YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALMANIN KURALLARI

Söz konusu durum, bütün çalışanların kafasını meşgul eden ortak sorulardan birisidir. Yaşlılık dönemimizde belki de tek gelir kaynağımız olacak emekli aylığımızın tutarı, oldukça önem taşıyor.

Emekli aylığımızın tutarını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlardan bazıları ise;

1.           Dikkatli borçlanın, aylığınız yükselsin!

2.           Pek çok çalışanın geriye dönük hizmet borçlanması yapma imkanı var. Erkekler için askerlik, bayanlar için doğum ya da bir süreliğine yurtdışında bulunanlar için yurtdışı borçlanma imkanı gibi. Eğer 2000 yılından önceki bir süreyi borçlanma imkanınız varsa mutlaka bunu değerlendirin. Bütçeniz elveriyorsa tavandan borçlanmanız avantajınıza.

Özellikle 1990-2000 arasında askerlik, doğum ya da yurtdışı borçlanma gibi hakkı olanların borçlanma yapmaları, aylıklarında ciddi artış sağlıyor. Uzun yıllar yurtdışında kalıp da hem 2000 yılı öncesi hem de 2000 sonrası dönemler için borçlanma hakkı olanların, dilekçelerinde dönem seçimi yaparken 2000 öncesini seçmeleri yararlı olur. Böylece yüzde 70'e kadar daha yüksek aylık alabilirsiniz.

3.           İkinci iş aylığı yükseltir!

4.           Türkiye’de çalışanların önemli bir kısmı ikinci bir işte de çalışıyor. Bu çalışmalar genelde günde birkaç saat oluyor. Fakat bunların çoğunluğu ikinci işi sigortasız olarak yürütüyor. Bunda, asıl işte sigortalı çalışmanın verdiği rahatlık kadar, ikinci sigortanın faydasız olduğuna dair yanlış kanaatin de etkisi var. Oysa yapılan ek iş veya ikinci iş için de sigorta primi ödendiğinde, SGK’ya bildirilen matrah arttığından, emekli aylığınız da yükselmiş oluyor. Dolayısıyla “nasılsa sigortam birinci işte yatıyor, ikinci işte sigortasız da çalışsam olur” diye düşünmeyin.

5.           50 ve 55 yaşa dikkat!

6.           Aylığını yükseltmek isteyen SSK’lıların (4/a) 50 ve 55 yaş faktörüne dikkat etmesi gerekiyor. Bugünkü aylığınız hesaplanırken önce 2000 yılından önceki çalışmalarınıza bakılıyor. Bu döneme ait çalışmalarınız değerlendirilirken sadece prim gününüz ve kazancınız değil, yaşınız da aylığı etkiliyor. Kadınlar için 50, erkekler 55 yaştan sonra çalışmaya devam edilen her bir yıl, emekli aylığını %1 oranında artıyor. Örneğin bayan olarak 55 yaşınızda emekli oluyorsanız, emekli aylığınız %5 daha yüksek bağlanıyor.

7.           SSK’ya geçene yüksek aylık!

8.           Son yıllarda Bağ-Kur’dan SSK’ya geçişler arttı. Zira SSK’ya geçmek birkaç farklı avantaj sağlıyor. Özellikle 2000 yılı öncesi girişli Bağ-Kur'luların SSK'ya geçmesi halinde emekli aylıkları %10-15 civarı daha yüksek bağlanıyor. Ayrıca bazı Bağ-Kur’lular SSK'ya geçerek 10 yıla varan erken emeklilik hakkına kavuşuyor. Bunun yanında Bağ-Kur'da 9000 gün prim ödemek gerekirken SSK'dan 5000 ila 7200 günle emekli olunabiliyor.

9.           Dava açarak aylığınızı yükseltebilirsiniz

10.         Sigortasız çalışma ya da diğer tabirle kayıtdışı istihdam, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi. Kayıtdışı istihdamın iki türü var; çalışanlar SGK’ya hiç bildirilmiyorlar ya da gerçek ücretlerinden değil de daha düşük ücretle bildiriliyorlar. Her iki durumda da çalışan kişinin alacağı aylık daha düşük bağlanıyor. Bu durumda SGK’ya şikayet dilekçesi vererek veya dava açarak hizmet tespiti yaptırabilir ve aylığınızı da artırabilirsiniz.