ZORUNLU AÇIKLAMAYA 'ZORUNSUZ' AÇIKLAMA

Kentimizde hizmet veren tüm kurum kuruluş ve belediyelerden özür dileyerek, önceki gün gazetemizin manşetinde yer alan, 'Ümit Baba'nın Bir Çiftliği Var’ haberine ilişkin açıklama yapan Muratpaşa Belediyesi’ne karşılık olarak cevap verme gereği hasıl olmuştur.

Lider Gazete, kurulduğu tarihten bugüne kadar ortaya çıkardığı yolsuzluklar ve kamu zararına ilişkin haberleriyle birçok tehdit almış olmasına karşın, “Basın Meslek İlkelerinden” hiçbir zaman ayrılmayarak görevini yerine getirmeye devam etmektedir. Muratpaşa Belediyesi’nde İçişleri Bakanlığı’nın raporunda yer alan usulsüzlükleri kamuoyunun bilgisine sunmak, Basın Meslek İlkeleri’nin gereğidir. Başta söz konusu belediye olmak üzere, hiçbir kurum ve kuruluş basın özgürlüğüne yön vermemelidir. Toplumu bilgilendirme yükümlülüğü olan basın ve yayın organlarının habere ulaşabilme imkan ve güvencesi basın haklarının vazgeçilmez unsurudur.

VERDİĞİMİZ SÖZDEN CAYMAYIZ

Öncelikle gazetemizin künyesinde yer alan ‘Lider Gazete basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir’ sözüyle hareket ettiğimizi hatırlatarak, yine künyemizde yer alan,  ‘Köşe yazarlarının görüş ve yazılarının sorumluluğu kendilerine aittir’ ibaresine dikkat çekeriz. Gazetemizde yayımlanan tüm köşe yazıları, yazarlarımızın sorumluluğunda olmakla birlikte, verdiğimiz hiçbir sözden caymadığımızı kırmızı çizgiyle belirtmek isteriz. Gazetemiz, İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı rapora bağlı kalarak 11 birim müdürünün geçici görev adı altında Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nde görevlendirildiği ancak belirtilen görevlilerin işe gelmediğinin tespit edildiği bilgisini kamuoyuyla paylaşmıştır.

Raporda yer alan bilgilere göre, görevini yerine getirmediği halde belediyeden maaş alan kişilerin kamuoyunda itibarsızlaşmaması için fotoğrafları gizli kalmak amacıyla buzlanmıştır.

‘ÇİFTLİK’ KELİMESİNİN KARŞILIĞI!

Öte yandan Muratpaşa Belediyesi’nin açıklamasında yer alan, ‘Muratpaşa Belediyesi’nde alın terinin son damlasına kadar çalışarak ailesine, çocuklarına helal lokma götüren binlerce kişiyi çiftlik hayvanına benzetmiştir’ ibaresi ile ilgili olarak, haberin başlığında yer alan ‘Çiftlik’ benzetmesi personellere yönelik değil, belediyenin kimsenin kendi alanı olmadığı ve başkan dahil kimsenin kendi çıkarları doğrultusunda hareket edemeyeceği anlamında kullanılmıştır. Kelimelerimizin çarpıtıldığını belirterek, söz konusu iddiayla ilgili Türk Dil Kurumu’nda ‘Çiftlik’ kelimesinin mecaz anlamı karşılığının ‘karşılıksız yararlanılan, emek ve para vermeksizin geçinilen yer, çıkar sağlanan yer” olduğu bilgisini paylaşırız.

‘GAZETECİ’ SAVCI DEĞİLDİR

Söz konusu belediyenin, ‘Siyaset yapmak Muratpaşa Belediyesi’nin işi değildir’ sözüne katılarak, ‘Ama bu yayın hakkında gerekli yasal girişimler yapılacaktır’ açıklamasını saygıyla karşılıyoruz. Ancak yaptığımız haberin İçişleri Bakanlığı raporuna dayandığını, herhangi bir iftira yapılmadan kamuoyu bilgisine sunulduğunu hatırlatıyoruz. Tüm bunlarla birlikte daha önce emsal niteliği taşıyan bir mahkeme kararına göre, “Gazetecinin bir savcı gibi somut gerçeği araştırmak görevi olmayıp o anda görünen gerçeği aktardığı - şayet gazetecinin bir savcı gibi gerçeği resmen araştırmakla yükümlü tutulması halinde haberin güncelliğini yitireceği ve basın özgürlüğünün kısıtlanacağı - haberin, toplumun bilgi edinme, basının haber verme hakkı kapsamında kaldığı - kamu yararının üstün tutulması ve basın özgürlüğü ilkesi gereğince davanın tümden reddi gerektiği” aktarılmıştır. Yaptığımız haberin de tüm bu ifadeler kapsamında olduğunun altını çizeriz.

‘Muratpaşa Belediyesi’nde alın terinin son damlasına kadar çalışarak ailesine, çocuklarına helal lokma götüren’ kişilerin parasıyla, işe gelmediği tespit edilen şahıslara maaş ödemek ‘hukuki literatürde’ haksız kazanç anlamına gelmektedir.

NE AKLA NE MANTIĞA UYGUN DEĞİL

Ayrıca raporda, tek bir personel değil 11 müdürün işe gelmediği tespit edilmiş olup, belediye başkanının sorumlu tutulması gazetemiz tarafından değil bakanlığın soruşturma raporunda yer almaktadır. Diğer yandan bir belediye başkanının, müdürlerinin ve aynı siyasi partide omuz omuza seçim çalışmaları yaptığı bir ‘belediye personelinin’ işe gelip gelmediğinden haberdar olmaması ne akla ne mantığa uygun değildir. Sonuç olarak, soruşturma neticesinde gerçekleşen yolsuzlukları rutin bir gelişme gibi gösterip, Türkiye’nin diğer belediyelerini zan altında bırakmak da oldukça üzücü bir durumdur.

DOĞRUYU SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Muratpaşa Belediyesi’nin soruşturmaları ile ilgili dosyamızın devamını yakında kamuoyunun takibine sunacağız. Basın özgürlüğü, düşüncelerin iletilmesini ve toplumda dolaşmasını gerçekleştirerek kişilerin ve toplumun haber almasını sağlayan bir ifade özgürlüğü aracıdır. Aynı zamanda ifade özgürlüğünün bir görünümü olarak ortaya çıkan basın özgürlüğü sadece basın sektöründe çalışanlara değil ifade özgürlüğü gibi herkese tanınmıştır. Bu özgürlük bir yandan halkı ilgilendiren haber, düşünce ve görüşlerin iletimini güvence altına alırken diğer yandan da halkın bu bilgileri alma hakkını korumaktadır.

LİDER MEDYA GRUBU