ZEYTİNKÖY’DE SEÇİM MESAİSİ

Antalya’nın göbeğinde bir semt. Büyükşehir Belediyesi’ne 2, Cumhuriyet Meydanına ise 3 kilometre kadar mesafede bir yer. Kuzeyinden Gazi Bulvarı geçiyor. Kentin her yönüne ulaşım açısından en iyi noktada yer alıyor. Burası Antalya’da Romanların ağırlıkta olduğu Zeytinköy semtindeki Yeşildere Mahallesi. Geçmişte tarım ve hayvancılıkla geçinen bu mahallenin halkı eskiden at arabalarıyla toptancı halde taşımacılık yapıyordu. Kadınlar da sepetçilik yapıyordu. Bazıları da köy düğünlerinde düğünlerde çalgıcılık yapıyordu. Zamanla bu işler yok olunca çoğu işsiz kaldı.

***

Bölgedeki ortaokul ve lise de, 1980’lerde Anadolu lisesine tahsis edilince Zeytinköylüler eğitimden de mahrum kaldı. Mülkiyet ve imar sorunları da yıllarca devam edince Antalya’nın göbeğindeki bu semtte kentsel dönüşüm de gecikti. Mahalleye ne yol açılabildi, ne de tam anlamıyla alt yapı getirilebildi. Halen tarafı bile belli olmayan davalık arsalar var o bölgede. Haliyle böyle bir durumda o bölgede uyuşturucu da dahil olmak üzere her türlü suçla ve sorunla karşılaşılabiliyor. 

***

Bunun sonucu olarak bu mahalle geçtiğimiz hafta yaşanan yağmurda da su baskınlarına uğramış. Hatta yeni evlenen çiftlerin eşyaları bile yağan yağmurda kullanılamaz hale gelmiş.  “Geçmiş olsun” dilemeye, acıları paylaşmaya gelmiş siyasetçiler. Çünkü önümüzde 31 Mart seçimleri var. Herkes oy derdinde. Sonuçta Zeytinköy’dekiyle Lara ve Konyaaltı’nda oturanın da oyu bir. Seçim öncesi Zeytinköy’ün yolunu bile bilmeyenler uğramış Yeşildere’ye. Mahalleye yardımlar falan yapılmış.  Seçimden sonra “şöyle yapacağız, böyle yapacağız” diye bir sürü söz verip gitmişler.

***

Seçim öncesi hatırlanan Zeytinköylüler 31 Mart seçimlerinde elbette kim kendisine daha iyi hizmet edecekse ona göre oyunu verecektir.  Bu seçimde aynı zamanda mahalle muhtarlarınızı da seçeceğiz. Yeşildere Mahallesi’nde 2009 ile 2019 yılları arasında iki dönem Kemal Genbeş muhtarlık yaptı. Kemal  Genbeş,  şimdi de 31 Mart seçimlerine hazırlanan bir muhtar adayı. Daha huzurlu, güvenli yaşanılabilir bir mahalle oluşturmak için yola çıkmış Kemal Genbeş.

***

Bölgenin makus talihine son vermek amacıyla 10 maddelik bir reçete hazırlamış. Sosyal projelerle mahallenin kötü imajını değiştirmekle işe başlamayı planlayan Kemal Genbeş bir yıl içinde mahalleye bir kreş, çok amaçlı bir düğün salonu yaptırmayı planlıyor. Mahallenin gençlerinin  boş vakitlerini sporla ve sanatla değerlendirmesi için,  kamu arazi içinde olacak şekilde  bir halı saha yaptırmayı,  mahalle halkına beş yıl boyunca ücretsiz olarak Anıtkabir’e ve  Çanakkale Şehitliğine, Hacı Bektaş’a, Mevlana’ya Kültür gezileri düzenlemeyi vadediyor.

***

Antalya’da mezarlık konusu da bir sorun. Çünkü herkes en yakınındaki mezarlıkta toprağa verilmek istiyor. Kemal Genbeş, Yeşildere Mahallesine ait olan Zeytinköy Mezarlığını da  yanındaki kamu arazisinin tahsisini yaptırarak büyütmeyi planlıyor. Bildiğim kadarıyla bölgeye en yakın sağlık ocağı Antalya Anadolu Lisesinin altındaki Karacaoğlan Caddesinde. Mahallenin ne sağlık ocağı, ne okulu, ne camisi ne de kütüphanesi var. Bırakın bankayı, PTT’yi elektrik ve su abonelikleri işlemi için vezne de yok. Kemal Genbeş mahalleye bunları da getirmeyi vadediyor.

***

Yoklukların olduğu bu mahallede suç dersen çok. Tertemiz insanlara bile Zeytinköy’de yaşadığı için potansiyel suçlu muamelesi yapanlar çıkabiliyor. Alt yapı sorunları da çözüme kavuşturulursa,  mülkiyetle ilgili sıkıntıların olduğu arsalardaki problemler de ortadan kaldırılırsa Zeytinköy herkesin yaşamak isteyeceği bir semt olacaktır.