ZAM CEO’SU BÜYÜKŞEHİR!

CHP yönetimindeki Antalya Büyükşehir Belediyesi, en fahiş su tarifesinde zirvede yer aldı. Türkiye genelinde yapılan bir araştırmaya göre 2022 yılında 30 büyükşehir belediyesi arasında en yüksek su tarifesinin 13.82 lira ile Antalya’da uygulandığı ortaya çıktı. Türkiye’de en fahiş su birim fiyatları ile hizmet veren ilk beş şehrin CHP yönetiminde olduğu ise dikkatlerden kaçmadı.

Faruk ÇELİK/Zehra TEKECİ

Türkiye’de bulunan 30 büyükşehir belediyesinin 2022’de uyguladığı su birim fiyatlarına ilişkin yapılan incelemede Antalya’nın Türkiye’de en pahalı su hizmeti veren belediye olduğu görüldü. Geçtiğimiz günlerde yapılan inceleme doğrultusunda yayımlanan listede Türkiye’de en yüksek su tarifesi uygulayan ilk beş belediye arasında ilk sırada 13.82 lira Antalya yer alırken kenti 12.69 lira ile Tekirdağ, 9.83 lira ile İzmir, 8.76 ile İstanbul ve 8.69 lira ile Ankara takip etti. Listede, Türkiye’de en fahiş su birim fiyatları ile hizmet veren ilk beş şehrin CHP yönetiminde olduğu ise dikkatlerden kaçmadı.

ERDOĞAN’IN ÇAĞRISI DUYULMAMIŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda enflasyonla mücadele kapsamında büyükşehir belediyelerinin su tarifelerinde KDV indirimi yaparak, enflasyonla mücadeleye katkı sağlamaları konusunda çağrıda bulunmuştu. Özellikle AK Partili belediyelerin olduğu kentlerde su tarifesinde en az yüzde 7 indirim yapılacağını bildiren Erdoğan’ın açıklamasının ardından Türkiye’nin dört bir yanında AK Partili belediyeler indirim için harekete geçmişti. Yapılan çalışmada AK Partili belediyelerin listede sıralamaları çağrıya karşılık verildiğini, uygulanan tarifelerde KDV indiriminin dikkate alındığını ortaya koydu. CHP’li belediyelerin bu çağrıya sessiz kalmaları ise vatandaşların tepkisini çekmişti.

KDV İNDİRİMİNE RAĞMEN YÜKSEK FİYATLAR

Türkiye’nin “Su Cenneti” olarak bilinen ve su rezervlerinin büyük çoğunluğuna sahip Antalya’nın fahiş fiyatlı uygulamaları ise geçtiğimiz günlerde kent gündeminde tartışmalara neden olmuştu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek su indirimine ilişkin Lider Medya’ya verdiği röportajında ise “Bu konu ile ilgili henüz değerlendirme yapmadık” yanıtı ile vatandaşların tepkisini çekmişti. Antalya’da 2019’dan beri suya zam yapmadıklarını ifade eden Böcek, su indirimine ilişkin bir değerlendirme yapabileceklerini bildirmişti. Şubat ayında yapılan açıklamanın ardından Antalya’da su birim fiyatında yüzde 7’lik KDV indirimi yapılmıştı.

Yayımlanan liste ise KDV indirimine rağmen Antalya’nın su birim fiyatlarının Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek seyrettiği gözler önüne serildi.

VATANDAŞTAN BÖCEK’E SERT SÖZLER

Kısa sürede sosyal medyada hızla yayılan sonuçlara vatandaşlardan ise sert tepkiler geldi. Paylaşımların altında öne çıkan yorumlarda vatandaşlar Muhittin Böcek’e ve büyükşehir yönetimine isyan etti. Lider Medya’ya özel konuşan vatandaşlar ise yayımlanan araştırmayı sosyal medyada gördüklerinde büyük şaşkınlık yaşadıklarını anlattılar. Vatandaşlardan Narin Sefer, Su Cenneti Antalya’da böyle bir durumun neden yaşandığını anlamadığını ifade ederek, “Elektrik ve suyun Antalya’da çok pahalı olduğunu öğrendik. Bu durum burada yaşayan insanlar için çok büyük bir haksızlık” diye konuştu.

BELEDİYENİN AYIBI

Abdurrahim Akbaş da, “Antalya olarak Türkiye’nin birçok bölgesine oranla su kaynaklarımız ve yağış miktarlarımız oldukça yüksek. Neden bu kadar yüksek birim fiyat uygulaması olduğunu  anlayamıyorum. Bu durumun belediyenin bir ayıbı olduğunu düşünüyorum” dedi. Süleyman Güler ise, “Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanıyor olduğumuzu öğrendiğimde çok şaşırdım. En fazla suya sahip olan il biziz. Bu durumda demek ki belediye yüksek giderlerini karşılayamıyor,  su üzerinden gelir sağlıyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

(Abdurrahim Akbaş)

 

 

(Süleyman Güler)