ZİMEM DEFTERİYLE BORÇLAR SİLİNİYOR
MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Boğaçhan Göksu, konuk olduğu Turuncu Koltuk’ta, geleneksel olarak devam ettirdikleri zimem defteri geleneğinin herkese örnek olması gerektiğine değinerek, “Siz gidersiniz bir bakkala ve veresiye defterini satın alırsınız. İhtiyaç sahipleri sizi bilmez, siz ihtiyaç sahiplerini bilmezsiniz” dedi.
Rabia DEMİROK, Özge TOPTAŞ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şube Başkanı Boğaçhan Göksu, Lider Haber’de yayınlanan Turuncu Koltuk programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Göksu, Osmanlı geleneği olan zimem defteri ile bakkaldaki veresiye defterini satın aldıklarını ihtiyaç sahiplerinin borcunu kapattıklarını söyledi. Yalnızca dernek üyelerinin değil, tüm iş adamlarının katkılarıyla yapılan bu uygulamayla ihtiyaç sahiplerine aynı zamanda koli yardımı da yapılıyor. Zimem defteri uygulamasının herkese örnek olması gerektiğini belirten Başkan Göksu, “Bu bir Osmanlı geleneği, çok naif bir düşünce. Osmanlı’da yapılan çalışmayı devam ettiriyoruz. Tüm MÜSİAD şubelerinde bu yapılır. Siz gidersiniz bir bakkala o veresiye defterini satın alırsınız. İhtiyaç sahipleri sizi bilmez, siz ihtiyaç sahiplerini bilmezsiniz. Biz muhtarlarımızla istişare yapıp gideceğimiz bakkalları ona göre seçiyoruz. İhtiyaç sahibi kimler varsa sayfayı yırtıp ödemesini yapıyoruz. Sadece MÜSİAD’dan değil, birçok iş adamı destek oluyor” dedi.
“DAHA FAZLASINI YAPABİLECEĞİMİZİ GÖRDÜK”
MÜSİAD’a herkesin üye olabileceğini söyleyen Göksu, ihracat ve markalaşma yolunda birçok çalışmaya imza attıklarını söyledi. Bu konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Göksu, "Ciddi çalışmalar yaptık ama Türkiye’de vücut bulmayabiliyor. Artık konuşmaktan vazgeçmemiz lazım dedik. 14 kişilik ortak şirket kurduk. İleri teknolojide istihbarat teknolojisini kullanarak nerede ne eksik, nasıl fazla satarız diye bir ekip oluşturduk ve şirket kurduk. Bu şirkette öncelikli hedefimiz MÜSİAD üyelerinin ve Antalya’dan ürünlerin ihracatını gerçekleştirmek. Hiç ihracat yapmayan kişilere dokunduk. İhracatla ilgili eğitimler aldık. Hiç ihracat yapmadıysanız biraz korkutucu gelebiliyor ama bunları yapmak zor değil. Daha fazlasını yapabileceğimizi gördük” dedi.
“LİMON ÜRETİCİSİNE LİMONATA SATIYORUZ”
İlerleyen günlerde markalaşma ile ilgili eğitimlere devam edeceklerini söyleyen Göksu, “Markalaşmaya ihtiyacı olan 10 firmaya direkt dokunarak eğitimciler markalaşmayla ilgili çalışmalara bizzat el atacaklar. Markalaşmayı insanların aklına sokmak. Markalaşmaya hevesli olsunlar. Firmalarımızın çoğu çok ciddi markalaşma düşüncesine girdi. Bununla ilgili çalışmalarımızı başladık. Markalaşma konusunda katma değerli üretimler çıkarmak istiyoruz. En yüksek teknolojinin kullanılarak daha değerli ürünlerin satılmasını sağlamak. En büyük limon üreticisi olan Hindistan’a limonata satıyoruz” diye konuştu.
GENÇ MÜSİAD’A ÖVGÜLER
Gençlerin önemine değinen ve Genç MÜSİAD’ın çok değerli çalışmaları olduğunu söyleyen Başkan Göksu, “Amaç, gençlerin bizden aldığını diğer gençlere aşılaması. Vizyoner bir genç oluyor. MÜSİAD Antalya olarak söyleyim bizim gençlerimiz müthiştir. Bir görev verdiğinizde hiç arkanıza bakmanıza gerek kalmaz yapılmış olur. Böyle bir ekip bizim için bir fırsat. Müthiş çocuklar. Bizim çocuklarımızı emanet edeceğimiz kişiler onlar. Ülkenin refah içinde olması bu adamlara bağlı” ifadelerine yer verdi.