ZAVALLI

Küstah kişi başkalarına yüksekten bakar, Burnu havada gezer, Dilinden yalan çıkar, Kendini başkalarından üstün zanneder, Elinden hayır çıkmaz oldukça cimridir, Aslında zavallının tekidir.

Ey delikanlı!.. Aziz vatanın temiz topraklarında şu fedâkar millete hizmet aşkın varsa öyle Miskin miskin duramazsın Şaşkın şakın oturamazsın Tembel tembel yatamazsın Yayından fırlamış bir ok gibi hedefe kilitlenmelisin Yoksa turşu olmuş sebzeler gibi aslını (özelliğini) kaybedersin.

SOLDURAN VE KIZDIRAN

Kadınlar aslında sevimli bir güldür, onları solduranİlgisizlik ve kaba davranışlardır. Pençeli bir aslandır. Eve geldikleri zaman onları kızdıran asık surat ve acı sözlerdir.

ŞEREFLE YAPMAK

Süt tenceresine kaşık atılmamışsa kaymak yersin Evlendiğin zaman namus mührüne dokunulmamışsa "Şerefle yaşamak budur” dersin

KARA KUZU/HİKMET

Utanmaz yüzlerden, utanmaz zürriyetler hâsıl olur. Zira bir ağacın kökü ne ise filizi odur. Fakat Hz. Allah'ın işine akıl ermez. Bazen kara koyunun ak kuzusu, Bazen ak koyunun kara kuzusu olur.

SAÇAR

Bazı hanımlar akşam eve gelen beyinin elinden gül bekler, Bazı hanımlar ise duygusallıktan ziyade aklı selimliği ağır basan beyinden gülümseme bekler. Akıllı bey odur ki canı sıkkın bile olsa eve geldiği zaman önce selam verir sonra gülümser, çünkü kadın nazik bir çiçek gibidir, zira çiçek güneşi görünce açılır etrafına güzel kokular saçar.

YOL ARAYIŞI

Bazen devletler arasında bir olaydan dolayı anlaşamadıkları zaman yani sözün bittiği yerde savaş başlar. Yolun bittiği yerde ise ya geri dönülür ya da yeni bir yol arayışına girilir.

Genç kardeşim hem ibadet yönünden hem çalışma yönünden sende bir durgunluk var, silkin kendine gel aslan gibi atak ol.

İYİ NİYET

Bazı iyi niyetli insanlar "grip oldum yaklaşmayın. Benim yüzümden kendinize mikrop almayın dikkatsizlik yüzünden kendinize eziyet etmeyin. Böylece rahat ibadet yapmaktan geri kalmayın" der.

HEDEFSİZ ADAM

Hedefsiz adamlarla arkadaş olanların ömrü boşa geçer hem de toplumda kalitesiz adam olur. Hem dünya için hem de ahiret için zarar eder. Hele düşünün şu toplumdaki insanların kaçta kaçının hedefi var?

KANAT

Dört kanatlı kuş görmedim fakat madde ile manayı, akıl ile kalbi beraber götürüp madden ve mağnen terakki eden aziz insanları tarihinden okudum. Birinci Sultan Murat, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim hazretleri gibi...