ZARAFET

Canlılığını kaybetmeye başlayan yaşlı ağaçlar ormanda kesilir. İstiflenerek nizami bir şekilde taşınır. Hızarda belli şekilde kesilir. Son olarak da ustanın tezgahından geçtikten sonra kaleme dönüşür.

***

Un hamur haline geldikten sonra defalarca açılarak kağıt kıvamına getirilir. Ceviz veya fıstık ilave edildikten sonra fırına girer ve finalde şerbet eklenmesi sonucu baklava ve türevleri şeklinde tatlı haline gelir.

***

Süt küçük veya büyükbaş hayvanlardan elde edilir. Sağılan sütler köylerden veya çiftliklerden soğutuculu araçlarla toplanır. Fabrikalara teslim edilen çiğ sütler birçok testlerden geçer. El değmeden ambalajlı hale gelen sütten yoğurt, sütlaç, puding, kaşar, beyaz peynir, tereyağı, kaymak gibi birçok ürün elde edilir.

***

İnsan da sırasıyla önce aile sonra okul ortamında, ardından askerlikte ve finalde iş hayatı vesilesiyle toplumda görgü, bilgi ve eğitimle olgunlaşır. İnsanları idare edecek hale gelir.

***

Kendi fıtratı, karakteri ve yeteneklerinin üstüne aldığı eğitimler, gördüğü ortamlar sayesinde kendini geliştirir ve zenginleştirir. Ama ruhunda kabalık olanlar ne kadar eğitilse de zamanla karakterinde ne varsa onu ispat eder.

***

Maalesef toplumumuzda eğitimli ve eğitimsiz cahiller de var. Yaşadığı ekosistemde hâlâ bir insanla, bir kadınla nasıl konuşulacağı hakkında hiçbir fikri olmayan bireylerimiz var. Gelişime kapalı, hiç üstüne koyamamış.

***

Argo, küfürlü konuşmayı ağzından düşürmeyen, hakareti sıradan bir hal sayan bireylerimiz var. ‘Ben buyum, özüm de sözüm de düzdür’ gibi kılıflarla örtülemeyecek kadar kaba insanlarımız var.

***

Dürüstlük, duruşu olmak, geldiği yeri unutmamak gibi kavramlar nezaketsizlik anlamına gelmez. Yaşadığımız toplumda kaba ve düşüncesiz olmak, ağzından çıkan sözün nereye gittiğini düşünmemek bir meziyet değildir.

***

Meziyet oturuşunla, kalkışınla, konuşmanla, nezaketinle, edebinle toplumda örnek olmaktır. Hal ve hareketlerinle insanların sana saygı duymasıdır. Çocukların senden örnek almasıdır.

***

Dünyanın her an, her gün döndüğü gibi insan da sürekli gelişim içindedir. Meziyet dününü beğenmemek, geçmişini hor görmek değil olumlu anlamda geliştiğinin bir göstergesi olarak her gün üzerine koyabilmektir.

***

Öncelikle gülümsemeyi bilen, tebessüm edebilen insan çevresine pozitif enerji yayar. Teşekkür etmeyi bilmeli, yeri geldiğinde de özür dileyebilmeliyiz. Sonuçta insanız, eksiğiz. Tabii ki hatalarımız olacak.

***

Bizi biz yapan değerlerimizden uzaklaşmamalıyız. Kendimizi övmeden gerektiği kadar konuşmalıyız. Bildiğimiz ve bilmediğimiz şeyleri doğru tespit edip konuşmak için konuşmamalıyız. Son olarak da dinlemeyi bilmeliyiz.

 

SON SÖZ

İnsanı kaliteli kılan şey davranışlarıdır. Kendimize katacağımız en güzel değer zarafettir. Hayatımızda bizi diğerlerinden ayıracak ve asıl farkı oluşturacak en önemli özellik zarafet olmalıdır. Zarif insanlara sevgiyle..