YÜZ YÜZE EĞİTİM BUGÜN BAŞLIYOR

Yeni eğitim ve öğretim yılının ilk günü, bugün yüz yüze olarak başladı. Türkiye genelinde pandemi tedbirleri alınarak tüm hazırlıkların tamamlandığı okullarda haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlandı. Antalya’da 475 bin öğrenci ile 34 bin 300 öğretmen, ilk zille birlikte ders başı yaptı.

Ahmet ARĞILLI, Sadık Çetin SADAK

Türkiye genelinde milyonlarca öğrenci, öğretmenlerin yüzde 80’inden fazlasının aşılanmasıyla uzun bir aradan sonra bugün yeniden sınıfları doldurdu. Koronavirüs tedbirleri göz önüne alınarak hazırlıkların tamamlandığı okullarda bugünden itibaren tüm kademe ve sınıf seviyelerindeki yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 1 milyonun üzerinde öğretmen haftada 5 gün yüz yüze eğitime başladı. Öğrenci ve öğretmenlerin sağlığı içinse koronavirüs salgınına yönelik tedbirler alınırken salgının yayılımını önlemek amacıyla ise bazı kısıtlamalar getirildi. Tüm okullarda maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilerek yüz yüze eğitimin aksamadan sürdürülmesi hedefleniyor.

“ANTALYA’DA 475 BİN ÖĞRENCİ VAR”

Antalya genelinde de hazırlıkların tamamlandığı okullarda bugünden itibaren tüm kademe ve sınıf seviyelerindeki yaklaşık toplam bin 698 okulda, 475 bin öğrenci ile 34 bin 300 öğretmen ilk ders ziliyle birlikte 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı başladı. Eğitim Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran’ın Lider TV’de açıkladığı verilere göre, Antalya’da özel ve resmi okullarda 475 bin öğrenci mevcut. Bunun 40 bini özel okullarda eğitim görüyorken resmi ve özel okullardaki toplam öğretmen sayısını 34 bin 300, resmi okullarda ise 30 bin öğretmen görev yapıyor.

EĞİTİM İÇİN MASKE, MESAFE VE HİJYEN

Bilim Kurulu’nun öneri ve tavsiyelerini çok önemsediklerini ve okulların bu tavsiyelere uymasının çok önemli olduğunu belirten Başkan Miran, “Sosyal mesafenin korunması, temizlik, okulların dezenfekte edilmesi ve maske kullanımı konusunda hassasiyet göstermeliyiz. Okullardaki tüm alanların sosyal mesafe kurallarına dikkat edilecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Sınıflar, kütüphane, kantin, koridorlar ve bahçe bu kapsamda değerlendirilmelidir. Sınıflardaki öğrenci sayısı 20 öğrenciyi geçmeyecek şekilde planlanmalıdır. Her sırada bir öğrenci oturacak şekilde planlama yapılmalıdır” dedi. Başkan Miran, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı tarafından kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi hazırlandı. Bu rehberde okullarda alınması gereken tüm tedbirler ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Okullarımız bu doğrultuda kovid-19 sürecini yürütmelidir. Temaslı ve hastalık şüphesi olan öğrencilerimizin durumları netleşinceye kadar okula devam etmemeleri, hastalığın önlenmesi açısından önemlidir. Bilim Kurulunun tavsiyesi üzerine öğrenci ve velilerimizin aşı yaptırması hayati bir öneme sahiptir.”

TÜM OKULLAR ‘TEMİZ’ BELGELİ

Uzaktan eğitimin alt yapısının ne kadar sağlam olursa olsun yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını düşünen Eğitim Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, Antalya’daki tüm okulların ‘Okulum Temiz Belgesi’ aldığını söyledi. Alınan tedbirlerin tümünün Sağlık Bakanlığının kovid-19 ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ doğrultusunda yapıldığını açıkladı. Öğrencilerin yüz yüze eğitim devam ettiği sürece maske mesafe ve temizlik kurallarına azami dikkat ettikleri ve hastalığın yayılması konusunda olumsuz bir etki yapmadıklarının gözlemlendiğinin görüldüğünü belirten Miran, “Gözlemlediğimiz kadarıyla okullarda salgınla ilgili bilgilendirici afişlerin asıldığı, okulların temizlendiği, dezenfekte edildiği, sosyal mesafe kurallarına göre eğitim ortamlarının hazırlandığı görülmektedir” dedi.

EĞİTİM İÇİN AŞI ŞART!

Önlemler kapsamında öğretmen ve okul çalışanlarından aşı olmayanlara haftada 2 kez PCR testi yapılacak. Öte yandan Sağlık Bakanlığınca yüz yüze eğitim kapsamında istenecek zorunlu PCR testleri, devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacak. Eğitimin sekteye uğramaması için aşının önemini vurgulayan Başkan Miran, “Aşılamayla ilgili öğretmenlerimiz zaten öncelikli grup içindeydi. Kısa bir süre sonra 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşlarımıza aşı tanımlaması yapılmıştır. Dolayısıyla okullarımızdaki tüm çalışanlarımız aşı olabilmektedir. Sendikamızda Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda tüm vatandaşlarımızın aşılanması hususunda gerekli hassasiyeti göstermelerini istemektedir” diye konuştu. Aşı konusunda velilerin Sağlık Bakanlığı açıklamalarına uyulması gerektiğini düşünen Başkan Miran, “Tüm 15 yaş üzeri ve 12 yaş üzerindeki kronik rahatsızlığı olanlara aşı tanımlaması yapıldı. Aşı konusunda Bilim Kurulunun ve Sağlık Bakanlığımızın tavsiyelerine uyulması ve o doğrultuda hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aşı konusunda endişesi olan vatandaşlarımızın da Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından aşının yararları ve zararsızlığı hususunda ikna edici çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ÜST SEVİYEDE

İçişleri Bakanlığı okul ve çevrelerinde güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı. Yeni eğitim öğretim döneminde bin 54 okul kolluk görevlisi, 22 bin 772 güvenli eğitim koordinasyon görevlisi, 6 bin 523 devriye ekibinde toplam 19 bin 569 kolluk personeli ile 10 bin özel güvenlik görevlisi okulların güvenliğinden sorumlu olacak.  Kolluk birimlerince yapılan değerlendirmeler neticesinde öncelik kategorisinde olduğu belirlenen okullarda sabit olarak okul kolluk görevlisi, okul yönetimi ile sürekli iletişim halinde bulunacak. Güvenli eğitim koordinasyon görevlisi, okulların giriş ve çıkış saatleri öncesi okul çevresinde ve öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde görünür noktalarda görev yapacak. Devriye/ekip personeli ile özel güvenlik görevlileri de bu bölgelerde görev yapacak.