ZİHNİYET

“Bu kafayla gidersen askere, çok alırsın teskere” diye zaman zaman arkadaşlar arasında kullandığımız bir cümle vardır. Umursamayan, önemsemeyen ve hayata hep boş vermişlik ile bakanlara söylenir genelde. Bugünlerde bu söz bizim muhalefete ne yakışıyor değil mi?

***

Seçimler biter bitmez hemen bahane arama, hemen suçlu bulma veyahut ta çamur atarak meşru bir seçimi gölgeleme zihniyetindeler. Tıpkı bugüne kadar her seçim sonrası tekrar ettikleri gibi…

Algı, yalan ve kandırma polemikleri! Halbuki bu basit söylemler üzerinde durmak yerine bir kere de olsa dönüp aynaya bir baksalar, biz nerede hata yaptık, nerede yanlış yaptık diye düşünseler belki de bir sonraki seçim çok çok farklı olacak ama adamların niyetinde seçim kazanmak yok ki!

***

Muhalefet olmak çok kolay, çünkü; sorumluluk yok, milletin derdini çekmek yok, sürekli olarak yeni projeler peşinde koşarak üretmek yok! Beş sene boyunca salla sallayabildiğin kadar!

Böylesi rahat ve keyifli bir hayat varken ne diye gece gündüz uğraşacaksın ki? Nasıl olsa ekmek elden su gölden misali sizi ömür boyu muhalefette de olsanız besleyecek bir kitle var.

***

Böyle olmak yerine gerçekten seçimleri kazanma ve millete hizmet etme gayesi olsa bir partinin yapacağı tek şey kaybedilen seçimlerden sonra sorumluluk almak ve hemen bir sonraki seçime dönük hazırlık yapmak olur.

***

Aday mı yanlış?

Politikalar mı yanlış?

Yola çıkılan ortaklar mı yanlış?

***

Veyahut da “milletin derdini anlayamayan bir siyaset anlayışı mı var” diye bir araştırma yapar, hatalardan ders çıkarır ve gereken hazırlığı da erkenden yaparak bir sonraki seçimde iddialı hale gelebilirsiniz.

Ama dedim ya onların öyle bir derdinin olduğunu pek sanmıyorum. Kendi koltuklarını korumak uğruna verdikleri mücadeleyi biraz da memlekete hizmet için verseler belki de bu ülkeye ve bu millete daha çok faydaları olur.

***

Tabi ki böyle düşünebilmek te bir zihniyet meselesi.

Herkeste de olmasını beklememek lazım.