Alanya Belediyesi yörüklerin hayatını belgesel yaptı
Alanya Belediyesi yeni bir kültürel miras projesini daha hayata geçirdi. Torosların kalbi, göçerlik yaşamının kahramanları yörüklerin hayat hikayeleri, belgesele dönüştürüldü.

Alanya Belediyesi yeni bir kültürel miras projesini daha hayata geçirdi. Torosların kalbi, göçerlik yaşamının kahramanları yörüklerin hayat hikayeleri, belgesele dönüştürüldü.
Alanya Belediyesi’nin Kültür Envanteri Yörük Projesi, hayata geçirildi. Ekonomik uğraşın hayat tarzına dönüştüğü ve babadan çocuğa geçerek devam eden yüzlerce yıllık yörük geleneğinin tüm detayları, göç yolunda yaşananlar, göçerlerin hayatı canlı kahramanlardan dinlenerek filme dönüştürüldü.
14 BÖLÜMLÜK BELGESEL
Belgesel projesi ile ilgili bilgi veren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Alanya’nın yaşam kültürünün özünü teşkil eden yörüklerin Toros Dağlarıyla bütünleşen öykülerini anlatan bir Yörük Belgeseli Serisi hazırladık. Yörüklerin yaşamındaki ayrıntıları barındıran, Yörük kültürünün zenginliklerini ön plana çıkaran belgeselle, modern yaşamın gölgesinde kalan bu önemli değerlerimizi kurtarmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu anlamda Torosların zirvelerindeki yörük kültürünün son temsilcilerini bularak yörüklerin yaşamlarını kayıt altına aldık. Bunun için 2 bin metrenin üzerindeki orta Torosların platolarında yayla kültürüne tanıklık ettik” dedi.
“TAMAMINI YAKIN ZAMANDA HALKIMIZIN BEĞENİSİNE SUNACAĞIZ”
Başkan Yücel, “Susuz, Karabuynuzlar, Küllügöl, Söbüçimen, Gelesandra, Ali Köprüsü, Gedevet, Mahmutseydi, Üçırmak, Dim Üzümlü, Avsallar, Sirge, Çaşır ve Kuruca yaylalarında özellikle çobanların uzun soluklu ve zorlu yayla günlerini hem fotoğrafladık hem de filme aldık. Çobanların hayvan sürüleriyle nasıl iletişim kurduğuna, sürü hayvanlarının kırkım şekillerine, hayvan çanlarına, yaylalarda oynanan yörük oyunlarına, ağıtlara tanıklık ettik. 14 bölümlük çok değerli bir belgesel serisi hazırladık. Belgeselin fragmanlarını, kısa videolarını, fotoğraflarını ve tüm içeriği yakın zaman halkımızın beğenisine sunacağız” ifadelerini kullandı.
“KEYİFLE İZLEYECEĞİNİZE İNANIYORUM”
Çekimlerin uzun ve zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Başkan Yücel, “Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan Yörüklerin yaşam serüveninin izlerini sürdüğümüz bu belgesel serisinde, kültürel ögelerin çoğu son temsilcileriyle yapılan röportajlar sonucunda kayıt altına alındı. Yörüklerin ayak izlerini takip ederek yayla ve kırsal hayatın detaylarını bulabileceğiniz belgeseli keyifle izleyeceğinize inanıyorum” şeklinde konuştu.
YENİ BELGESELLER DE YAPILACAK
Nisan- Mayıs yaylarında yaylalara göçen, eylül gibi geri dönen yörüklerin ata kültürü konar göçerlik hayatını, hala bir yaşam şekli olarak devam ettirdiklerini söyleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, belgesel serisinin ise Torosların Berber Çobanları, Toroslarda Ekin Zamanı, Çoban Çanları, Ahşaba Can Katanlar (Kaşıkçı), Suyunu İple Taşıyanlar- Karlık, Yörüklerin Şiirsel Dili -Yakım, Çarktan Çurfalığa Dokuma, Yörük Oyunları, Sahilden Giyi Dağına Göç Yolları, Torosların Kadim Tatlısı Bestel, Yörüklerin Katığı Peksimet, Toprakla Mayalanan Pekmez, Toroslardan Süzülen Şifa Keçiboynuzu Pekmezi ve Kilerin Vazgeçilmezi Erişte başlıklarından oluştuğunu kaydetti. Başkan Yücel, ileriki tarihlerde kültürel miras alanında yeni belgesellerin çekileceğinin de müjdesini verdi.
Belgesel serisinin yönetmenliğini Hayri Yenialp üstlendi. Bu projenin danışmanlığını ise Eğitimci Araştırmacı Sedat Çolak ve Ahmet Olgun yaptı.
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.
Lider Gazete, Hayatın İçinden sayfasından mutlu pazarlar diliyorum... Her hafta, hayata dair paylaşmaya değer konularla sizlere birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta sonu da sizlere Antalya'mızın Elmalı ilçesinin İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi'nden “merhaba” diyerek Hayatın İçinden' e hoş geldiniz...
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla “Hekim Gözüyle Fotoğraf Sergisi” açıldı.
Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı ve düğmeli evleri ile ünlü tarihi Sarıhacılar mahallesinde 2019 yılında başlayıp 2022 yılında restorasyonu tamamlanan 600 yıllık Sarıhacılar Camii'nin ibadete açılmasına rağmen restorasyon çalışmalarında götürülen ve halen geri gelmeyen camiye ait eserlerin yerine konulması bekleniyor.
Antalya'daki Side Antik Kenti'nde bulunan ve geçen yıl restorasyon çalışmaları tamamlanan Athena Tapınağı ziyaretçilerini ağırlıyor.
Antalya'nın tarihi Kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor.
Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin simge yapılarından kent kapısından, bu yıl yapılacak çalışmalarla yüzyıllar sonra yeniden su akacak.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz