YÜZ YÜZE UYARI
Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı ve tüm kademelerde yüz yüze eğitimin başlayacağı 6 Eylül öncesi, çocukların salgınla mücadelesi en önemli konuların başında geliyor. Çocukların koronavirüse karşı bilgilendirme de velilerin ve öğretmenlerin iş birliği içinde hareket etmesi bekleniyor.
Bakanlığın gerek öğretmenler gerekse veliler nezdinde yaptığı açıklama ve seminerler ışığında okulların eğitim-öğretim yılına hazır olduğu anlaşılıyor. Ancak tüm önlemler alınsa da çocuklara ve ailelerine de iş düşüyor. Hijyen kuralları, maske kullanımı ve mesafe gibi konularda çocukların bilinçlendirilmesi gerekiyor.
UZMANINDAN ÖNEMLİ UYARI
Çocukların koronavirüse karşı korunmada kendi tedbirlerini alacak kadar bilince sahip olmalarının pek mümkün olmadığını ama anne babaların ve öğretmenlerin mutlaka bilgilendirme yapmaları gerektiğini vurgulayan Aile Hekimleri Derneği Antalya Şube Başkanı Hüseyin Güntürkün, “Okullarda alınacak tedbirler arasında özellikle mekanik havalandırmayı öneriyoruz. Velilerin öğretmenlere sınıfların havalandırılması hakkında hatırlatma yapmasını bekliyoruz” dedi.
ÇOCUKLAR TAŞIYICI GÖREVİNDE
Çocukların yüz yüze eğitime devam edebilmeleri, onlar kadar yetişkinlerin de önlemlere uymasıyla sağlanacak. Velilerin de bu noktada aşılarını yaptırmalarını öneren Hüseyin güntürkün,” Ailelerin aşı yaptırması da gerekiyor. Öğretmenlerimizin de mutlaka aşı yaptırmasını istiyoruz. Öğretmenlerin şuan yüzde 80’i aşılandı geri kalanında aşılanmasını istiyoruz. PCR testine herkes ulaşamayacak, taşralarda köylerde yaşayan öğretmenlerimiz her an gidip test veremeyecekleri için iki doz aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Velilerin ve öğretmenlerin aşıya özendirilmesi gerekiyor. Çocuklarda koronavirüs riski yüzde 2 seviyesinde çok ağır atlatmıyorlar ama burada yine de taşıyıcılıkları önemli. Çocuklarımız hafif atlatsa da büyüklerine bu hastalığı taşıyıp büyük risklere yol açabilirler. Sınıflarda çocuklarımıza maske konusunda bilinçlendirmek gerekiyor. Küçük oldukları için maskeyi çıkartmak isteyebilirler. Öğretmenlerimizin bu konuda devreye girmesi şart” diye konuştu.
“KARANTİNA SÜRECİNİ YÖNETMEK KOLAY DEĞİL”
Çocukların salgın dönemini, psikolojik açıdan en hafif etkilenecek şekilde geçirmelerinin gerektiğini belirten Güntürkün, “Çocukların koronavirüse yakalanma durumlarında aileleriyle birlikte karantinaya girecekleri için o süreci iyi yönetmek gerekiyor. Psikolojik açıdan çocuğun daha sonrasında elbette destek alması gerekiyor ama aile ile evde kaliteli vakit geçirerek krizin yönetilmesi çok önemli. Çocuklar zaten hafif atlatacağı için bu konuda çok sorun yaşayacaklarını düşünmüyorum. Ama burada önemli olan salgın hala devam ediyor günde en az 200 can kaybı yaşıyoruz ve bununla ilgili de hala tedbirler konusunda yeteri kadar bilinçli olduğumuzu düşünmüyorum. Özellikle büyükler açısından aşı karşıtlığı hakkında kendilerini geliştirmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART
Okullarda Kovid-19’a karşı alınması gereken önlemler son derece önemli. Çünkü milyonlarca öğrencinin yanı sıra öğretmenler, çalışanlar ve aileleri de içine alan geniş bir çevrenin söz konusu olduğunu vurgulayan Hüseyin Güntürkün sözlerini şöyle tamamladı: “Salgınla başa çıkmak toplumsal bir konu, topyekûn mücadele etmek zorundayız. Sen ben demeden hep birlikte hareket etmeliyiz. Bununla birlikte aşı kararsızlığını ortadan kaldıracak şekilde herkese sorumluluk düşüyor. Öğretmenlerin aşılamada yüzde 100’e ulaşması çok önemli. PCR testleri yetersiz kalacaktır bu yüzden en az iki doz aşı yaptırmaları lazım. Özellikle kronik hastaların ve yaşlıların daha sonra toplumun aşılanmasının tam olmasını istiyoruz.”
DEMİR: VELİLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
2021-2022 eğitim ve öğretimde dönemi 6 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Emre Demir, öğrenci ve velilere okul öncesi uyarılarda bulundu. Okul öncesi velilerden çocuklarının rutin sağlık kontrollerini yaptırmalarını isteyen Uzm. Dr. Demir, yapılacak genel taramaların çocukların verimli ve sağlıklı bir okul dönemi geçirmesine katkıda bulunacağı söyledi. Demir, “Çocukların boy kilo gelişimi değerlendirilmeli ve genel muayenesi yapılmalıdır. Gerekirse tahliller yapılmalı ve ihtiyacı varsa vitamin, demir, çinko gibi takviyeler verilmelidir. Yatılı okulda kalacak öğrencilerin ek olarak bulaşıcı hastalıklar açısından kan tahlili boğaz ve gayta tahlilleri yaptırması uygun olacaktır. Maalesef pandemi koşullarında çocuklarımızın ekran maruziyeti fazla olup düzenli olarak göz muayenesi yaptırılmalıdır” dedi.