YÖRÜK ESERLERİ CANLI SERGİSİ

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nün beş yıllık tema araştırmaları sonucunda Antalya, Burdur, Isparta Teke Yöresi Yörüklerinin sosyal yaşam ve kültürünü yansıtan 5 bin parça ürünün sergilendiği 'Göç Yolunda Teke Yöresi Yörükleri' canlı sergisi, yoğun ilgi gördü.

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü, Teke Yöresi Yörük Kültürü çalışmalarını modern tasarımlarla günümüze aktarmak için 5 yıllık tema araştırma çalışmalarını sonlandırdı. Ar-Ge çalışmaları kapsamında hazırlanan Antalya, Burdur, Isparta Teke Yöresi Yörüklerinin sosyal yaşam ve kültürünü yansıtan 5 bin parça ürünün sergilendiği 'Göç Yoğunda Teke Yöresi Yörükleri' canlı sergisinin açılışı, Milli Eğitim Bakanı Maühmut Özer'in eşi Nebahat Özer, Antalya Valisi Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nun eşi Şenay Ustaoğlu, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Kültürel İşler Daire Başkanı Şule Cıvgaz Kazancıoğlu ile il protokolünün ve halkın yoğun ilgisiyle Antalya Lisesi'nde açıldı.

5 BİN PARÇA İLMEK İLMEK İŞLENDİ

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Kal Erkal, Antalya, Burdur, Isparta illerini kapsayan Teke Yöresi Yörük Kültürü çalışmalarında 3 araştırma öğretmeni, 12 alan öğretmeni, 7 tasarım öğretmeni, 32 usta öğreticinin görev aldığını anlattı. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü ekibinin araştırma ve çalışmalarını canlı sergi sunumuyla ziyaretçilere birebir aktardığını aktaran Erkal, "Teke Yörük kültürünü Alanya'nın ipeği, Elmalı'nın gümüş işlemeciliği, Akseki'nin Gılamık dokuması, İbradı'nın Ormana bezi, Döşemealtı'nın kilimleri, Isparta'nın halısı, Burdur'un Alaca dokuması, Burdur İbecik'in gelin bebeği, Isparta Senirkent bebeği gibi geleneksel doku 5 bin parça üründe ilmek ilmek işlendi ve beğeniye sunuldu" dedi.

GELENEKSEL YAPILAR GÜNÜMÜZE KODLANDI

Emine Kal Erkal, "Geleneksel Yörük kültürümüze ışık tutan sergi, aynı zamanda Antalya sosyal yapısına da öncülük etmekte, yeni tasarımlara kaynak oluşturmaktadır. Gelişen dünya, teknoloji üstüne bir de pandemi, tüm ayarlarımız bozuldu. Gelenekselin doğru araştırılıp günümüze en doğru şekilde aktarımı ve büyük bir ustalıkla günlük tasarımlara dönüşen giysi kullanım eşyaları ile gelenekseli bugüne kodladık. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü hafızaları resetledi, yeniden kodladı. Yörük kültürünün mert, cömert, dürüst, dik duruşunu, vatan sevgisini geleneksel sosyal kültür araştırmaları ve tasarımlarıyla tarih yazdı" diye konuştu.

DİĞER İLLERDE DE SERGİLENECEK

Göç Yolunda Teke Yöresi Yörükleri canlı sergisinin açıldığı günden itibaren yoğun ilgi gördüğünü aktaran Erkal, 8 Mart'a kadar devam edecek serginin ziyaretçilerini beklediğini, serginin ilerleyen günlerde Burdur ve Isparta'da açılacağını söyledi.

DHA