ADT'DE 'TERSİNE DÜNYA' SAHNEDE
Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT), yeni bir oyun olan 'Tersine Dünya' isimli eser sahneliyor. Eserde 'Bitirim Leyla'nın yaşadıkları anlatılıyor.
Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT), yeni bir oyun olan 'Tersine Dünya' isimli eser sahneliyor. Eserde 'Bitirim Leyla'nın yaşadıkları anlatılıyor.
Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde 17 Şubat Perşembe akşamı saat 20.00'de prömiyeri gerçekleşecek olan 'Tersine Dünya' adlı oyun, Orhan Kemal'in romanından esinlenilerek tiyatro sahnesine taşındı. Mustafa Gültekin'in sahneye uyarladığı eserin yönetmenliğini Sabri Özmener üstlendi.
ZENGİN KADRO SAHNEDE
Koreografisi Boğaç Özbakır'a ait olan eserde Kader Gözpınar (Bitirim Leyla), Oktay Gözpınar (Süleyman), Süheyla Güzel Çöllü (Muhasebeci Hayriye), Ahmet Açıkgöz (Uvertür Muzo), Başak İşür (Komiser Nigar), Ebru Tanrıver (Patron Müberra), Gökçesu Ulukut (Bekçi Fethiye/Filiz), Gökhan Hızarcıoğlu (Cemal), Tümay Revşan Genç (Sarı Leman), S. Ezgi Memiş (Başgardiyan/2. Kadın), Sidar Baran (İbo/Mahalledeki Adam), Aysel Gücüm Şereflioğlu (Bakkal Nuriye), Mertcan Sevimli (Genç Adam/Mahalledeki Adam), İsmail Sabri Memiş (Zekeriya/Sunucu), Zehra Ecel Aral (Bekçi Zalha/Gardiyan/Mahalledeki Kadın), Okan Kağnıcı (Palabıyık Hasan), Emel Elevli (1. Kadın), Damla Yavaş (1. Bekçi/Mahalledeki Kadın/Çaycı), Hürcan İlyas Sürmeli (Tahsin/Mağdur Adam/Mahalledeki Adam), Kutay Şahin (Baba/Mahalledeki Adam) rol aldı.
GÖZ KAMAŞTIRAN DEKOR
Eserin dekor tasarımını Batuhan Bozcaada, kostüm tasarımını Özge Akarsu, Işık tasarımını Halit Akgül, müziklerini Gürkan Çakıcı hazırladı. Ömer Alper İzci reji yardımcısı, Zehra Ece Aral'da reji asistanı olarak görev aldı. Eser, göz kamaştıran görsel efektlerle de destekleniyor.
ESERİN HİKAYESİ
Orhan Kemal'in aynı adlı romanından sahneye aktarılan oyunda, erkek ve kadının toplumsal rolleri değiştirilerek cinsel kimlikler üzerindeki sosyal aksaklıklar, toplumsal baskının açtığı arızalar açığa çıkarılıyor. Bozuk düzenin tersine çevrildiği oyunda durumun vahameti anlatılıyor. Mahallenin bıçkın kabadayısı Bitirim Leyla, cezaevine düşünce kocası ve oğlu perişan oluyor. Geçim derdi bir yandan, namus belası bir yandan aile iyice çıkmaza sürükleniyor. Ailesinin namusunu dert eden Leyla cezaevinden çıkıp mahalleye döndüğünde, çevresinde gelişen olaylar, 'Namus, namus' dedikçe batağa sürüklenen insanlar herkesi hayrete düşürüyor.
Eser, 17 Şubat Perşembe akşamı saat 20.00'de prömiyeri gerçekleşecek.
DHA
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz