ZAMAN SEL GİBİDİR

Kendisine çok güvenen Fransız komutanı Napolyon Suriye’nin Akka Kalesi’nde Osmanlı paşası Cezzar Ahmet Paşa’ya yenilince şöyle demiştir:

Cezzar Ahmet Paşa’ya yenilmeseydim Hindistan’a kadar ilerler Doğu İmparatoru olurdum. 100 bin Türk Ordusunu kumanda etse idim Dünya imparatoru olurdum. Türkler yenilebilir fakat asla mağlup olmaz.

Nur-u İmani, ihlas ve zevk olmaksızın hile ile ele geçmez. İmansız hayat yaşanmaya değmez. Bir Müslüman Sırat Köprüsü’nü geçmeden, Cennete girmeden nasıl gülebilir anlaşılmaz. Bir kulun kalbinde iman ile haset bir arada bulunmaz. Şuurlu insan bugünün işini yarına bırakmaz.

İmanın sevabı kıyamette tartılmaz, amelin sevabı tartılır. Cennete iman ile girilir, amel ile girilmez. Amelin de namazın da kazası olur, fakat imanın kazası olmaz. İman ile vasiyet olunmaz, amel ile vasiyet olur. Benim için hac yapıver diye. İmanın sevabı ahirette hısımlara verilmez.

Eğer insanca ve İslam’ca yaşarsak Rabbimizin rızasını kazanıp ölürken Kelime-i Şahadeti okuyup şu dünyadan imanla göçebilirsek, bir Müslüman için ölüm çok güzeldir. Onun için şuurlu Müslüman bile bile günah işlemez.

Yuvarlanan taşta yosun bitmediği gibi savurgan insanların cebinde para durmaz. Aşkın planı olmaz. İnsanın kendini bilmesidir önemli olan, kendini bilenin başkası ile zaten derdi olmaz. Halıyı temiz tutmak için günde kırk defa silersen o halı aşınır, yıpranır, kullanılmaz.

Akıllı insan odur ki içki, kumar, fal okları gibi şeytan ameli olan şeylerle meşgul olmaz. Onlarla meşgul olanların akıbeti iyi olmaz. Her insan her insanı sevemez. Yolları, fikirleri ayrı olanlar birlikte plan yapamaz.

Zaman sel gibidir, akar ama durmaz. Hatıralar kolay kolay unutulmaz. Devamlı küçük yerden akan suyun durulmadığı gibi fitne olan bir toplumda huzur bulunmaz.

Kendini bilmeyen cahile söz yetmez. Zehirli mantarı böcek yemez. Tanıdık kimseden başkasına selam vermedikçe kıyamet kopmaz. Vakti gelmeyince çiçek açmaz, horoz ötmez.

Günahsız sohbet antika gibidir, paha biçilemez. Söz ölüm getirmez. Derdi olanın ağzı durmaz. Haddini bilen insan yüzde yüz haklı bile olsa haksızlığa uğrayınca iğrenç ve küfürlü söz ile isyan etmez.

SON SÖZ

Cömertlik çok iyi bir şeydir, onu elden bırakmamalı. Fakat el kesesinden cömertlik olmaz (2800). Bilgili kişi ne der dinle; cimri bir bey memleketine hakim olamaz (3034). Yusuf Has Hacib