ZATÜRRE HERKESİ ETKİLİYOR

Her mevsim görülebilmekle beraber en sık kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı yediden yetmişe herkesi etkiliyor. Soğuk algınlığının ciddiye alınmayıp ilerleme göstermesi halinde ise başta bronşit ve zatürre gibi ciddi sağlık problemleri ortaya çıkıyor.

Akciğerin en uç yapısını oluşturan ve havadaki oksijenin vücuda girdiği bölge olan hava keseciklerinin yaygın olarak iltihaplanması hastalığı olan zatürrenin özellikle bağışıklık sistemi yetersiz, kanser ve kanser tedavisi gören hastalarda, vücut direnci düşük olan yaşlılar, bebekler ve küçük çocuklar için riskli durumlara yol açabileceği belirtiliyor.

DÜZENLİ HEKİM TAKİBİ

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Abdurrahman Akdoğan, zatürreye her yaş grubundan insanın yakalanabildiğini söyledi. Dr. Akdoğan, “Zatürre koronavirüs öncesinde de yoğun bakımda çok sık rastlanılan bir hastalıktı. Yaşlılarda biraz daha ağır geçen bir rahatsızlık. Koronavirüs başladıktan sonra hastalığın seyri çok daha ağırlaşmaya başladı. Zatürre, kronik hastalığı olmayanlarda çok ağır seyretmiyor. Kronik rahatsızlığı olanlarda ise düzenli bir hekim takibi gerekiyor” dedi.

MASKE, MESAFE VE HİJYEN

Uzmanlar tarafından koronavirüs salgını sürecinde zatürre aşısı yapılması tavsiye ediliyor. Hastalığı önlemenin daha az zahmetli olduğunu vurgulayan Dr. Akdoğan, “Koruyucu önlemler çok önemli. Hastalığı önlemek daha az zahmetli, tedavisi daha kolay oluyor. Fakat ülkemizde kafa karıştırıcı sosyal medya yayınları, aşı karşıtlığı, alternatif bir takım yöntemler insanlarda ölüm tehlikesine yol açabiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan bir kişi maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymalı” ifadelerini kullandı.