Alanya Belediyesi yörüklerin hayatını belgesel yaptı
Alanya Belediyesi yeni bir kültürel miras projesini daha hayata geçirdi. Torosların kalbi, göçerlik yaşamının kahramanları yörüklerin hayat hikayeleri, belgesele dönüştürüldü.
Alanya Belediyesi yeni bir kültürel miras projesini daha hayata geçirdi. Torosların kalbi, göçerlik yaşamının kahramanları yörüklerin hayat hikayeleri, belgesele dönüştürüldü.
Alanya Belediyesi’nin Kültür Envanteri Yörük Projesi, hayata geçirildi. Ekonomik uğraşın hayat tarzına dönüştüğü ve babadan çocuğa geçerek devam eden yüzlerce yıllık yörük geleneğinin tüm detayları, göç yolunda yaşananlar, göçerlerin hayatı canlı kahramanlardan dinlenerek filme dönüştürüldü.
14 BÖLÜMLÜK BELGESEL
Belgesel projesi ile ilgili bilgi veren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Alanya’nın yaşam kültürünün özünü teşkil eden yörüklerin Toros Dağlarıyla bütünleşen öykülerini anlatan bir Yörük Belgeseli Serisi hazırladık. Yörüklerin yaşamındaki ayrıntıları barındıran, Yörük kültürünün zenginliklerini ön plana çıkaran belgeselle, modern yaşamın gölgesinde kalan bu önemli değerlerimizi kurtarmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu anlamda Torosların zirvelerindeki yörük kültürünün son temsilcilerini bularak yörüklerin yaşamlarını kayıt altına aldık. Bunun için 2 bin metrenin üzerindeki orta Torosların platolarında yayla kültürüne tanıklık ettik” dedi.
“TAMAMINI YAKIN ZAMANDA HALKIMIZIN BEĞENİSİNE SUNACAĞIZ”
Başkan Yücel, “Susuz, Karabuynuzlar, Küllügöl, Söbüçimen, Gelesandra, Ali Köprüsü, Gedevet, Mahmutseydi, Üçırmak, Dim Üzümlü, Avsallar, Sirge, Çaşır ve Kuruca yaylalarında özellikle çobanların uzun soluklu ve zorlu yayla günlerini hem fotoğrafladık hem de filme aldık. Çobanların hayvan sürüleriyle nasıl iletişim kurduğuna, sürü hayvanlarının kırkım şekillerine, hayvan çanlarına, yaylalarda oynanan yörük oyunlarına, ağıtlara tanıklık ettik. 14 bölümlük çok değerli bir belgesel serisi hazırladık. Belgeselin fragmanlarını, kısa videolarını, fotoğraflarını ve tüm içeriği yakın zaman halkımızın beğenisine sunacağız” ifadelerini kullandı.
“KEYİFLE İZLEYECEĞİNİZE İNANIYORUM”
Çekimlerin uzun ve zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Başkan Yücel, “Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan Yörüklerin yaşam serüveninin izlerini sürdüğümüz bu belgesel serisinde, kültürel ögelerin çoğu son temsilcileriyle yapılan röportajlar sonucunda kayıt altına alındı. Yörüklerin ayak izlerini takip ederek yayla ve kırsal hayatın detaylarını bulabileceğiniz belgeseli keyifle izleyeceğinize inanıyorum” şeklinde konuştu.
YENİ BELGESELLER DE YAPILACAK
Nisan- Mayıs yaylarında yaylalara göçen, eylül gibi geri dönen yörüklerin ata kültürü konar göçerlik hayatını, hala bir yaşam şekli olarak devam ettirdiklerini söyleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, belgesel serisinin ise Torosların Berber Çobanları, Toroslarda Ekin Zamanı, Çoban Çanları, Ahşaba Can Katanlar (Kaşıkçı), Suyunu İple Taşıyanlar- Karlık, Yörüklerin Şiirsel Dili -Yakım, Çarktan Çurfalığa Dokuma, Yörük Oyunları, Sahilden Giyi Dağına Göç Yolları, Torosların Kadim Tatlısı Bestel, Yörüklerin Katığı Peksimet, Toprakla Mayalanan Pekmez, Toroslardan Süzülen Şifa Keçiboynuzu Pekmezi ve Kilerin Vazgeçilmezi Erişte başlıklarından oluştuğunu kaydetti. Başkan Yücel, ileriki tarihlerde kültürel miras alanında yeni belgesellerin çekileceğinin de müjdesini verdi.
Belgesel serisinin yönetmenliğini Hayri Yenialp üstlendi. Bu projenin danışmanlığını ise Eğitimci Araştırmacı Sedat Çolak ve Ahmet Olgun yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) çatısı altındaki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan dinozor çağından beri formunu koruyabilmiş, nesli tehlike altındaki nadir türlerden biri olan Mersin Balığı çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir lezzet kaynağı olan bu ürün, aynı zamanda havyarı ile ihracat potansiyeli yüksek bir değer” dedi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz