ALANYA’DA SELÇUKLU’DAN GÜNÜMÜZEMUTFAK KÜLTÜRÜ TANITILACAK
20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nde, Selçuklu’dan günümüze uzanan mutfak kültüründen yansımalar ve çeşitli etkinliklerle tanıtılacak.
20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nde, Selçuklu’dan günümüze uzanan mutfak kültüründen yansımalar ve çeşitli etkinliklerle tanıtılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022 yılının gastronomi turizminde atılım yılı olacağının açıklanması üzerine her yıl farklı bir ana tema etrafından düzenlenen Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nin bu yıl ki teması Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel tarafından “gastronomi” olarak belirlendi. 27 Mayıs’ta başlayacak olan 20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nde Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Rıhtımda kurulan Yörük çadırında mutfak kültürü tanıtılacak. Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze kadar devam eden mutfak kültürünün bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılması için Alanya Belediyesi tarafından devam eden çalışmalar, festivalde de sürdürülecek.
“MUTFAK KÜLTÜRÜ TEK SOFRADA BİRLEŞECEK”
Festivalde Selçuklu, Osmanlı ve Yörük kültürünü birlikte tanıtacaklarını söyleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Köklü bir tarihe sahip mutfak kültürümüzü kurduğumuz çadırda vatandaşlarımıza ve misafirlere tanıtmak istiyoruz. Atalarımızdan miras kalan kültürümüzü korumak bizim en asli görevimizdir. Mutfakta kullanılan geleneksel kaplar, eşyalar, sofra adapları, ikramlıklar, beslenme şekilleri, gıdalar kısacası Türk Mutfağının tüm zenginliklerini bu festivalde sergileyeceğiz” dedi.
Rıhtım meydanında düzenlenecek festival alanında kurulacak kıl çadırlarda, mutfakta kullanılan ve aynı zamanda sofra kültürünü anlatan geleneksel yemekler, eşyalar, kap kacaklar ve daha pek çok eşya “Türk Mutfağından Yansımalar” ismiyle açılacak sergide ziyaretçilerin izlenimine sunulacak. Ayrıca Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü arşivinden seçilen; Alanya’nın geçmişteki sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamını anlatan ve her sergide büyük beğeni alan “Bir Zamanlar Alanya” isimli siyah beyaz fotoğraf sergisi, yeni fotoğraflarla tekrar festival alanında ziyaretçilerine zamana yolculuk yaptıracak.
HABER MERKEZİ
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz