Zeytinpark Antalyalıları bekliyor

Antalya’da 1930’lu yıllarda 22 bin dönüm olan ve yapılaşmanın etkisiyle 10 kat küçülen Vakıf Çiftliği kentin akciğeri olarak korunuyor. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 2010 yıllında kiraladıkları alana ilişkin,

1
Antalya’nın akciğeri olarak adlandırılan ve 2010'da Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından 20 yıllığına kiralanan Kepez ilçesinde yer alan Vakıf Zeytinliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, ATSO, AESOB gibi kent dinamiklerinin bir araya gelip kurduğu Zeytinpark AŞ ile koruma altına alındı.
2
Betonlaşmadan kurtarılan 2 bin 600 dönümlük arazideki 20 bin zeytin ağacı Antalya’ya nefes oluyor. Türkiye’ de bir şehrin içindeki en büyük, dünyada da bir şehrin içindeki 9. en büyük alan olan Zeytinpark’ta 25 bin ağaç bulunuyor. Zeytinpark, sahip olduğu ağaç yapısı ile her yıl havadaki 2 bin 600 ton tozu, 610 milyon metreküp karbondioksiti emerek temizliyor.
3
Kiralanmadan önce, madde bağımlıları ve sanayi atıklarının merkezi olan alan, Antalya Ticaret Borsası tarafından kiralanması ile birlikte yaklaşık 6 bin metre duvarın tamamı yapılarak alan korunma altına alındı. İnşaat atıkları yüzlerce kamyonla kent dışına atılırken, madde bağımlılarının alanı terk etmesi sağlandı, fuhuş alan dışına çıkartıldı. Alan temizliği ile çıkan orman yangınları engellendi.
4
Antalya'nın coğrafi işaretli zeytini tavşan yüreği ile manzalina, memecik, tavşan ve Ayvalık türleri başta olmak üzere 10'a yakın zeytin türü ile narenciye, çam, ardıç, selvi, sandal (dağ çileği), palmiye gibi toplamda 24 ağaç türünün bulunduğu Zeytinpark’ta, 5 yıl önce Manisa'da yol yapım çalışmaları nedeniyle kesilecekken, köklenerek Antalya'ya taşınan 760 ve bin 200 yaşında iki zeytin ağacı da bulunuyor. Kuş cıvıltılarının yürürken eşlik ettiği yeşil alanda 7 parkur yer alırken, kuşlar başta olmak üzere tilki, sincap, kaplumbağa, sürüngenler gibi bazı yaban hayatı türleri de gözlemlenebiliyor.
5
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Valisi Hulusi Şahin’in geçtiğimiz günlerde Zeytinpark’ta düzenlenen toplantıda, "Burayı bir imar faaliyetiyle yeşil alan olarak yazalım. Sabitlensin ve bu mesele bitsin, son kaleyi kurtaralım" sözleriyle memnuniyetini dile getirdi. Çandır, "Yola çıktığımızda; buranın, Antalya halkına açılacak yeşil dokusuyla olduğu gibi muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması üzerine yola çıkmıştık, o noktada çalışmalarımız devam ediyor. Kiralamayla ilgili bir sorunumuz yok ancak burasının birinci derece tarımsal sit alanı olarak belirlenmesi talep edilmişti, Çevre Bakanlığının tekrar burayı sit alanı olarak değerlendirme süreci halen devam ediyor, sonuçları bekliyoruz. Ben inanıyorum ki, Antalya halkı bu yeşil dokusuna sahip çıkacaktır, alanın olduğu gibi muhafaza edilmesi için de gerekli baskıyı kuracaktır" ifadelerine yer verdi.
6
Başkan Ali Çandır, alanın doğal yapısını bozmamaya gayret gösterdiklerini dile getirerek, amaçlarının alanı korumak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu kaydetti. Çandır, konuşmasına şu şekilde devam etti:"Alanın doğal dokusunu hiç bozmadan, ekolojik yapısını etkilemeden tüm canlılar ile birlikte korumaya çalışıyoruz. O nedenle, biz burada peyzaj bitkisi dikimi bile gerçekleştirmiyoruz. Birçok sürüngen hayvan burada yaşantısını sürdürüyor, temel hedefimiz burayı olduğu gibi korumak ama bunu yaparken de özellikle öğrencilerimizi buraya getirmek. Çocuklar, ziyaretlerinde doğayla kucaklaşarak, burada çeşitli eylemler yapıyor. Bizim derdimiz burasının bir adet yeşil alan olarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması. Halkımızın buraya gelip, bir bardak çay içmesi bile bu mücadeleye destek verecektir, burada her gün kahvaltı yapabilecekleri ürettiğimiz ürünlerden satın alabilecekleri mekan var. Burayı bir anlamda doğa akademisi tadında sürdürmek istiyoruz. Buranın yaşaması için de en büyük temennimiz, kentte yaşayanların, şehri ziyarete gelenlerin Zeytinpark’ı ziyaret etmesi."
7
8
9