Yörük mutfağı dünyaya açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türk Mutfağı Haftası” etkinliğine katılan Vali Hulusi Şahin, “Antalya’nın mutfak kültürü, Türk turizmine ve ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak” dedi.

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nde gerçekleşen Yörük Kahvaltı Etkinliğine; Vali Hulusi Şahin ve eşi Ebru Şahin, Vali Yardımcısı Erol Tanrıkulu, Kırgızistan Başkonsolosu Rustam Koshonov, Almanya Konsolosu Wolfgang Wessel, Rusya Konsolosu Elena Karaseva, Ukrayna Konsolosu Oleksandr Voronin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu,   AGYİD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özen ve Antalya tanınan şefi Mehmet Akdağ, İnfluencer Ayhan Mortepe, İnfluencer Murat Atay ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Işık Tuncel katıldı. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türk Mutfağı Haftası” etkinliğinde Yörük kültürünün Antalya mutfağına yansıyan lezzetleri Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nde hazırlanan ürünlerle tanıtıldı. Şahin, Antalya ilinde yaşayan Yörüklerin hazırladığı yöresel gıda ürünlerini inceleyerek, ayrıca yine enstitüde özenle hazırlanan el işi hediyelik eşya ve çeşitli ürünlerin sergilendiği stantları gezdi.  


YÖRÜK KAHVALTISI İKRAM EDİLDİ 

Etkinliğe katılan şahin ve diğer katılımcılara Yörük Kahvaltısı ikram edildi. Yörük Menüsünde, Antalya usulü Tarhana Çorbası, Antalya Coğrafi İşaretli Serpme Börek, Antalya Babata Kek, kuru yufka soğan çökelek ve tereyağından oluşan Ovmaç, Hibeş, Coğrafi işaretli Alanya Yer Fıstıklı Limonatası ve Coğrafi İşaretli Alanya Badem Kahvesi ikram edildi. Yanı sıra bazlama pişi ve yufka ekmekte ikram edilenler arasında yer aldı.  


Antalya’nın doğal turizminin yanına zengin yemek kültürümüzü de dâhil ederek ekonomiye katkı sağlamak hedefinde olduklarını ifade eden Vali Şahin, “Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde gelişerek, büyüyerek devam ediyor. Türk kültürünün çok önemli bir parçası olan Türk mutfağını tanıtmak bizim gibi bir turizm şehrinde de turizm gibi faaliyetlerin içerisine da bunu katarak hem tanıtıma hem de ekonomiye katkı sağlamak ana hedef” dedi.   


“YÖRÜKLER, HER ŞEYİ DEĞERLENDİRİR” 

Etkinliğin her yılda bir temayla yürüdüğünü ve bu yıl da ‘Sürdürülebilirlik ve yöresel ürün kullanımı’ teması ile devam ettiğini belirten Şahin, “Sürdürülebilirlik ve yöresel ürün kullanımı bakımından Antalya'ya da çok uygun. Çünkü bizim Yörük kültürümüz gittiği hiçbir yerde çöp bırakmaz. Her şey değerlendirilir, her şey kullanılır ve buna göre bir mutfak gelişmiştir” diye konuştu.  


Tarhana çorbası ve Badem kahvesini örnek gösteren Şahin, Yörük kültüründe ürünlerin ziyan edilmeden kullanıldığına vurgu yaparak “Bir kahve içtik, bir çorba içtik, hepsi elde ne varsa onlarla oluşturulmuş ürünler. Bunları tanıtmak için konsoloslarımızı başkonsoloslarımızla misafir ettik. Olgunlaşma Enstitümüz’deki bu konuda bizim amiral gemimizdir. Antalya'nın çok övündüğü, çok başarılı bir kurumumuzdur. Onların öncülüğünde böyle bir etkinlik yaptık” diye kaydetti.  

Türk mutfağı ve Türk kültürünün önemine dikkat çeken Şahin, “Türk mutfağı, Türk kültürünün çok önemli bir parçasıdır. Antalya ve Türkiye turizmine de çok ciddi katkılar sağlayacak potansiyeli sahiptir. Bunu geliştirmek için çalışıyoruz. Bu haftada bunun için bizim için bir vesile oldu. Coğrafi işaret sayısını arttırmanın da arayışı içerisindeyiz” dedi.