın da nevruz bayramına tekabül ettiğine inanılır. Hepinizin hatırlayacağı gibi Ergenekon Destanında, kaybedilen bir savaş sonrası var olma mücadelesi anlatılır. Göktürkler sığındıkları derin bir vadide 400 yıl boyunca çoğalıp büyürler. Sığamaz olunca vadiden dışarı çıkmak için bir pir demircinin önerisiyle demir dağı eritirler. Kaybedilen vatan topraklarını ve atalarının 400 yıllık ahlarını alırlar. Tekrar Atayurtlarını ve istiklâllerini elde ettikleri gün nevruz günüdür” şeklinde konuştu. Rektör Kalan konuşmasını, kendisini dinleyenlerin Nevruz Bayramını kutlayarak tamamladı.
“ALKÜ’DE MİLLİ DEĞERLER YAŞATILIYOR”
ALKÜ Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezine (TÖMER) eğitim almak için ülkesi Kazakistan’dan gelen TÖMER öğrencisi Sayat Afey de günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmada, “Ben bir Kazak Türküyüm. Ülkemde Nevruz 1920'li yıllarda siyasi nedenlerden dolayı 1980'li yıllara kadar kutlanamamıştır ancak 2010 yılında resmî bayram ilan edilmesi ile 21-23 Mart tarihleri arasında tekrar kutlanmaya başlanmıştır. Böylece Türk toplulukları arasındaki koparılmaya çalışılan bağlarımızı daha güçlü bir şekilde bugün tekrar kurmaktayız. Ben 2021 yılının Eylül ayında Türkiye’ye geldim. TÖMER’de Türkçe öğrenmeye başladım. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinin bir üyesi olarak Türk dilini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı buldum. Bu tanıma ve tanışmada beni en çok etkileyen ve duygulandıran ise ortak millî değerlerimiz olmuştur. İşte Nevruz Bayramı da onlardan biridir” dedi.
“HERKESE KUCAK AÇAN BİRLEŞTİRİCİ GÜÇ”
Öğrencileri temsilen programın açılışında konuşan Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencisi Azra Üstün ise, “Nevruz, Alanya’mızda yaşayan yabancı uyruklu misafirlerimiz ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen soydaşlarımızla hem kültürel hem de soy bağlamındaki alt yapımızı, ortak paydada buluşturmak için büyük bir vesiledir. Üniversitemiz çatısı altında, ülkemizin ve kültürümüzün herkese kucak açan birleştirici gücüne bugün bir kez daha şahit olmaktayız” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından ALKÜ Öğretim Görevlisi Mehmet Bilgin Karademir’in danışmanlığında hazırlanan halk oyunları, ALKÜ Geleneksel ve Modern Dans Kulübü öğrencileri tarafından sahnelendi. Ardından, Nevruz kutlamaları için alanda toplanan protokol, personel ve öğrenciler yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Programın devamında ise Spor Bilimleri Fakültesi tarafından belirlenen rekratif etkinlikler alanda öğrencilerin beğenisini kazandı.
HABER MERKEZİ
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.
Lider Gazete, Hayatın İçinden sayfasından mutlu pazarlar diliyorum... Her hafta, hayata dair paylaşmaya değer konularla sizlere birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta sonu da sizlere Antalya'mızın Elmalı ilçesinin İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi'nden “merhaba” diyerek Hayatın İçinden' e hoş geldiniz...
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla “Hekim Gözüyle Fotoğraf Sergisi” açıldı.
Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı ve düğmeli evleri ile ünlü tarihi Sarıhacılar mahallesinde 2019 yılında başlayıp 2022 yılında restorasyonu tamamlanan 600 yıllık Sarıhacılar Camii'nin ibadete açılmasına rağmen restorasyon çalışmalarında götürülen ve halen geri gelmeyen camiye ait eserlerin yerine konulması bekleniyor.
Antalya'daki Side Antik Kenti'nde bulunan ve geçen yıl restorasyon çalışmaları tamamlanan Athena Tapınağı ziyaretçilerini ağırlıyor.
Antalya'nın tarihi Kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor.
Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin simge yapılarından kent kapısından, bu yıl yapılacak çalışmalarla yüzyıllar sonra yeniden su akacak.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz