Zimmet oyunu cezasız kalmadı

Lider Gazete’nin “Vurguna ‘Gelin’” başlığıyla manşetten duyurduğu haberle ilgili flaş gelişmeler yaşandı. CHP’li Konyaaltı Belediyesi'ne sahte diplomayla işe alınan Ç.B. isimli kadına belediyeye ait yüklü miktarda parayı zimmetine geçirme iddiasıyla açılan davada 3 yıl hapis ve 625 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Lider Gazete’nin “‘Vurguna ‘Gelin’” başlıklı manşetiyle ortaya çıkardığı ve akabinde ‘Zimmet Oyununa Mahkeme Tokadı’ manşetiyle gündemde tuttuğu Konyaaltı Belediyesi'nde yaşanan evrakta sahtecilik ve zimmet olayını ilişkin davada yeni gelişme yaşandı. Ç.B. isimli kadın şahıs, 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimden 20 gün önce Konyaaltı Belediyesi’nde işe başladı. Sahte lisans diploması ile üniversite mezunu olduğunu beyan eden personel, çalıştığı süre boyunca kendisi dâhil tüm çalışanların maaş, sigorta gibi işlemlerini takip etmekle görevlendirildi. Yapılan bir kontrol sırasında, işe başlarken getirdiği diplomadaki yazıların okunamaması nedeniyle Ç.B.’den diplomasının aslını getirmesi istendi. Bu talep üzerine köşeye sıkışan Ç.B., özel sebepleri gerekçe göstererek 9 Ağustos 2022 tarihinde görevinden istifa etti.


2 AYRI HESABA PARA AKTARDI

Belediye içinde yapılan mesleki yeterlilik sınavında da kötü bir performans gösteren Ç.B.'nin şüpheli istifası dikkat çekti. Dönemin Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen'in talimatıyla Ç.B. yakın takibe alındı. Geçmişe dönük yapılan kontrollerde Ç.B. isimli çalışanın toplamda 567 bin lirayı zimmetine geçirdiği belirlendi. Araştırmaya derinleştiren belediye ekipleri, personel maaş ödemelerinden sorumlu Ç.B.'nin kendi adına açtığı 2 ayrı hesaba fazladan 135 maaş karşılığı para aktardığını saptadı.


SAVCILIK İDDİANEME HAZIRLADI

Soruşturmanın ve bilirkişi raporlarının ardından Ç.B. hakkında 17 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelinin işe başvuru evrakı arasında bulunan lisans diplomasındaki üniversitede yapılan araştırmada, Ç.B. adlı bir mezun bulunmadığının belirtildiğine dikkat çekildi. Şüphelinin maaşını ilköğretim personeli için belirlenen tutardan alması gerekirken, lisans mezunları için belirlenen tutardan aldığı, yine 2020-2022 yılları arasında 135 işlemle fazladan aldığı maaşlar ile toplam 567 bin lirayı hesabına geçirdiğinin tespit edildiği belirtildi.

İddianamede ifadesine yer verilen Ç.B., "Evde yapılan aramada ele geçirilen ve belediyedeki dosyamda bulunan diplomayı ben sunmadım, diploma suretini avukatım soruşturma dosyasında görüp bana verdi. İş yerinde çeşitli birimlerin tüm puantaj, özlük ve diğer işleri kapsayan düzenleme sorumluluğu sözlü olarak bana verildi. Maaş ödemelerinde listeye ismim birden çok kez yazıldığı ve hesabıma para geldiği doğru, bu şekilde işlem yapmam yönünde Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda vekâleten şirket yetkilisi olan T.E. talimat verdi" dedi.


3 YIL HAPİS, 625 BİN LİRA PARA CEZASI

Konyaaltı Belediyesi’ndeki yüz kızartan zimmet olayına ilişkin Antalya 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada Ç.B., suçlamaları kabul etmedi. Ç.B., şirkete herhangi bir üniversite diploması sunmadığını, çalışmaları nedeniyle üniversite mezunu yevmiyesi üzerinden maaş aldığını, bahsedilen 567 bin liralık tutarın ise yanlış olduğunu belirterek, beraatını talep etti. Ç.B., kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçundan, suçu değişik zamanlarda katılan kuruma karşı birden fazla kez zincirleme şekilde işlediğinden dolayı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi. Sanığa ayrıca 625 bin lira adli para cezası verildi. Ç.B., avukatları aracılığıyla verilen cezaya itiraz etti. Diğer yandan Ç.B.'nin, olayın yargıya yansımasının ardından işinden ayrıldığı öğrenildi. 

 KAYINPEDERİ BÖCEK’İN  A TAKIMINDA

Zimmetine para geçirdiği öğrenilen Ç.B.’nin kayınpederinin Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yapan ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün istifası sonrası boşalan ANET Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda bir süre oturan Edip K.B. olduğu öğrenildi. Emekli eski emniyet müdürü olan Edip K.B., ayrıca 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi’nde de CHP’den meclis üyeliği yapmıştı. Edip K.B’nin gelini işe alındığı tarihlerde belediyede başkan yardımcısı olduğu ve onun referansı ile işe girdiği tahmin ediliyor.