ZAMLAR TRAFİĞİ RAHATLATTI!

Sevgili okurlar farkında mısınız? Özellikle son aylarda  trafikte ciddi oranda rahatlama yaşandı.   Örneğin benim daha önce yaklaşık bir saat süren işe gelip giderken yolculuğumun süresi; 15 dakikaya kadar düştü.

***

Antalya’ya yeni yollar mı yapıldı? Hayır.  Ulaşım ağında bir değişiklik mi oldu? Hayır. Peki nasıl oldu? Tuhaf ama; bu sorun en acı reçeteyle;  zamlarla çözüldü. Çünkü zamlardan sonra akaryakıta para yetiştiremez olduk. Araçla gideceğimiz yerlere yaya olarak gitmeye başladık. 

***

Araban varsa bineceksin. Ama artık depoyu dolduracak benzinin parası yoksa ne yapacaksın? İşte böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. “Acaba yanlış mı düşünüyorum” diye akaryakıt istasyonlarına gittim.

***

Pompacısından muhasebecisine, market çalışanından, patronuna kadar arayıp sordum. Cironun arttığını, ancak satılan akaryakıt miktarının ciddi oranda düştüğünü söylediler. 

***

Cironun artması zamdan kaynaklanıyor. Miktardaki düşüş  ise  satılan akaryakıtın litresindeki azalmadan kaynaklanıyor.

***

Üstelik  kar marjı da düşmüş. Kar marjındaki düşüşe ilave olarak satılan miktar da azaldığı için para kazanamaz hale gelmişler.

***

Yani sürümden de kazanamıyorlar. Üstelik satılan litre miktarındaki düşüş öyle böyle değil. Her bir istasyonda binlerce litrelik azalma var.

***

Nitekim Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin de bu konuda bir açıklama yapmış. Kar marjı düştüğü için önümüzdeki süreçte sektörün batmanın eşiğine geldiğini söylemiş ATSO Başkanı Çetin.

***

Haliyle bu gidişattan akaryakıt istasyonlarında istihdam edilen 150 bin civarındaki kişi de olumsuz etkilenecek. Birçoğu işsiz kalacak. Akaryakıta yapılan zamlar, iğneden ipliğe yansıyacak.

***

Nitekim; bu zamlar gerekçe gösterilerek Antalya’da 15 Ocak’tan geçerli olmak üzere toplu taşıma ücretlerine zam yapıldı.

***

Bu konuda Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan da “Hiç kimse ulaşım zammı üzerinden siyaset veya eleştiri yapmasın. Üç ayda akaryakıta yüzde yüz zam gelmiş. Lastik fiyatı 1500 iken 5 bin olmuş. Araçlarımız kilometrede 3 lira yakarken 6 şu anda 6 lira yakıyor” diyerek olası eleştirilere peşinen sosyal medya hesabından açıklama yapmış.

***

Haliyle yakıt parasından dolayı aracını kullanmayıp toplu taşımayı tercih edenler 15 ocaktan itibaren   daha fazla  ödeme yapmak durumunda kalacaklar. Ya da  toplu taşımayı da kullanamayacaklar.

***

TABANVAY

Peki o zaman ne yapacaklar.  Birçoğu tabanvayı tercih etmek durumunda kalacaklar.  Yani yürüyecekler.  O zaman Trafiği rahatlatan zamların belki de sağlıklı yaşam için spora vesile olduğu iddiası gündeme gelecektir. Ama zamanın çok değerli olduğu günümüzde; düştüğümüz şu hale bakın…